Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja vodene koze

vodene koze

Pred dobrim mesecem je starejša hči dobila vodene koze. Doma imamo tudi dojenčka, takrat starega 5,5 mesecev. Ker je bolezen zelo nalezljiva, smo pričakovali, da bo zbolel tudi on, saj otrok nismo mogli ločiti (tudi spita v isti sobi). Vendar naš fant dosedaj še ni zbolel. V tistem času je bil sicer dojen, začeli smo pa že dodajati sadne kaše.
Zanima me, če je možno, da je bolezen prebolel brez vidnih znakov ali pa so ga mogoče pred okužbo varovala protitelesa iz mojega mleka?

Hvala za odgovor
Lena

Spoštovani!
Inkubacijska doba za norice je 6 do 23 dni. Dojenček, katerega mati je norice prebolela, je v času nosečnosti od matere prejel preko posteljice zaščitna protitelesa proti noricam (pasivna zaščita). Ta protitelesa ga v prvih šestih mesecih praviloma ščitijo pred okužbo z noricami. Navajam vam povprečno trajanje zaščite, saj so znani primeri okužbe dojenčka z noricami že precej pred 6. mesecem starosti, čeprav je dojenčkova mati norice prebolela. Devet mesecev po rojstvu materina protitelesa iz otrokove krvi praktično izginejo.
Pri vašem otroku je povsem možno, da je bil še zaščiten z vašimi protelesi, ki jih je prejel v času nosečnosti. Možno pa bi tudi bilo, da je prebolel zelo zelo blago obliko (s par vezikulami), ki jih pač niste opazili. Včasih pri dojenčkih, ki imajo še nekaj materinih protiteles, vidimo zelo blage oblike noric (1 ali 2 mehurčka).
Pozdrav!
Nina

New Report

Close