Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja nekaj vprašanj v zvezi z rdečkami

nekaj vprašanj v zvezi z rdečkami

Najprej en lep pozdrav.Sem mamica 10 mesečne punčke, ki bo šla čez dva tedna v vrtec. Proti rdečkam jo bodo cepili na sistematskem pregledu pri enem letu, tako, da bo šla v vrtec še necepljena. Zdaj pa k vprašanjem:
1.Kolikšna je možnost (in ali sploh je?), da bi v tem času hči zbolela, ker verjetno drugi otroci v skupini so bili že cepljeni, saj so začeli z vrtcem že septembra in so starejši od moje hčerke. Ali se pri nas rdečke sploh še pojavljajo?
2.Jaz sem bila cepljena v 7. razredu, to je 14 let nazaj. Ali sem še imuna proti rdečkam? (vem, da bi morala zato na teste, da bi mi lahko odgovorili, samo mene zanima statistično, koliko časa cepivo še učinkuje). Kje pa lahko opravim test na protitelesa?
3.Z možem načrtujeva še eno nosečnost zelo kmalu, ker imam PCO in sem bila pred prvo zanositvijo tudi na lap. op., kjer so mi jajčnike “spravili v red”, in sedaj še vedno imam ovulacijo, zato mi je ginekologinja rekla, naj pohitim z drugo nosečnostjo. Skrbi pa me, da bo hči v vrtcu necepljena, jaz mogoče ne več zaščitena proti rdečkam in da bi tako zbolela jaz. Vem, da se lahko cepim, vendar potem 3 mesece ne smem zanosit, kar je kar dolgo glede na mojo hormonsko prognozo.
4. Ali sem jaz (in zarodek, če bom noseča) kaj ogrožena, ker bo hči cepljena z živim cepivom?
Se opravičujem, da sem postavila toliko vprašanj in vam želim vse naj naj v letu 2003. Najlepša hvala. Urša

Spoštovani,

1. verjetnost, da bi vaša hči zbolela v vrtcu, je zelo majhna. Večina otrok v vrtcu je redno cepljenih, poleg tega so rdečke pri nas zelo redka bolezen;

2.,3 proti rdečkam verjetno niste več odporni, zanesljivo pa bi to dokazali s testi. Te opravljajo v laboratoriju Inštituta za varovanje zdravje RS na Bohoričevi ulici in verjetno na Mikrobiološkem inštitutu Medicinske fakultete v Ljubljani; glede na rezultate testov pa se bo zdravnik odločil za cepljenje pri vas.

4.Če bo vaša hči cepljena proti rdečkam, to ne bo ogrožalo vašega zdravja oz.zdravja plodu.

Lep pozdrav,
Eva

New Report

Close