Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja reakcija na cepljenje

reakcija na cepljenje

Spoštovana dr. Nina Pirnat!
Obračam se na vas, ker pri svojem pediatru nisem dobila zadovoljivih odgovorov. Imam 8 mesecev staro hčerko, ki je bila 11.11. tretjič cepljena – običajno cepljenje, di-te-per, polio, hib. Isti dan je dobila popoldne temperaturo. Ker ima deklica refluks ledvice 2. in 3. stopnje, imava navodila, da ob vsaki temperaturi obiščeva pediatra. Zato sva se naslednji dan odpravljali tja, ko je ob 10 dop. dobila vročinski krč. Ne vem, ali je to res bil vročinski krč ali ne, videla sem ga samo jaz. Zgledalo je pa takole: nenadoma je zavila oči navzgor, pobledela, ustnice modre, usločena in rahlo dregetala, bila je nedovzetna za dražljaje. Vse skupaj je trajalo nekaj minut, največ 5 min. Takoj sva iskali prvo pomoč v ZD, vendar se je medtem že zbudila. Imela je temperaturo 39,5, kakšno uro prej pa 38 stopinj. Napoteni sva bili na infekcijsko kliniko, kjer so jo opazovali 2 noči, potem pa je bila odpuščena z diagnozo reakcija na cepljenje. Zdaj pediater pravi, da mora to reakcijo prijavit in da bova morali spet v bolnišnico na raziskave, na katero cepivo je alergična. Zanima me naslednje:
– kam mora “prijavit” reakcijo?
– kako zgleda to testiranje? Ali bo morala biti v bolnišnici ali je to ambulantno?
– Je to testiranje obvezno? Zakaj je to dobro za hčerko? Gre tu samo za znanstvene raziskave?
– Kaj se zgodi, če se jaz s tem ne strinjam?

Mislim, da me upravičeno skrbi, kaj pa če se ta krč zopet pojavi? Oproščam se za daljše vprašanje, toda trenutno sem v stiski in ne vem, kam naj se obrnem. RAda bi prihranila hčerki “špikanje” in morebitni ponovni krč!
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Klara

Spoštovani,

čisto na kratko – povišana temperatura, ki se je pojavila pri vaši hčerki, je lahko posledica cepljenja ali pa pojav, ki je samo pridružen cepljenju. (Ob povišani temperaturi pa se lahko pri nekaterih otrocih pojavijo t.i.vročinski krči, ne glede na to, zakaj se je pojavila vročina).
S testiranjem bodo poskušali ugotoviti, ali je vaša hčerka alergična na sestavine cepiva. Testiranje ponavadi poteka v bolnici z vašo privolitvijo. Na osnovi testov se bo zdravnik lažje odločil za nadaljnja cepljenja pri vaši hčerki. Testiranje torej ni namenjeno znanstvenim raziskavam. In še, reakcijo po cepljenju mora prijaviti zdravnik, ki je otroka cepil, na Inštitut za varovanje zdravja RS, Trubarjeva 2, Ljubljana, kjer imajo register za spremljanje t.i.postvakcinalnih zapletov.

