Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja šri lanka, bali

šri lanka, bali

Pozdravljeni,

zanima me, katera cepljenja so priporočljiva za obisk Balija in Šri Lanke in koliko časa pred odhodom se moramo cepiti.
Hvala in lp

Spoštovani,

obveznih cepljenj ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A – ali t.i. nalezljivi zlatenici (en odmerek vsaj 14 dni pred potovanjem in drugi čez 9-12 mesecev). Zaščita, ki jo dobite z dvema odmerkoma, traja 20 let.
Pred potovanjem preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je od cepljenja preteklo več kot 10 let, je potreben vsaj en odmerek cepiva.

Malarija: priporoča se dobra zaščita pred piki insektov z repelenti, t.jh.snovmi, ki preprečujejo pike insektov. Nevarnost okužbe v Indoneziji je omejena na področja izven večjih mest oz. turističnih središč. V Sri lanki je nevarnost okužbe povsod, razen v Kolombu. Zlasti velika nevarnost okužbe je severno in jugovzhodno. Za bivanje na rizičnih območjih se priporoča zaščita s tabletami antimalarikov.

Pred potovalno drisko se najbolje zaščitite z uživanjem t.i.”varne hrane in pijač”; t.j. hrane, ki je dobro toplotno obdelana in industrijsko pakiranih pijač. Izogibajte se pijač z ledenimi kockami, ker jih lahko pripravljajo iz vode, ki ni varna oz. pitna.
Izbrani zdravnik naj vam predpiše kinolonski antibiotik, ki ga vzamete v primeru, da se driska pojavi. Antibiotik skrajša in omili potek bakterijskih drisk.

Lep pozdrav,
Eva

New Report

Close