Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja klopni meningoencefalitis

klopni meningoencefalitis

Pozdravljeni,
v letu 2001 (september, november) sem prejela cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu in sicer sta bili to prvi dve dozi cepiva, tretjo pa bi morala prejeti to jesen, vendar sem avgusta zanosila in zato se nisem cepila. Zanima pa me, ali to pomeni, da bom morala po porodu in končanem dojenju ponovno prejeti 3 doze cepiva in ali sem sedaj varna pred klopnim meningitisom oz. ali sta bili prvi dve dozi povsem zaman in če ne, v kolikem času in v kakem obsegu se cepljenje ponovi.
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

svetujem vam, da se s tretjim odmerkom cepiva cepite čim prej, lahko že med dojenjem. Na ta način vam ne bo treba ponavljati osnovnega cepljenja.
Svetujem tudi, da booster odmerek prejmete po treh (in ne petih) letih.

Lep pozdrav,
Eva

Hvala za odgovor, ki pa še vedno ni potešil moje radovednosti. Rodila bom konec maja in kdaj po vaše bi bil potem primeren čas prejetja tretje doze. Prosim, če mi lahko napišete mesec oz. koliko najmanj je lahko star dojenček, da nanj cepivo ne bo imelo negativnega vpliva in zakaj potem vsepovsod objavljajo, da je čas za prejetje tretje doze lahko 6 mesecev do najkasneje enega leta. In če se ne odločim za tretjo dozo v času dojenja, kdaj lahko potem ponovim celotno cepljenje?
Še enkrat hvala za vaše odgovore,
pozdrav A.

Spoštovani,

preiskav učinkov cepiva na plod / doječe matere iz razumljivih razlogov ne opravljajo.
Ker pa gre za mrtvo cepivo, cepivo po vsej verjetnosti nima neželjenih učinkov na doječo mater/otroka. Če bi se hoteli cepiti samo z eno (tretjo dozo) cepiva, bi se morali cepiti praktično takoj po rojstvu otroka. T.i.booster odmerek bi vam svetovala po treh letih. (Zaradi velikega časovnega razmika med drugo in tretjo dozo oz.”porušene “osnovne sheme cepljenja” bi se verjetno ustvarila slabša imunost, ki jo je treba prej “obnoviti”.

Bolj “sigurna shema “cepljenja pa bi bila, če začnete ponovno s cepljenjem, ko bo vaš otrok star najmanj 6 mesecev. Cepite se po shemi 0,1,12, mesecev in z booster odmerkom po petih letih.

Lep pozdrav,
EVA

New Report

Close