Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja peta bolezen in nosečnost

peta bolezen in nosečnost

Vem da tema ravno ni taprava za ta forum vendar menim, da bolj sodi na Vaše področje kot dr Pušenjaku (z iskalnikom sem že najdla, kar je on o tem napisal, pri Vas pa mislim da še ni bilo govora o tej bolezni)…
Iščem dodatne informacije o peti bolezni…Sem v 19. tednu nosečnosti, v vrtcu moje hčerke razsaja peta bolezen, vendar že kar nekaj časa…sama je še ni imela…pa tudi nihče iz njene skupine (zaenkrat)
Zanima me: ali se lahko okužim in ogrozim otročka v trebuhu brez da je ona zbolela, kakšna so sploh tveganja itd. Koliko je nalezljiva?
Ginekologinja me je po telefonu potolažila da so tveganja tako in tako v 19. tednu zelo majhna (ni mi rekla, naj takoj pridem na izredni pregled). Ali je to res? Nekateri pravijo, da je peta bolezen v nosečnosti zelo nevarna!
Zdi se mi, da po tako dolgem času ni smisleno, da bi malo vzela iz vrtca…
Najlepša hvala za kakršnokoli informacijo!
Lep pozdrav
Bibi

Spoštovani!

Erythema infectiosum ali 5. otroška bolezen je virusna bolezen, ki jo povzroča parvovirus B 19. Je blaga bolezen, ki pri otrocih ponavadi poteka brez vročine; zanjo pa je značilno, da se na obrazu pojavi intenzivna rdečina (izpuščaj je intenziven na obeh licih in izgleda kot metuljček), 1 do 4 dni kasneje pa se pojavi tudi zlivajoč izpuščaj po ekstremitetah in trupu. Pri otrocih so drugi simptomi zelo zelo redki ali jih sploh ni).
Pri odraslih bolezen ponavadi poteka BREZ izpuščaja (ali le redko z izpuščajem). Pri odraslih se pogosto pojavijo hude bolečine v sklepih ali celo vnetja sklepov, ki lahko trajajo tudi mesec dni in več.
Okoli 25% ali več okužb poteka brez kakršnihkoli simptomov, to pomeni, da je nekdo lahko okužen , pa nima prav nikakršnih kliničnih znakov. Mnogo odraslih (>50%) je prekuženih, čeprav se okužbe ne spominjajo (kar je povsem možno, saj so, kot vidite, tihe okužbe pogoste).
Bolezen se prenaša kapljično (kašljanje, kihanje, poljubljanje, preko okuženih predmetov…), inkubacijska doba pa je 4 do 20 dni. Kužnost je največja V DNEH PRED pojavom izpuščaja: ko se pojavi izpuščaj, kužnosti praktično ni več.
Okužba v nosečnosti je za plod nevarna. Virus se preko krvi okužene nosečnice prenaša tudi na plod in ga ogroža. Pri težjem poteku nastane pri plodu anemija (slabokrvnost), hidrops, v najhujših primerih lahko pride tudi do smrti ploda.
Nosečnica, ki ve, da se v njenem okolju nahaja 5. otroška bolezen, mora zlasti paziti na pogosto umivanje rok (v vašem primeru po obisku otroškega vrtca, po prijemanju predmetov, ki jih hčerka uporablja v vrtcu …) in na to, da ne uporablja skupnega jedilnega pribora z ljudmi, ki so potencialno okuženi (v vašem primeru najverjetneje z vašim starejšim otrokom).
Pozdrav!
nian
Izredni pregled pri vašem ginekologi ni smiseln, saj z rutinskim pregledom ne bi videli ničesar. Spremembe pri plodu (ob morebitni okužbi) namreč ne nastanejo takoj, temveč je za to potreben čas. Če bi vaša hči že zbolela s 5. otroško boleznijo, bi vas bilo smiselno testirati na prisotnost IgG in IgM protiteles proti parvovirusu B 19 (z napotnico na infekcijski kliniki), da bi ugotovili vašo dovzetnost. V primeru, da imate zaščitna protitelesa IgG, pomeni, da ste bolezen v preteklosti preboleli ni je vaš plod varen.

Lep pozdrav!
Nina

Najlepša hvala za prijaznost in nadvse hiter odgovor!!! Bojim se le da, če bi hčerka zbolela, bi sama težko preprečila bolezen pod pogojem da seveda nisem že imuna…Pri 4-letnem otroku z lahkoto ne jeva z istim priborom, vendar je mnogo drugih “intimnih” kontaktov – “mokrih” ljubčkov, pogovorov z glavo ena ob drugi, ko ji kar šprica iz ust…Po vrtcu si bova obvezno umili roke (to tako in tako počneva), njej bom zamenjala garderobo…vendar glede na dolžino inkubacije in njeno starost mislim, da je to tudi vse, kar lahko naredim. Žal.
Še enkrat hvala lepa,
Bibi

Spoštovani,
zagotovo Vem, da sem v nosečnosti prebolela peto otroško bolezen (saj imam Igg in Igm pozitiven). Naredili so tudi amniocintezo, s katero bodo preverili prisotnost virusa pri plodu. Jutri dobim rezultate. Zanima me kakšne so možnosti v kolikor je rezultat tudi pri plodu pozitiven, oz. kakšne so možnosti okvar pri plodu (oz. anemije). Do sedaj je bilo na UZ vse o.k.
Vljudno prosim za čimprejšnji odgovor, saj s partnerjem prav “živčkava” in se bojiva za najinega otročka.

