Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja KME

KME

Zanima me naslednje:
– ali sta klopni meningoencefalitis in klopni meningitis ena in ista stvar;
– vem, da običajno cepljenje poteka v zimskih mesecih; ali je cepljenje možno tudi sedaj;
– koliko doz je potrebnih in po kolikem času (po cepljenju) je človek zaščiten;
– kolikšna je cena ene doze;
– ali je možen prenos tega virusa tudi na pse oz. druge živali (preko klopov)?

Hvala za odgovore!

LP

Spoštovani!
1. “Klopni meningitis” pomeni vnetje možganskih ovojnic, ki ga povzroča virus centralnoevropskega meningoencefalitisa (KME); “klopni meningoencefalitis” pa pomeni vnetje možganskih ovojnic in možganov zaradi istega- zgoraj navedenega virusa.
Razlika je torej le v klinični sliki oz. teži bolezni.
2. Cepljenje je možno tudi v poletnih mesecih, pri čemer si prva 2 odmerka sledita v krajšem časovnem razmiku (14 dni); zaščita nastane po okoli 4 tednih po pričetku cepljenja.
3. Cena cepljenja z enim odmerkom je za odrasle 5700 SIT, za otroke pa 4200 SIT.
4. Da
Klopi so glavni prenašalci (vektorji) in rezervoar virusa KME v naravi. Virus prenašajo ob sesanju na gostitelja – s slino. Ker se hranijo s krvjo mnogih vrst vretenčarjev in imajo dolg specifični življenjski ciklus, so idealni vektorji za mnoge povzročitelje nalezljivih bolezni. Kroženje virusa KME se v naravi okrepi, kadar se pojavijo mlade živali, ki so dovzetne za okužbo, kadar se pojavijo nove vrste gostiteljev, kadar se pojavijo veliki vretenčarji, ki so lahko gostitelji več klopom, kadar se okrepi populacija klopov: mile zime, vlažna poletja. Za večino gostiteljev je virus klopnega meningoencefalitisa neškodljiv, proti virusu pa vseeno razvijejo specifična protitelesa.

Kadar ima večina gostiteljev protitelesa, virus preneha krožiti v naravi.
Samica klopa, ki se okuži z virusom KME, prenaša virus na potomce (transovarialno – na jajčeca). Prav tako se virus prenaša tudi iz ene razvojne oblike v drugo (transstadialno). Larve in nimfe se okužijo med hranjenjem na okuženem gostitelju, ki je v fazi viremije. Na človeka lahko prenesejo virus vse razvojne oblike klopa, izjemoma pa lahko pride do okužbe tudi z mlekom živali, ki je okužena (koze, ovce, krave).
Slovenija je za klopni meningitis endemično področje.

Pozdrav!
Nina

New Report

Close