Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Malarija

Malarija

Spoštovani!

V januarju 2003 se s partnerjem odpravljava na Šri Lanko za 10 dni, organizirana tura.
Zanima me razlika med Lariamom in Vibramycinom, predvsem kontraindikacije in stranski učinki, pa tudi možnost jemanja Lariama ne kot preventivo, ampak v primeru okužbe. Kar nekaj ljudi mi je namreč zagotovilo, da na enakem potovanju niso jemali antimalarikov, pa je bilo vse v redu.

Najlepša hvala za odgovor, Beba

Spoštovani!
Vibramycin (doksiciklin) je antibiotik iz skupine tetraciklinov. Lahko ga jemljemo le v preventivne namene in ne kot terapijo malarije (torej ne za zdravljenje že nastale akutne okužbe). Potrebno ga je jemati jemati vsak dan (začnemo kak dan pred prihodom na malarično področje) bivanja na malarično področje in še 4 tedne po vrnitvi. Kot antibiotik deluje tudi na mnoge bakterije, zlasti po Gramu negativne. Zelo učinkovit je tudi v preprečevanju in zdravljenju potovalne driske, kolere, tifusa, ipd. Kot antimalarik (za preprečevanje) je le nekoliko manj učinkovit od Lariama, glavna njegova slabost pa je, da ga moramo jemati vsak dan. Možni stranski učinki so: povečana občutljivost kože na sončne žarke (fotosenzibilizacija), lahko pa tudi slabost, tiščanje v želodcu, včasih tudi driska. Ob dolgotrajnem jemanju se pogosteje pojavljajo glivične okužbe, saj razen patogene bakterijske flore uničuje tudi normalno floro (črevesja, v ženski nožnici, ipd.), Kontraindikacija je predvsem nosečnost, ne dajemo ga tudi majhnim otrokom (zaradi zabarvanja zob).
Lariam (meflokin) je verjetno najučinkovitejši antimalarik, ki ga uporabljamo tako v preventivne namene; lahko pa ga uporabljamo tudi za zdravljenje malarije, ko je bolezen že nastopila. V tem primeru (stand by) terapija je jemanje nekoliko drugačno, saj moramo v zelo kratkem času zaužiti 3+ 2 (ali 3 +2+1) tableto Lariama. Samozdravljenje zna biti problematično zlasti zato, ker se zelo podobno (visoka vročina, mrzlica, hude bolečine v mišicah in sklepih) pričnejo mnoge virusne in bakterijske okužbe in jih je samo po klinični sliki od malarije praktično nemogoče ločiti. V nekaterih predelih sveta so povzročitelji malarije na Lariam že postali odporni, tam se kot priporočeni antimalarik v preventivne namane prav tako predpisuje Vibramycin. Stranski učinki Lariama so vam verjetno znani: najpogostejši so slabost, motnje prebave, opisujejo pa tudi hude sanje, privide, halucinacije, ipd. Jemanje Lariama je kontraindicirano pri bolnikih z znanimi psihiatričnimi motnjami; nekaterih motnjah srčnega ritma.
Kar se tiče popotovanja po Sri Lanki in jemanja antimalarikov: niso vsa področja enako ogrožena. Najbolj malarična področja so okoli Anuradhapure in v S ter JV kvadrantu; najmanj pa v Jaffna Penisula ali v JZ področijih. Torej je odločitev za jemanje antimalarikov odvisna tudi od področja, ki ga boste obiskali.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close