Lep pozdrav,
EVA

Spoštovana Klara!
Praktično vse je razložila že Eva, dopolnila bom le še nekaj stavkov.
V Sloveniji je potrebno vsak neželen pojav, pridružen cepljenju, prijaviti Centralnemu registru na IVZ. Namen tega prijavljanja je vrednotenje stranskih pojavov, iskanje morebitnih vzrokov za to, sporočanje proizvajalcu cepiva in iskanje možnosti za še bolj varno cepljenje.
Pojav, ki ga opisujete pri otroku, ustreza opisu vročinskega krča. Vsak pojav vročinskega krča je potrebno raziskati, saj pri dovzetnih (zelo majhnih) otrocih lahko kadarkoli spremlja povišano telesno temperaturo. (Zaradi kateregakoli bolezenskega stanja, ki poteka s povišano temperaturo).
Pri otroku, ki je kadarkoli (zaradi kateregakoli vzroka) imel vročinski krč, je potrebno opraviti nekaj preiskav, s katerimi ugotavljajo “zrelost” centralnega živčnega sistema (CŽS) in ugotavljajo morebitbe nepravilnosti delovanja CŽS. Ponavadi pri otroku posnamejo EEG. Starši otrok, ki so kadarkoli razvili vročinski krč, dobijo tudi ustrezna navodila za ravnanje ob povišani telesni temperaturi, zdravilih, ki jih ob tem uporabimo, ipd. Otrokom, nagnjenim k vročinskim krčem, pričnemo zbijati povišano telesno temperaturo prej, kot pri otrocih, ki krčev nimajo.
Ne vem, če je trditev, da bodo otroka “testirali” točna. Kot sem rekla, je po vsakem vročinskem krču potrebno preverjati stanje CŽS. Visoka temperatura je namreč lako pričakovan (redkejkejši) pojav po cepljenju – in jo uvrščamo med sistemske reakcije po cepljenju. “Alergija” na sestavine cepiva pa se kaže kot “takojšnja – anafilaktična reakcija”, ki nastopi v pol ure po cepljenju (izjemno izjemno redka 1/500.000 – 1.000.000 cepljenih) ali pa kot kasna reakcija: srbenje, izpuščaj, utrikarija, ipd. Vaša reakcija pa ni bila ne eno ne drugo in zato tudi dvomim, da bodo otroka testirali na morebitno preobčutljivost na sestavine cepiva.
Če pa se bodo vseeno odločili za testiranje na morebitno preobčutljivost za katero od sestavin cepiva, bo to potekalo tako, kot je zgoraj že napisala Eva.
Veliko bolj verjetno pa je, da se bodo ob naslednjem cepljenju Za cepljenje pod nadzorstvom se ponavadi odločijo ob težjem pojavu pri predhodnem cepljenju. V primeru visoke temperature po predhodnem cepljneju ponavadi otroka sprejmejo za 24 ur. Vse to je namenjeno izključno zaščiti otroka pred ponovnimi zapleti. Seveda se morajo z vsem tem strinjati starši.
Lep pozdrav!
Nina

Glede na to, kaksno reakcijo po cepljenju ste videli pri svojem otroku (ja ceprav vsi zdravniki trdijo da to verjetno ni posledica cepljenja) poslusajte svoj instinkt. Mogoce si lahko preberete tudi naslednjo internet stran (zgolj v razmislek):
http://www.kid-pina.si/~svod/
Starsi se moramo zaceti uciti, kako lahko sami najbolj pomagamo in zavarujemo svoje otroke, kajti tega namesto nas ne bo naredil nihce.

Pozdravljena,
tudi v naši družini smo se srečali z vročinskimi krči. Hči je doživela prvi vročinski krč ob letu in pol ob povišani temperaturi po cepljenju. Do dopolnjenega tretjega leta se je krč pojavil še 2 ali 3x, nato pa ne več.
Po drugem krču (ob virozi) smo bili napoteni na testiranje na Pediatrično kliniko v LJ, kjer so ji naredili EEG (med spanjem z bliskanjem luči skušajo izzvati napad in merijo odziv možganov) in ugotovili, da je šlo za “običajne” vročinske krče in ne za epilepsijo. Na testiranju je ostala čez noč, bila sem ob njej, dokler ni zaspala in se vrnila k njej naslednje jutro ob jutranjem kopanju. Osebje je bilo prijazno.
Ob odpustu smo dobili navodila, kako ravnati v primeru vročine in zdravilo, ki pa ga nismo uporabili, ker smo imeli z njim slabo izkušnjo, pa tudi noben napad ni trajal tako dolgo, da bi ga bilo potrebno uporabiti.

Razumem, da vas skrbi, saj smo starši v takih trenutkih povsem nemočni. Prepričan si, da si naredil vse, a ni dovolj. Vsakič, ko je imela vročino, me je bilo pošteno strah. Pravijo, da so nova cepiva boljša kot pred leti in bi lahko kar pritrdila. Pri mlajši hčeri (zaenkrat) še nismo imeli težav z reakcijo.

Vašo deklico čaka še nekaj cepljenj, zato se mi zdi smiselno, da poskusite ugotoviti, če gre res za reakcijo na cepivo. Če se boste odločili za testiranje, vedite, da boste vedno ob njej.

Lepo vas pozdravljam in želim zdravja vaši deklici, Nataša

New Report

Close