Najdi forum

Spoštovani,

Bivša izvenzakonska partnerka, ki se je poročila pred enim letom mi je že takrat, ko je šla živeti z sedanjim možem, preprečevala stike z hčerko. Vložil sem vlogo za stike na CSD in na ustni obravnavi smo se dogovorili, da se bom lahko dobival z hčerko vsak teden po 6 ur. Problem je v tem, da hčerka že od malega, zdaj je stara 6 let, kaže določene znake nenavadnega vedenja (kontakti z tujci, noče nikamor brez meme)…Lahko povem, da je bivša partnerka in sedanji mož usmerjajo proti meni, hčerka mi to tudi pove. Drugač se dobro razumeva, ko se dobiva se igrava, greva v kino..Marca meseca se je iztekel rok, ki je naveden kot datum do katerega bodo stiki potekali na ta način. Soc. delavko sem upozoril na to, rekla je, da sedaj zadevo imajo ženini odvetniki in da mi svetuje, da odneham od zahtevka po stikih, ker bivša partnerka trdi, da hčerka ima težave (čustvene) zaradi stikov. Tudi meni je pomembno, da se hčerka dobro počuti, menim tudi, da bi potrebovala neko obravnavo glede tega, ampak želim obdržat stike, mislil sem tudi, da bi čez vikend šla k nam (živim s starši, na katere je hčerka bila navezana). Stvari so se nekako zakomplicirale, ne dobim pravih informacij na CSD. Še to, soc. del. je rekla, da, če vložim vlogo za stike, moral plačati stroške izvedenštva, kar mi je skrajnje čudno, saj žena in njen mož ovirata stike. Seveda ves čas mislim na korist otroka, saj ima pravico imeti oba starša. Nikoli in nikjer me niso imenovali kot neprimernega očeta.
Prosim, pomagajte: kaj naj naredim, zakaj CSD ne prevzame vlogo, ki ji je država dala, nič ne naredijo, čakajo, kaj se bo samo po sebi zgodilo.
Hvala, lepo pozdravljeni.

Ivan!

Kot pišete ste eden izmed tistih staršev, ki doživljajo kalvarijo okoli stikov z otroki, ki so po ločitvi ostali pri drugem staršu.
V teoriji so stvari takšne, kot bi morale biti, v praksi pa pogosto prihaja do nerazumljivih situacij. Pri vsem tem pa najkrajšo potegnejo otroci, ki se sami ne morejo zaščititi pred dejanji svojih, ne zamerite, nespametnih staršev.
Moja vloga ne more biti, da sem v vajinem primeru razsodnik in ocenjevalec dela centra za socialno delo.
Lahko povem svoje stališče: otroci imajo pravico do obeh staršev. V nekaterih primerih pa je bolje (nasilje v družini), da je staršu ta pravica odvzeta.
Kaj lahko naredite vi?
Pravico imate, da se posvetujete še s kakšno drugo strokovno delavko na centru za socialno delo, lahko tudi direktorico, če menite, da ne dobite pravih informacij. Potem boste videli, kaj lahko še naredite, da bi imeli stike s hčerko.

New Report

Close