Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Kaj fizioterapija sploh je?

Kaj fizioterapija sploh je?

Zanima me, kam spada, veda fizioterapija, če to sploh je , v medicinski hierarhiji? Je to klinična stroka, zanima me tudi kako prideš do naziva fizioterapevta in kaj lahko opravjaš po šolanju in kje?

Upam, da nisem preveč natvezil, namreč odločam se za študij pa še ne vem kam bi šel in me tole slučajno zanima.

Hvala

jaka

Fizioterapija je znanstveno področje, ki se ukvarja z vzpostavljanjem, vzdrževanjem in krepitvijo zdravja. Za dosego tega cilja se v fizioterapiji uporabljajo metode in tehnike t.i. gibalne terapije, različne oblike fizikalnih energij (toplota, električni tok, magnetno polje …). pa tudi manualne ali ročne tehnike. Sem sodi npr. masaža, ki pa je le majhen del manualne terapije. Za maserja se lahko izučiš na tovrstnih tečajih, fizioterapevt pa postaneš, ko zaključiš visokošolski študijski program na Visoki šoli za zdravstvo v Ljubljani. Program traja šest semestrov in se zaključi z diplomo. Študijski program fizioterapija je razpisan vsako leto. Zanj vlada vedno večje zanimanje, zato se lahko vpišejo le dijaki z zelo dobrim uspehom oz. velikim številom točk.
Delo fizioterapevta je primarno usmerjeno na populacijo, ki je že obolela. To pa pomeni, da fizioterapevte zaposlujejo bolnišnice, klinike, zdravstveni domovi, zdravilišča, domovi za ostarele, specialni zavodi pa tudi fiziotrapevtske in druge ambulante. Fizioterapevt lahko samostojno opravlja svoje delo, ko uspešno opravi strokovni izpit. Danes se v terapiji in rehabilitaciji vedno bolj uveljavlja timski ali interdisciplinarni pristop. S svojim znanjem se fizioterapevt enakopravno vključuje v zdravstvene, terapevtske in habilitacijske time, kjer se oblikujejo skupni sklepi o nadaljni terapiji. Na takšnih timih sodelujejo tudi drugi zdravstveni strokovnjaki s podobno stopnjo izobrazbe npr. medicinska sestra z visoko izobrazbo, delovni terapevt, radiolog, logoped … Zdravnik ostaja vodilni v medicinski hierarhiji, saj ima tudi največ pooblastil in odgovornosti. Čeprav je fizioterapevt pri svojem delu samostojen, pa zdravnik (splošni, ortoped, fiziater) – v grobem – predpisuje terapijo, ki jo izvaja. Fizioterapija je predvsem usmerjena v odpravljanje težav gibalnega ali lokomotornega sistema, zato lahko fizioterapevt veliko naredi tudi na področju preventive pred tovrstnimi težavami. S svojim zgledom zdravega in aktivnega načina življenja usmerja ljudi v bolj zdrav življenski slog.
Upam, da sem odgovorila na tvoje vprašanje in lep pozdrav!

New Report

Close