Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Alergija

Alergija

Spoštovani!

Tole verjetno ni ravno vaše področje, ampak vseeno … Pri bežigrajskem (centralnem) stadionu raste “en kup” topolov. V času cvetenja povzročajo le-ti veliko težav ljudem, ki so alergični na cvetni prah … Zato bi rad naslovil pismo na MOL, s prošnjo naj ta drevesa že enkrat posekajo (poleg alergij povzročajo tudi druge težave – ko njihovi “cvetovi” padejo na tla – cesto, postane cesta zelo spolzka). Pred tem pa bi vas prosil, če me malce podučite, kaj in kako točno (z vidika medicine) topoli vplivajo oz. “naredijo” ljudem z takšno alergijo.

Že v naprej hvala za odgovor!

Spoštovani!
Stvari niso tako enostavne, kot si predstavljate.
“Alergija na cvetni prah oz. pelode” je sicer pogosta splošna diagnoza, ki pa nikakor ne pove, na kaj je človek pravzaprav alergičen. Številni so alergični na brezo, pa akacijo, pa vrbo, lipo, pa številne trave, tudi topole, ……., številni pa na kombinacijo pelodov. Alergij je bistveno več, kot je cvetočih rastlin.
Tudi tipov preobčutljivosti je več, v osnovi pa poznamo 4 tipe.
Pri preobčutljivosti tipa 1 se alergen (katerikoli že) pri alergični osebi veže s protitelesi IgE v kompleks, ta kompleks pa povzroči, da se iz celic mastocitov sproščajo histamin in razni dejavniki vnetja. Če se to dogaja na sluznicah, se to kaže kot otekanje sluznic, kihanje, solzenje, oteklina,…
V odstranitvi topolov ne vidim nikakršnega smisla, saj se pelodi prenašajo po zraku od koderkoli, poleg tega pa je alergija na pelod topola samo ena izmed mnogih. Drevesa v mestih so še eden zadnjih “očiščevalcev zraka”, preprečujejo pretirano razširjanje hrupa, dajejo senca in s tem preprečujejo pretirano segrevanje betona.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close