Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja čas za cepljenje

čas za cepljenje

Spoštovana!
PO prebolelem seroznem meningitisu v januarju 2003( verjetno enterovirusnem,titri na BB,titri naklopni meningitis neg,vzorec lumbalnega punktata za določitev ostalih virusov izgubljen ali zavržen) se priporoča preventivno cepljenje proti klopnemu menigitisu pri 12 letnem otroku.Ker je februarja pričetek tega cepljenja,kar je verjetno še prezgodaj za rekonvalescenta,kontrola pri infektologu pa naj bi bila šele konec marca,kdaj menite bi bil primeren čas za cepljenje?Hvala za odgovor!

Spoštovani!
Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko cepimo vse leto. Cepljenje je sicer bolj smiselno pričeti v zimskih mesecih, saj takrat še ni klopne aktivnosti in smo do začetka klopne aktivnosti že zaščiteni.
V primeru, da začnemo s cepljenjem v toplejših mesecih, ko že obstaja nevarnost okužbe (npr. maja), cepimo po pospešeni shemi: prva 2 odmerka cepiva v razmiku 14 dni (po klasični shemi prejme cepljena oseba prva 2 odmerka cepiva v razmiku 1 meseca).
Pravila, kdaj po prebolelem seroznem meningitisu lahko cepimo rekonvalescenta, pravzaprav ni. Glede na to, da mora otrokov organizem “počistiti” ostanke vnetja, se mi zdi s cepljenjem smiselno počakati do prve kontrole pri infektologu. Če bo takrat vse v redu, bi lahko začeli s cepljenjem konec marca oz. v začetku aprila. Glede na vremenske pogoje takrat (povprečne temperature) pa se bomo odločili, ali bomo otroka cepili po klasični shemi ali pa bomo že uporabili hitro shemo cepljenja.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close