Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja PREHLAJENA in CEPLJENJE?

PREHLAJENA in CEPLJENJE?

Hoj!

Mi smo že več kot 1,5 meseca prehlajeni in sploh ne vemo več kaj naredit. Hči kašlja samo zjutraj in revica ponavadi celotni obrok tudi izbruhne; pa če ji dam 60 ali 100 vse zbruhne. Čez dan je ok in nikoli ne kašlja. Zvečer pa zopet, tako da se komaj najemo, ker gre vse po isti poti not in ven.
Pediatrinja mi je svetovala Sinecod kaplice pa po nih nismo en teden nič kakali. Nastal je še večji problem saj se je tako napenjala da ji je čez nos ven usekal mlek. No tako smo danes zjutraj skuhali slivov kompot in glej ga zlomka , ga je spila samo 20 pa sem komaj sproti plenice menjala.
Vendar pa še vedno kašljamo. In pediatrinja je rekla da ker smo stare že 4 mesece in še nismo bile nič cepljene (razen v porodnišnici), da jo more cepiti kljub prehladu. Pa ji nisem pustila in sva se dogovorili naj počaka še ne teden.
Kaj pa zdaj? Kolikor je meni znano mora biti otrok čisto zdrav drugače so lahko še hujše posledice!
Prosim povejte mi svoje izkušnje in kako naj se rešimo tega prehlada. V stanovanju ni suhega zraka saj ves čas dajem na radijatorje mokre brisače.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!
Za začetek se je potrebno vprašati, zakaj otrok neprestano kašlja, oz. je prehlajen: ima starejše brate in sestre, ki hodijo v kolektiv in mlajšega stalno okužujejo; hodijo stalno na obisk prijatelji in sorodniki; si morda osebe, ki negujejo otroka, slabo umivajo roke; premalo zračite prostore; je otrok morda alergičen (živali v stanovanju, pralni praški, mehčalci, ….); ima otrok morda kakšno imunsko pomanjkljivost? Pri vsem tem pa morate vedeti, da smo bili v zadnjem mesecu na vrhuncu akutnih okužb dihal in da že ena okužba dihal pri majhnem dojenčku avtomatično vodi v stanje zmanjšane odpornosti dojenčkovih dihal.
Pri reševanju “prehlada” je razen vlaženja prostorov potrebno upoštevati vse zgoraj naštete dejavnike:
1. zračenje prostorov
2. natančno umivanje rok pred rokovanjem z dojenčkov
3. natančno čiščenje dojenčkovega nosu
4. neizpostavljanje dojenčka kontaktom (morda začasna izključitev starejšega otroka iz kolektiva, če je to seveda možno)
5. domače živali, pralni praški, mehčalci…
6. natančen posvet s pediatrom, ki tudi izključi ostale vzroke.

Kar se tiče samega cepljenja, pa blag prehlad ni kontraindikacija za pričetek cepljenja. Mnogi zdravniki vztrajajo, da je otrok povsem brez prehladnih znakov predvsem iz razloga, ker se bojijo, da bi bilo morebitno poslabšanje osnovne bolezni po krivici tolmačeno kot stranski učinek po cepljenju. V primeru 1,5 meseca trajajoče viroze pa je seveda smiselno pred začetkom cepljenja poiskati vzroke zanjo.
Pozdrav!
Nina

.

New Report

Close