Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Ponovno prepričevanje proti cepljenju proti kl. meningitis

Ponovno prepričevanje proti cepljenju proti kl. meningitis

Dobro jutro!

Prav ogorčena se vračam iz ambulante za cepljenja. Kot sem že povedala v prejšnem postu, sem se odločila in hčerko danes zjutraj peljala cepiti.

Groza, počutila sem se kot ¨kriminalec¨. Zakaj? Ker so mi najprej postavili ogromno vprašanj; najprej koga bi cepila, ko sem povedala, da hčerko, so me osorno pogledali, češ kaj otroka voziš cepiti. Potem pa, zakaj, ali gre v šolo v naravi. Pa, da tu ni okuženih klopov, itd. V glavnem počutila sem se kot, da otroka spuščam v nekaj slabega.
Kljub vsemu so opravili cepljenje in v roke sem dobila listek o cepivu, kao češ preberi si stranske učinke, itd.

Sedaj me je pa prav malo strah, ko sem vse to prebrala, da v otroka dajam strup, oz. da lahko tudi cepivo škodi. Sploh ko sem prebrala, da je cepivo vzgojeno na celicah piščančjih embrijev.
Vem, da sedaj je pač vse že opravljeno, ampak vseeno mi lahko malo več poveste o stranskih učinkih in o samem cepivu, kako lahko škodi telesu?

Hvala ponovno za vaše mnenje, upam, da sem panična brez potrebe.

Spoštovani!
Strah je odveč.
Cepljenje proti klopnemu meningitisu izvajamo v vsej Evropi z istimi cepivi, med kartere je vključeno tudi cepivo, s katerim je bila cepljena vaša hči. Predvidevam, da je bila cepljena s cepivom FSME, s katerim v Avstriji ob posebnih indikacijah cepijo že 6 mesecev stare otroke, po enem letu pa vse. Učinkovitost cepljenja po popolnem cepljenju je 97%.
Povzročitelji večine virusov, ki jih uporabimo za pripravo cepiv, so vzgojeni na piščančjih embrijih oz. piščančjih fibroblastih (npr. klopni meningitis, gripa, ošpice-mumps-rdečke,….). Zato osebo pred cepljenjem tudi vprašamo, če ima morda znano alergijo na jajčno beljakovino oz.jajca.
Pri nas imamo po cepljenju protokol, da cepljeni osebi damo v roke navodila, na katerih je navedeno:
1. da je potrebno po cepljejnju počakati še 30 minut;
2. proti čemu je bila oseba cepljena + navedemo cepilni urnik;
3. možni stranski učinki po cepljenju.
Predvidevam, da tudi drugi cepilni centri, ki izvajajo cepljenje v skladu z dobro ambulantno prakso, delujejo tako. Zato ste verjetno tudi prejeli obvestilo o tem, proti čemu je bil otrok cepljen in kakšni so eventualni stranski učinki.
Stranke učine po cepljenju po klopnem meningoencefalitisub opazujemo le redko. Še najpogostejše so lokalne reakcije: rdečina in oteklina na mestu vboda ter bolečina. Občasno opažamo tudi povišano telesno temperaturo v 24 urah po cepljenju in blažje sistemske učinku: glavobol, slabše počutje, vrtoglavica, slabost. Vsi drugi stranski učini, ki so navedeni na listu, so se sicer pojavili v časovni povezavi s cepljnenjem, vendar se pojavljajo izjemno redko (ali pa so se celo pojavili le enkrat). Ker pa je dolžnost proizvajalca cepiva, da možne stranske učinke navede (četudi je znan 1 sam tak primer), so pač navedeni na deklaraciji cepiva.
Lep pozdrav!
Nina

Najlepša hvala za izčrpno pojasnilo.

Spostovana Nina, ker vem, da ste navduseni nad vsemi cepljenji me zanima proti cem vse ste cepljena vi ( govorim o cepivih, ki niso obvezna po zakonu)?

Spoštovani!
Cepljena sem proti hepatitisu B (kar je zame obvezno tudi po zakonu), proti klopnemu meningoencefalitisu, hepatitisu A, vsako leto pa se cepim proti gripi.
Nina

New Report

Close