Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Bolečine in telovadba

Bolečine in telovadba

Spoštovani!

Stara sem 32 let in od 20. leta bolnica s fibromialgijo.
Zadnji dve leti hodim na Pilates (prej fizioteripije, hišno kolo, vaje doma, akupresurne masaže), da bi okrepila mišice in sklepe, ki precej bolijo. Zadnja dva meseca pa imam precej hude bolečine v križnem predelu, a le na desni strani. Bolečin ni med hojo in kadar ležim ravno, zareže pa ostro, ko se v postelji, na primer, poskušam s hrbta obrniti na stran in s petami dvignem telo navzgor. Enake težave imam pri Pilatesu pri vajah, pri katerih moram ležati na hrbtu s pokrčenimi nogami in dvigniti telo, medtem ko držim težo na ramenih in pokrčenih nogah. Delno, a manj močno, se pojavijo pri vajah za trebušne mišice. Na Pilatesu sicer nimam težav, ko pa se telo ohladi, križni del otrdi, tako da težko vstanem in se zravnam (takrat spet zareže ostra bolečina v desnem spodnjem delu hrbta), prav tako se težko sklonim, ko sem nekaj časa zravnana.
Bolečine so se pojavile, ko sem začela z novo obliko Pilatesa, pri kateri so gibi sicer zelo počasni, a so vaje izrazito raztezne in ne le usmerjene v moč kot pri klasičnem Pilatesu.
Ko sem si pretipala hrbtenico, se mi zdi, da je izvor bolečine malo višje ob hrbtenici, nekje v višini zgornjega dela ledvic, in da bolečina le udari nižje. Ne vem.
Zanima me, ali je to kakšna pretegnjena mišica, uklenjen živec ali kaj drugega (bolečina ne seva nikamor drugam)? Kljub bolečinam redno hodim na Pilates 2 krat na teden, ker sem trdo garala, da sem telo pripravila do tega, da je sposobno telovaditi, ne da bi v mišicah in v sklepih dobila obupne bolečine.
Lahko s telovadbo nadaljujem ali pa bi bilo pametneje nekaj časa počivati, da se težave umirijo?

Lep pozdrav,
Ina

Pozdravljena ina!

Postavili ste me pred vlogo razsodnika. Težko vam svetujem ali naj nadaljujete ali ne. Vaje za vas so seveda zelo zaželjene in to ne dvakrat tedensko ampak vsak dan.

In tudi raztezne vaje so za vas priporočljive, toda pri temu bodite zelo previdna, saj imajo vaše mišice veliko več vezivnega tkiva, ki se ne razteza dobro, kot pa zdrave mišice. Bolečine, ki se vam pojavijo so lahko zaradi tega, ker vam kateri od položajev med vadbo ne ustreza, morda kakšno vajo malo po svoje naredite, ali pa morda pretiravate z razegovanjem. To je samo nekaj možnosti, ki sem si jih trenutno spomnila. Priporočila bi vam, da ste pri naslednjem obisku bolj previdna in izvajate vaje bolj nežno in malo bolj z rezervo, pa boste videla ali je kaj bolje.

Svetovala pa bi vam tudi fizioterapevtsko obravnavo za sprostitev mišic ob hrbtenici in pregled, da se ugotovi vzrok vaših bolečin (ali je samo zategnjena mišica, ali je vez ali morda premaknjena medvretenčna ploščica ali pa kaj drugega).

Upam, da sem vam z odgovorom pomagala. Želim vam lep dan še naprej!

Barbara

Najlepša hvala za odgovor in nasvet.

Lp, Ina

New Report

Close