Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja prvo otrosko cepljenje – groza

prvo otrosko cepljenje – groza

Spostovani!

V razmislek Vam posiljam osebno izkusnjo.

Pred kratkim (letos) se je pediatrinja odlocila da bo cepila nasega 3,5 mesecnega dojencka. Zdravje otroka je bilo b.p., skratka idealne razmere za cepljene. Ko je DR. pripravila vse potrebno za cepljenje, je se tik pred vbodom dvignila inekcijo, da je izstisnila, oz.da je malo cepiva slo skozi iglo ven. Rutina, vsaj tako sem mislila do predkratkim. Kajti tisto moment je DR.opazila, da ji je sestra dala napacno cepivo. Groza. Cepivo ni bilo brezbarvno ampak roza barve. Ker je bila med.sestra se dokaj neizkusena je pomotoma prinesla enako cepivo, kot za starejsega otroka , ki je bil na vrsti pred nami. (Kaj pa ce se cepiva ne bi razlikovala v barvi ?)Tisti trenutek od samega soka nisem bila sposobna primerno reagirati. Vsa prestrasena sem ubogega otrocka stiskala k sebi. Sestra se je opravicila, DR. jo je malo cudno pogledala in se opravicila se meni. Sedaj, ko sem vse skupaj malo prespala se sele zavedam kaj je preprecila DR. Ceplejnje prosti otroski paralizi bi namrec lahko spremenilo v otrosko paralizo. Do sedaj ( pri prvem otroku) nikoli nisem dvomila v ceplenje, nisem bila proti. Po tej izkusnji, pa priznam, vsemu temu ne zaupam vec.
Kako naj prihodnjic namrec po tej izkusnji vem, da je cepivo ustrezno in primerno?

LP, nana

Spoštovani!
Žal mi je za neprijetno izkušnjo, ki ste jo imeli ob prvem cepljenju. V tolažbo vam bom napisala samo tole: tudi če sestra v naprej pripravi cepivo, zdravniki ne cepimo “na pamet”. Ob iztiskanju zraka iz brizgalke še zadnjič preverimo ustreznost cepiva, s katerim cepimo: (deklaracijo cepiva- nalepko na brizgalki, barvo in prisotnost morebitnih usedlin v cepivu). Če ugotovimo, da je kaj narobe, cepivo seveda zavržemo. Očitno je tako ravnala tudi vaša pediatrinja.
Če vas bo ob naslednjem cepljenju obhajal dvom, da je cepivo res pravo, odkrito zaupajte svoj dvom pediatru. Nalepko na brizgalki seveda lahko tudi vidite.
Lep pozdrav in oglasite se še kaj!
Nina

Mene samo zanima ali mora nujno cepiti otroka pediater ali lahko to naredi medicinska sestra? Pri Nani je nesreco preprecila pediatrinja, pri nas pa to naredijo medicinske sestre – ki v tem primeru nebi preprecile napake??

Spoštovani,

cepljenje načeloma izvajajo zdravniki ali pa sestra pod nadzorom zdravnika..
Kdorkoli že cepi, je dolžan tik pred cepljenjem preveriti ali bo cepil s pravim cepivom.

Lep pozdrav,
Eva

Hvala za odgovor. Pri nas ni bilo se nikoli pediatrinje poleg – torej po vasem lahko zahtevam njo?

Da.

New Report

Close