Najdi forum

Hrbtenica_vrat

Lepo pozdravljeni!
Imam problem, ki me vedno bolj skrbi. V življenju sem veliko presedela, študij, delo itd., in to na slabih stolih. Gibanje je bilo vedno bolj izjema kot pravilo (v otroštvu prav tako), čeprav sedaj bolj skrbim zase. Problem pa je, da imam v vratnem delu hrbtenico nekakšno bulo, kot bi mi zadaj na vratni del položil vrečko malte Grba na vratu). Zadebeljeno je v celotni širini vratnega dela. Sama sodim, da je to posledica napačne ukrivljenosti hrbtenice zaradi deformacije, na pregledih nisem bila. Na koga se lahko obrnem oz. kaj po vašem mnenju to je? Zanima me, če se takšno deformacijo da odpraviti (in s čim)? Stara sem trideset let, skrbi me, da v kasnejših letih ne bi bilo še huje. Sicer težav zaradi tega zaenkrat ni, izglega pa nič kaj lepo, sploh v poletnih oblačilih… Hvala in lp!

Pozdravljena Lorena!

Priporočila bi vam pregled in potem tudi terapijo pri fizioterapevtu, ki pozna Cyriax ali Maitland koncept in obvlada Trigger point terapijo – to je posebna terapevtska masaža s katero se “razbija vozle v mišicah” in se na ta način mišice sprostijo, omehčajo in na videz ni več tako velike bule.

Razlog za nastanek take bule je lahko poleg dolgotrajnega sedenja tudi dolgotrajno razočaranje zaradi prevelikih pričakovanj do sebe in posledično do drugih in globoke žalosti.

Menim, da bi bila zgoraj omenjena terapija v vašem primeru učinkovita, kar bi se vam poznalo tudi na samem počutju.

Hvala za odgovor! Ste pa me z njim precej presenetili… 🙂 To, da bi bila bula posledica kakšne čustvene zgodbe, se sliši kar nenavadno. Ne rečem, da ni možno, saj se je dogajalo marsikaj… Vendar sem sama mnenja, da v mojem vratu ne gre za mišice, pač pa za sama vretenca, torej kosti. Seveda je to zgolj moje laično mnenje, ki nič ne pove. Zanima pa me, ali tudi vi izvajate omenjene tehnike oz. ali mi lahko priporočita kakšnega fizioterapevta, ki te tehnike obvlada? Hvala lepa in lep pozdrav!

Pozdravljena!

Vse omenjene tehnike dobro poznam in jih izvajam tudi sama, tako da če ste iz Ljubljane, me lahko pokličete in se bova dogovorili.

Ste brezplačni?

Pozdravljen Tehnik!

Na žalost živimo trenutno v takem svetu, ko je potrebno za vse stvari plačati. Odvisno je samo ali je fizioterapevt plačan iz skupnega žepa to je delno državno in delno iz občine ali pa gre direktno iz vašega žepa.

Verjetno ste me želeli vprašati ali sprejemam osebe z napotnico od zdravnika ali imam samoplačniško ambulantno. Mestna občina Ljubljana že 6 let umetno zadržuje širitev programa fizioterapije, kljub temu da se ve kako dolge so čakalne dobe. Tako da nimam koncesije, ampak sprejemam samo plačnike.

Spoštovani,
Mene pa zanima nekaj glede izobraževanja tehnike trigger point in sicer ali je to izobraževanje namenjeno samo fizioterapevtom in kako se ta tehnika izvaja?
Hvala v naprej za odgovor,
Daša

Pozdravljena Daša!

Trigger point terapija je kot nadgradnja oziroma kot podiplomski študij in je namenjena izključno fizioterapevtom.

Izvaja se jo ročno. Vsako mišico posebej. In za vsako mišico moraš vedeti lego, funkcijo, kdaj se jo preobremeni, kakšne simptome lahko povzroča, znati jo moraš otipati in potem še specifični terapevtski prijemi, kako se da sprostiti vozle v njej in kako se sprosti celotno mišico.

Hvala vam za odgovor.Sama imam končano srednjo zdravstveno in VŠZD (sanit. smer)ter kup tečajev in to res kvalitetnih ,na katerih brez znanja anatomije nisi imel kaj iskat oz. je bil pogoj zdravstvena izobrazba.To terapijo sami zelo hvalite in verjamem ,da je zelo uspešna, zato me je tudi zanimalo izobraževanje.
LP, Daša

Pozdravljena Daša!

Nisem vas želela užaliti, kar se tiče vašega znanja anatomije. Sama pomagam mednarodni inštruktorici Heidi Tanno pri tovrstnem izobraževanju že od leta 2001 in vidim reakcije udeležencev seminarja, saj imajo občutek, kljub dolgoletnim izkušnjam, da poznajo le majhen del anatomije in vivo lokomotornega aparata.

Trigger point terapija pa je dostopna le fizioterapevtom kot nadgradnja in kot ena izmed učinkovitih tehnik odpravljanja bolečin in drugih težav.

Vesela sem, da vas stvari zanimajo in le tako naprej!

New Report

Close