Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Zopet rdečke

Zopet rdečke

Pozdravljeni,
Moje vprašanje je nekoliko bolj zapleteno, zato bi želela tudi vaše mnenje.
Odločam se za drugo nosečnost, doma pa že imamo enenga korenjaka, ki je dopolnil dve leti. Hodi v vrtec (cepljen je bil redno po programu), zato sem se odločila za pregled krvi na protitelesa proti virusu rdečk. Človek bi pričakoval samo dve možnost – ali jih imaš, ali pa ne?! No pri meni pa so izvidi že dvakrat pokazali mejne vrednosti. Naj povem, da sem prvič dala kri 11. oktobra, drugič 27. novembra.
Torej prepisala bom z izvida: ELISA proti virusu rubella: igG pozitiven nad 200 IU/ml (mejna vrednost 5,5 IU/ml), IgM: negativen 0,114 (mejna st manj kot 0,100 je neg., več kot 0,200 je poz.). Smatrajo, da gre za okužbo v preteklosti, vendar kljub temu priporočajo ponovitev testa.
Zanima me, ali mi odsvetujete zanostiti preden pridemo temu do konca, kaj pomenijo takšni izvidi? Naj povem še to, da nimam nobenega izpuščaja ali drugih težav.
Uf, sem se razpisala.
Za vaš odgovor pa se najlepše zahvaljujem in vam želim vesele praznike.
Mojca

Spoštovani!
Upam, da so vam obakrat (oktobra in novembra) pregledovali vrednosti tako za IgG imunoglobuline kot za Ig M imunoglobuline. Poglejmo, zakaj:
Prisotnost samo IgG (brez IgM) je znak okužbe s povzročiteljem in vašega uspešnega obrambnega odgovora v preteklosti. Morda ste rdečke preboleli, morda ste bili proti bolezni cepljeni ali pa ste se prekužili tiho.
Prisotnost IgM (ali pa igG in IgM skupaj) pa kaže na svežo okužbo s povzročiteljem: ali tik po cepljenju ali med ali tik po okužbi.
Vedeti pa morate, da sta za presojanje sveže okužbe vedno potrebna 2 testa krvi v razmiku približno 4 tednov (test parnega seruma), saj spremljamo dinamiko – ali količina IgM in IgG protiteteles po 4 tednih narašča, pada, …
Zelo zgodaj v začetku okužbe ponavadi najdemo samo povišan IgM, IgG je še nizek. Nato oba zelo narasteta (IgG in IgM), potem pa pričneta padati. Ig M po določenem času iz krvi popolnoma izgine in je pri nadaljnjih preiskavah negativen.
IgG pa ostane trajno prisoten (vedno pozitiven), a seveda na bistveno nižjih vrednostih, kot takoj po sveži okužbi in je, kot rečeno, kazalec dogajanja v preteklosti.
Toliko o dogajanju med okužbo.
Drugo poglavje pa je specifičnost preiskave. Preiskave za določanje protiteles Ig M so nekoliko manj specifične kot za določanje kot Ig G. Preiskave IgM so lahko tudi “lažno pozitivne”. Možnih vzrokov za t.i. “lažno pozitivne preiskave” je kar nekaj. V primeru mejne vrednosti preiskavo ponavadi ponovimo po 4 tednih; če je še vedno mejna, včasih test ponovimo še v drugem laboratoriju. Pri nekaterih ljudeh rezultati preiskav trajno ostanejo “mejni” oziroma “lažno pozitivni” in pomenijo, da je oseba dejansko negativna. Spremenijo se v primeru, če se spremeni laboratorijska tehnika.

Kako v vašem primeru?
Če so bili rezultati preiskav tako Ig G kot Ig M oktobra in novembra praktično (+/-)enaki (hkrati pa Ig M obakrat mejen), dinamike ni bilo in to najverjetneje pomeni okužbo z virusom rdečk v preteklosti. Pa še to: tudi če bi rdečke teoretično preboleli oktobra, bi lahko januarja že planirali nosečnost; saj naj bi med okužbo (ali cepljenjem) z rdečkami in zanositvijo minilo vsaj 3 mesece. Glede na vse zapisano je smiselno opraviti test še v drugem laboratoriju (da boste sigurni), na zanositvi pa lahko mirno pričnete delati (če je seveda vse drugo O.K.).

Lep pozdrav in vesele praznike!
Nina

New Report

Close