Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Tetanus

Tetanus

Letos sem bil cepljen za tetanus, pred tem pa 97. leta. Kdaj bom spet moral po novo dozo?

Spoštovani!
Cepljenje proti tetanusu obnavljamo vsakih 10 let s po 1 odmerkom. Torej boste prejeli naslednji odmerek cepiva leta 2012.
Malce drugače pa je, če pride do poškodbe (umazane rane, vbodi). V tem primeru prejmete ob poškodbi poživitveni odmerek cepiva že v obdobju 5 do 10 let po zadnjem cepljenju. Torej – ob morebitni poškodbi do leta 2007 (do 5 let od zadnjega cepljenja) ne prejmete nič; v letih 2007 do 2012 pa 1 odmerek cepiva proti tetanusu.
Lep pozdrav!
Nina

Spoštovani!

Pri osebni zdravnici sem se zglasila, ker je od zadnjega cepljenja proti tetanusu minilo že okoli 10 let. Zdravnica pa je bila presenečena nad mojo zahtevo po osvežitvi tega cepljenja in mi je rekla, da se to “rutinsko” ne izvaja. Da se cepi samo ob poškodbah. Vendar menim, da je cepljenje (in njegovo obnavljanje na deset let) potrebno, ker tetanus povzroči tudi majhna ranica, ki jo dobimo recimo ob negi vrtnic na vrtu, pa zaradi te ranice ne bomo iskali prve pomoči na kakšni urgenci (resnost tetanusne bolezni in resnost poškodbe nista povezani!).
Res je, da nimam ne vrtnic ne vrta, pa vseeno – naj bi cepljenje proti tetanusu obnavljali vsi na vsakih 10 let ali ne?

Ker mineva ravno 10 let od zadnjega cepljenja – priporočate eno samo poživitveno cepljenje ali kako drugače?

Hvala za vsa pojasnila in srečno novo leto!

Irena

Spoštovani,

cepljenje proti tetanusu opravljamo na 10 let s poživitvennim odmerkom tudi, če ni prišlo do poškodbe. Priporočam vam cepljenje s kombiniranim cepivom (tetanus davica). Na ta način izboljšate odpornost tudi proti davici.
(V primeru poškodbe se je potrebno cepiti proti tetanusu že prej, oz. če je preteklo 5-10 let od zadnjega cepljenja).

Lepe praznike,
Eva

New Report

Close