Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje otroka za klopni meningitis

Cepljenje otroka za klopni meningitis

Pozdravljeni!

O cepljenju proti klopnemu meningitisu sem na tem forumu že dosti prebrala.

Zanimam pa se za cepljenje hčerke, stare 5 let in pol (julija bo 6) in septembra bo vstopila v šolo. Odkar je moj daljnji sorodnik obolel in tudi umrl od klopnega meningitisa se je moj strah do klopov zelo povečal. Že prej sem gojila misel cepiti otroke, ker živimo na vasi med zelenjem na obalno kraškem robu.
Govorila sem že s pediatrinjo, ki nekako po eni strani je za cepljenje, po drugi pa pravi da živimo na območju (obala), kjer ni klopnega meningitisa. Vendar hčerka, gre septembra v šolo in tedaj gredo na izlete, pa tudi okoli šole imajo precej zelenja in seveda v šoli jo ne bodo gledali kam hodi.
Moje mnenje nekako prevladuje, da bi jo cepila. Bojim pa se stranskih učinkov, saj vemo da vsa cepiva imajo tudi kaj slabega v sebi, povedano po domače.
Brala sem, da je najbolje cepiti sedaj, oz. v mrzlih mesecih. Ampak hčerka je prav včeraj spila zadnjo dozo Sumamed, ker je imela angino. Koliko časa morava sedaj počakati za cepljenje in ali jo mora prej pregledati pediatrinja?

Hvala za vaše cenjeno mnenje in nasvete.

Se opravičujem, mislila sem seveda cepljenje proti klopnemu meningitisu.

V pričakovanju odgovora lep pozdrav.

Spoštovani,

Slovenija je praktično v celoti endemično področje za klopni meningoencefalitis (KME). (To pomeni, da skoraj ni več “varnega” področja, kjer klopi niso okuženi. Res pa je, da so ponekod manj okuženi).
Cepljenje proti KME je pri nas obvezno le za nabornike oz. obveznike na služenju vojaškega roka ter osebe, ki so zaradi dela ali študija izpostavljene. Za ostalo prebivalstvo je cepljenje priporočljivo. Kljub visoki prekuženosti klopov pri nas, je zanimanje za prostovoljno cepljenje majhno.
V Avstriji, zlasti na Koroškem, je situacija glede prekuženosti klopov podobna. Nasprotno pa je delež precepljenega prebivalstva proti KME od 85%do 90%.
Kot ste se že samo odločili, vam svetujem, da hčerko cepite proti KME. Pogoj za cepljenje je, da je otrok zdrav, zlasti da ne preboleva nalezljive bolezni z vročino. Morda je najbolje, da s cepljenjem začnete teden dni po končani antibiotični terapiji oz., ko se bo dobro počutila. Pred cepljenjem jo bo pregledal zdravnik, ki bo orpavil cepljenje.
Stranski učinki po cepljenju so redki. Lahko se pojavi lokalna reakcija kot rdečina, oteklina in bolečina na mestu cepljenja, tudi oteklina bezgavk v bližini cepljenja.
V redkih primerih opazimo splošno reakcijo: nekoliko povišana telesna temperatura, utrujenost, slabost, bruhanje, bolečine v mišicah in sklepih popustijo običajno v 24 urah. Redko se pojavi prehoden srbeč izpuščaj. Klinična slika, ki spominja na začetno stanje meningitisa, t.i.meningizem, ki se kaže kot glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, se pojavi redko. Znaki minejo v nekaj dnevih brez posledic.
Zelo redko se pojavi vnetje živcev. Pri pacietnih, ki že imajo avtoimunsko bolezen, lahko cepljenje privede do spolabšanja stanja.

Lep pozdrav,
Eva

Pozdrav!
v zvezi s cepljenjem proti KME bi tudi jaz imela eno vprašanje – koliko mora biti star otrok za prvo cepljenje in kako je s cepljenji v nosečnosti?

Hvala,
Urša

Spoštovani,

proizvajalec cepiva določa, da mora biti otrok ob prvem cepljenju star več kot leto dni. Večinoma se predšolske otroke začne cepiti v starosti štirih let. Priporočam vam, da otroka do vstopa v šolo cepite, ker pri večjih otrocih klopni meningitis lahko poteka s težjo klinično sliko.

Cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu je sicer mrtvo cepivo, kljub temu pa nosečnic ne cepimo.

Lep pozdrav,
Eva

Ponovno se obračam na vas z vprašanjem glede cepljenja proti klop. meningitisu.

Namreč klicala sem na Zavod, kjer cepijo in se pozanimala o vsem kar pač spada zraven. Ostala sem kar malo presenečena! In sicer med. sestra me je vprašala zakaj bi hčerko rada cepila, ali gre v šolo v naravi? Da pri nas, na obali ni kužnih klopov s meningitisom. Da so tu le kužni z boreliozo, proti temu pa tako in tako ni cepiva. Kar čudila se mi je, ker bi hčerko rada cepila. Vseeno sem potem vztrajala, da gre pač hčerka jeseni v šolo in bi rada, da je do takrat že zaščitena, ker s šolo pač začnejo z raznimi izleti, itd. Pa mi je rekla, no potem pa pridite.

Sedaj pa res nisem več pametna, ali samo jaz delam paniko in bi otroka neupravičeno cepila ali naj kar vztrajam in jo cepim?

Hvala še enkrat za nasvet.

Spoštovani, pravzaprav ne vem, kaj naj rečem. Res je, da so klopi so z virusom klopnega meningitisa okuženi pretežno v osrednji Sloveniji, res pa je tudi, da je Slovenija majhna država in smo že ob kratkem izletu na endemičnem področju. Žal, občasno ugotavljam, da so zdravstveni delavci glede cepljenj premalo osveščeni in informirani. Vsekakor podpiram cepljenje. Lep pozdrav!
Nina

Hvala za vaš odgovor in mnenje.

Potrdili ste moje mnenje in odločena sem cepiti hčerko.

Lep pozdrav.

New Report

Close