Najdi forum

Prosim, pomagajte!!!

Spoštovani,

na Vas se obračam z vprašanjem, ki se tiče problema, ki ga ima moja teta. Poročena je pribl. 30-40 let, živi z možem, ki ima v lasti stanovanje, ki ga je kupil že pred poroko. Mož je 21 let starejši od nje, ona je stara 62 let. Skoraj ves čas njunega zakona izvaja nad njo psihično nasilje in to se pozna tudi na njenem zdravju. Odtrgal jo je od družine, ji prepovedal stike s svojci. Sam se je odločil za asketsko življenje. Nikamor ne gre, zaprt je v svojo sobo že dobrih 20 let, ona mu mora streči in ga oskrbovati.
V torek je bila operirana (menjava srčnih zaklopk). Zdaj se pojavi problem, kam iz bolnišnice. Jaz vem in sem prepričana, da če se bo vrnila k njemu, jo bo uničil. Vem, da po takšni operaciji ne sme dvigovati bremen (njega), ne more opravljati vsega, kar on od nje zahteva, pa tudi psihično jo bo povsem dotolkel. Naj Vam povem, da je trenutno razočaran, ker ni umrla, saj je to želel, pričakoval.
Povejte, na koga naj se obrnem, za teto mi ni vseeno in strah me je, da se bo na koncu morala vrniti domov. Ima svojo pokojnino, lahko bi preostanek življenja preživela lepše, kot ga je doslej. Ampak, če se vrne k njemu…
Vse bi dala, da bi jo lahko vzela k sebi, pa ne morem. Sem podnajemnica in lastnik stanovanja mi tega nikoli ne bi dovolil.
Prosim Vas, odgovorite, kam naj se obrnem. Vem, da sama ne bo našla izhoda, jaz pa bi ji rada pomagala.

Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav!

Sonja Salvatierra Flores

Spoštovana!

Prvo vprašanje, ki se mi poraja je to, kaj želi vaša teta. Včasih z najboljšimi mislimi želimo pomagati nekomu, ki pa naše pomoči sploh ne želi sprejeti.

Če teta želi, da ji pomagate pri umiku od moža, imate dve možnosti:
1. Pomoč poiščete na centru za socialno delo ali
2. greste v akcijo iskanja bivališča. Pri tem vidim naslednje možnosti.
– Najemniška soba, za kar potrebuje kar nekaj denarja in sreče pri iskanju primernega prostora. Ostaja vprašanje, če lahko skrbi zase.
– V nekaterih časopisih, posebno v Vzajemni in tedniku Družina, kakšne starejše gospe iščejo sorodno dušo za druženje, v zameno pa dajo možnost bivanja v njihovem stanovanju.
– Samski domovi za približno 30.000 na mesec nudijo sobo.
– Dom, ki nudi nastanitev starejšim ljudem, upokojencem in podobno. Če ste iz Ljublajne boste imeli nekaj težav, ker so večinoma zasedeni. Lahko pogledate po okoliških krajih?
– Kakšen drug dom, ki nudi varovana stanovanja za starejše. Nekaj stanovanj ima tudi ZPIZ Slovenije. Obstajajo tudi domovi za samoplačnike, ki nimajo toliko prošenj.
– Ali lahko za nekaj dni, kakšen teden, poišče pomoč pri kakem drugem sorodniku?
Razmislite malo o teh možnostih, morda boste našli kaj uporabnega. Pa srečno!

Spoštovana gospa Verovšek!

Vem, da moja teta želi pomoč, to mi je tudi sama povedala. Želi si stran, ne ve pa, kam. Razumem jo, ker je med drugim že v letih, ko se ni tako lahko seliti iz ene podnajemniške sobice v drugo, pa tudi vso samozavest je izgubila v teh letih. Med drugim je tukaj tudi vprašanje, kako je potem z imetjem. Če gre – ali in zakaj bi ona morala ostati brez vsega, dobesedno na cesti. Jaz vem, da je za tega moškega naredila toliko, da bi si zaslužila zlato posteljo, ne pa sama ponižanja. Tudi ustrahuje jo, zmerja, ji grozi s smrtjo…
Po drugi strani jo je strah, ker so ji vsi obrnili hrbet. Saj verjetno swami veste, kako ljudje to radi naredijo. Zgovarjajo se pač, da si je sama izbrala moža in takšno življenje. Jaz pa mislim, da takšnega življenja ni vreden nihče.