Lp
Mojca Zorko

Pozdravljeni,

(nisem sicer pediater ali ginekolog): verjetnost, da nosečnica, ki je prebolela okužbo s pravovirusom B19 med nosečnostjo rodi zdravega otroka, je velika.
Obstaja pa tveganje za okužbo otroka, katere posledica je lahko (huda) anemija. Ta naj bi se pojavila cca po 6-8 tednih po preboleli bolezni nosečnice. Narejenih je bilo malo raziskav na to temo: raziskovalci iz Anglije trdijo, da se virus iz nosečnice transplacentarno prenese na otroka v tretjini primerov; večina otrok ne razvije anemije. Tveganje je odvisno od mnogih dejavnikov, verjetno tudi časa okužbe. Verjetno ima okužba nosečnice v zadnji tretjini nosečnosti manjši vpliv na zdravje otroka, kot če se nosečnica okuži prej.
Prirojenih Okvar pri plodu, ki bi bile v vzročni povezavi z okužbo matere s parvovirusom, zaenkrat niso dokazali.

LP; Eva

Eva Grilc

Pozdravljeni!
Sem v petem tednu nosečnosti in v vrtcu katerega obiskuje moja triletna hčerka razsaja 5 bolezen. Zaenkrat je zbolel eden od otrok. Sama ne vem ali sem bolezen prebolela. Zanima me ali je dovolj, da bi bili s hčerko pazljivi, umivali bi si roke in čim manj poljubčkov in tesnih stikov, ali je boljše, da jo do konca prvega trimesečja izpišem iz vrtca. SEm v strašni dilemi zato vas prosim za odgovor.

Spoštovani, mnogi ljudje se s virozo parvo 19 prekužijo v otroštvu. Ali ste prekuženi tudi vi, lahko ugotovite s testiranjem. V kolikor niste imuni, ne vidim potrebe za izpis otroka iz otroškega vrtca (saj se lahko okuži tudi drugje, izolirati za 3 mesece pa ga tako in tako ne morete, pa tudi potrebe ni za kaj takega), vsekakor pa skrbite za dobro higieno rok (svojih in hčerinih), obleke in omejite tesne stike (slina) na minimum. V začetku nosečnosti je tak ukrep splošno koristen, saj nas varuje tudi pred številnimi drugimi okužbami.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Še jaz bi se rada pridružila tej temi. Sem v 15 tednu nosečnosti. Moj sin je pred tedni prebolel peto bolezen. Danes sem na nogah (pri sebi) opazile rdeč izpuščaj, ki me tudi srbi. Je to lahko znak pete bolezni? Je smiselno obiskati zdravnika, ali samo po nepotrebnem paničarim?

Lep pozdrav in vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovani,srbeč izpuščaj sicer ni značilen za 5. otroško bolezen; ne glede na to, pa vam močno priporočam obisk pri zdravniku – že zaradi podatka o 5. otroški bolezni pri sinu. Močno tudi svetujem, da se testirate glede ev. prekuženosti ali sveže okužbe s 5. otroško boleznijo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

sama sem v 14.tednu nosečnosti in sem včeraj izvedela, da je bila v vrtcu provorojenca 5. otroška bolezen v polnem zamahu kak mesec nazaj…. Sin ni imel nobenih znakov, je pa mene kaka dva tedna nazaj skoraj en teden bolel komolec leve roke, kot da bi bil sklep prehlajen ali nategnjen, na trenutke nisem mogla dvigniti roke ali karkol držati v dlaneh…
Bi lahko otrok prebolel 5. bolezen brez znakov in okužil mene, sama pa bi imela tudi samo zgornje naveden simptom????
Nočem po nepotrebnem paničarit in hodit okol dr., ker jih imam že dovolj v zadnjih 3eh mesecih 😉

Spoštovani, otrok se lahko prekuži tiho, to, da pa bi vi imel izoliran simptom le boleč komolec, oz. vneto kuto ali burzo ob komolcu in to brez kakršnihkoli sistemskih znakov, pa se mi skoraj ne zdi verjetno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani,

 

Sem v petem tednu nosecnosti. Danes sem izvedela da smo bili za praznike veckrat dalj casa v stiku z otrokom, ki je okuzen s peto boleznijo. Moja hci ki ima 15mesecev je takoj v ponedeljek zbolela, ima vrocino, tece ji iz nosa, licka ima rdeca tako da sumim, da se je okuzila s peto boleznijo. Jaz sem v petem tednu nosecnosti in zelo me skrbi za moj plod in mojo nosecnost. Skrbi me da bi skodovalo moji nosecnosti. Cisto s

em obupana in ne vem kaj naj naredim.

Lepo prosim za čimprejšnjo povratno informacijo.

 

Ze v naprej se vam najlepse zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam,

Zaskrbljena mami

Spoštovani, več o 5. otroški bolezni lahko preberete tule. https://nijz.si/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z/peta-bolezen/

Glede nosečnosti in morebitve okužbe se vsekakor posvetujte z ginekologom. Na mestu je testiranje, ali ste okužbo že preboleli v preteklosti (v tem primeru ste imuni).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

 

v sinovem vrtcu rasaja 5. otroška bolezen. Trenutno sem noseča 18 tednov, ginekologinja mi je napisala, da se testiranje na omenjeno bolezen izvaja le samoplačniško, ali je to res?

Hvala že naprej!

Spoštovani, glede plačništva ne vem, prosim, da zastavite vprašanje na forumu Ginekologija.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close