Najdi forum

Moj sin je star 16 let, ima skoliozo in me zanima, kakšne vrste fizioterapija bi prišla prav pri tej deformaciji hrbtenice, da se bi olajšale bolečine?Ali rabiš kakšno napotnico za obisk fizioterapevta?

Lep pozdrav.

Skolioza – stranska ukrivljenost hrbtenice – je deformacija, ki z rastjo napreduje, zato je potrebno ukrepati čim prej. Skolioza je v njeni mili obliki motnja, ki je široko zastopana v populaciji, vendar v mnogih primerih ne povzroča težav. Običajno se pojavi v dobi rasti in se zaradi samokorekcije drže ali športne aktivnosti v tej dobi tudi sama popravi. Če temu ni tako, je verjetno tudi vzrok zanjo drugje (različne dolžine spodnjih udov, asimetrije na stopalih, nepravilna rast vretenc ….). V takem primeru in v primeru, da sin že ima bolečine, vam svetujem obisk ortopeda. Od splošnega zdravnika pa lahko dobite napotnico za fizioterapijo.
Pri fizioterapiji je najbolj pomembno redno in pravilno izvajanje vaj. Te vaje so zahtevne (za naučit in za izvajanje), zato je potrebna aktivna asistenca fizioterapevta. Lahko se uporablja tudi elektrostimulacija in trakcije. H konzervativnemu zdravljenju sodi tudi nošenje steznika, ki ga po potrebi predpiše ortoped. Opozorila bi vas še na (ne)enakomernost pri obremenjevanju in nošenju bremen (npr, šolska torba, razni pripomočki …). Neenakomerno porazdeljena teža npr. torba na eno naramnico, ki se nosi na eni rami prispeva k nastanku in napredovanju skolioze, zato naj bo tega v vsakodnevnem življenju čim manj.
Lep pozdrav!

New Report

Close