Glede možnosti, ki jih ponujate bi vas vprašala sledeče:
1. Center za socialno delo – ali lahko doseže, da moža nastanijo v domu za ostarele, če sam tega ne želi? Nekoč so že poslali ljudi, da bi pomagali na domu, pa je vse odgnal. Vem zakaj – ker jih ne more terorizirati, ne more zvoniti z zvončkom, ne more zahtevati, da bedijo ob njem dolgo v noč, ker on želi, da nekdo posluša njegove filozofske misli, ne more jih psovati in strahovati
2. -Pri najemniški sobi mislim, da bi šlo, me pa skrbi, kako bi prenesla morebitne prepogoste selitve, ker vem iz lastnih izkušenj, kako je biti podnajemnik. Če bo lahko skrbela zase, bomo izvedeli zdaj po operaciji, glede na to, kako bo potekalo samo okrevanje.
– Kar se tiče ponudb starejših ljudi, ki potrebujejo sorodno dušo, me je strah, da bi spet zapadla v kakšno tiranijo. Kljub vsemu si ljudem potem dolžnik, kaj se zgodi, glede na to, da so to starejši ljudje, ko ti preminijo. Njihovi sorodniki oz. dediči verjetno nimajo več posluha za prejšnjega družabnika. Kam potem?
– Glede samskih domov niti nisem razmišljala, je pa mogoče precej spremenljiva rešitev. Glede domov me skrbi predvsem čakalna doba, kajti kot sem rekla, mislim, da resnično ne bi bilo dobro, da sploh pride domov. Tudi o drugih domovih za starejše še nisem slišala – bi mi lahko priskrbeli podatek, na koga se lahko obrnem?
– Sorodniki so ji bolj ali manj obrnili hrbet.

Resnično hvala Vam za naštete možnosti, preizkusila bom vse. Trenutno čakam, da bo teta toliko sposobna za pogovor, da skupaj z njo pretehtam navedene možnosti.

Kot sem že rekla, vem, da si želi proč, vem pa tudi, da bo pri tem potrebovala veliko pomoči, da pridobi samozavest in zaupanje najprej vase, pa tudi v druge ljudi, kajti trenutno je popolnoma obupana in v strahu, kaj bo, če pride domov, pa tudi, kaj jo čaka, če ne pride več.

Še enkrat iskrena hvala za Vaš trud!

Yo

Yo, lep pozdrav še enkrat!

Samski dom je na Sketovi, pred časom je bil prostor.
Dom za starejše, ki je tudi nadstandarden je na Impolci, kar pa je precej iz Ljubljane. Enkrat sem ga obiskala in tam je zelo lepo urejeno.
Mogoče bi prišel v poštev tudi hotel na Taboru ali pa v bivšem delavskem domu pri Tivoliju. Tam so tudi sprejemljive cene, ne vem pa kakšen je standard. Je pa varna pred nesramnimi “najemodajalci”.
Moža proti njegovemu privolenju ne bi mogli spraviti v dom. Morda bi ga lahko prepričal in motiviral, da bi šel?

Za gospo je velika sreča, da ima nekoga, ki ji stoji ob strani in ji pomaga skozi težke trenutke. Kapo dol. Dobra ženska ste, zato vama bo uspelo.

V mislih z vami, Andreja.

Iz vaše razlage zaključujem, da bi teta šla stran, če se ne bi bala, da bo s tem ostala brez vsega premoženja, zato s pravnega vidika glede premoženja tole:

a) stanovanje:
če je tetin mož kupil stanovanje že pred poroko, ko še nista živela niti v izvenzakonski skupnosti in zgolj s svojimi sredstvi (brez tetinih), potem to stanovanje predstavlja njegovo ločeno premoženje, kar pomeni, ona itak nima pravice zahtevati npr. izplačila nekega njenega dela stanovanja, niti če se ločita. Tetino bo stanovanje (v celoti ali delno – odvisno od števila dedičev) šele ko njen mož umre (če seveda ostaneta poročena in on ne bo vložil tožbe za razvezo zakonske zveze – v tem primeru namreč lahko dediči zadevo nadaljujejo in teto s tem izločijo od dedovanja po njenem (bivšem) možu) in bo dedovala po njem.

b) drugo premoženje, ustvarjeno z delom v času trajanja zakonske zveze:
Če bo teta odšla in bo zato prišlo do razveze zakonske zveze, velja zakonska domneva, da sta k skupnemu premoženju prispevala vsak pol, lahko pa se dokazuje nasprotno. Tudi v primeru, da odide in se ne razvežeta, lahko zahteva razdelitev skupnega premoženja. Toda tovrstni sodni postopki so lahko tudi dragi in predvsem so dolgotrajni…

Glede na to, da imate željo pomagati teti, da živite v najemniškem stanovanju, ima tudi teta svojo pokojnino, se mogoče lahko znajdeta tako, da si najdeta skupno stanovanje, za najemnino prispevata obe… in čakata, kako se bo zadeva razpletla.

Veliko sreče!
LP
Eva

New Report

Close