Najdi forum

Lep pozdrav!

Sem 24-letna študentka v pričakovanju prvega otročička. Rok imam sredi septembra, se pravi še slab mesec. Z otrokovim očetom nisva poročena, vendar si s pomočjo staršev urejava skupen dom in se dobro razumeva. Konec septembra mi poteče, že enkrat podaljšani, absolventski staž. Razmišljam o tem, da bi zaprosila za ponovno podaljšanje, a po drugi strani vem, da se bo vse še bolj zavleklo, če mi ga podaljšajo? Kaj če mi ga ne bodo? Poleg tega je to vezano tudi na finančna sredstva, ki jih nimava na pretek in zato omahujem med to možnostjo in prijavo na zavodu za zaposlovanje s 1.10. Ali dobivam kakšno pomoč, če se prijavim na zavodu, kljub temu, da sem uradno na porodniškem dopustu? zanima me tudi, kako je z zdravstvenim zavarovanjem, obveznim in dodatnim v obeh primerih (kot študent in na zavodu)? Verjetno tudi, če pridobim študentski status ne morem biti več zdravstveno zavarovana preko svojih staršev, ker imam svojega otroka, kajne? Prosim Vas za čimprejšnji odgovor, ker sem precej zmedena okoli teh stvari in ne vem, kam naj se drugače obrnem za vse odgovore. Že vnaprej hvala.
Dunja

Dunja, predlagam, da stopiš na Zavod za zaposlovanje – informacije – in tam ti bodo povedali vse kar te zanima.

Draga Dunja!

Pri nekaterih stvareh ti lahko pomagam, sicer pa boš morala natančnejše informacije poiskati na naslovih, ki so pristojni.

Finančna sredstva, ki jih lahko pridobiš z rojstvom otroka so:
1. starševski dodatek, do katerega je upravičena vsaka državljanka s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki ne izpolnjuje pogojev za starševsko nadomestilo (porodniška). Znaša 35.000 sit mesečno. Uveljavljaš ga na CSD.
2. otroški dodatek, do katerega je upravičen otrok. Višina se določa glede na prejemke staršev. Vloga na CSD.
3. v primeru, da sredstva še vedno ne zadoščajo za preživetje, lahko pridobiš socialno pomoč. Vloga na CSD.

S prijavo na zavod si ne bi zagotovila sredstev, ker kot nova iskalka zaposlitve še nisi upravičena do kakšnega nadomestila.

Kot študentka si zavarovana, če pa izgubiš status, si zavarovanje urediš preko pravice do straševskega dodatka. Otrok se zavaruje po tebi.

Več informacij išči na centru za socialno delo in zavodu za zaposlovanje. Srečno!

New Report

Close