Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Mehika

Mehika

Zanima me kaksna cepljenja so potrebna oz. priporocate za vectedensko potovanje v Mehiko.

Hvala in lp.

Spoštovani!
Pred potovanjem v Mehiko močno priporočamo cepljenje proti hepatitisu A (vsaj 14 dni pred odhodom), saj je bolezen v deželi visoko endemska. Cepljenje proti tifusu priporočamo v primeru daljšega bivanja izven naselij. Tako kot pred ostalimi potovanji priporočamo, da preverite cepilni status proti nekaterim nalezljivim boleznim, kot npr. tetanusu in se po potrebi ponovno cepite.
V primeru, da vas poškoduje pes ali druga žival, je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč zaradi zaščite pred steklino s cepljenjem in imunoglobulini. Če cepljenja proti steklini med potovanjem ne zaključite, ga je potrebno nadaljevati v pristojni antirabični ambulanti v Sloveniji.
V Mehiki obstaja velika nevarnost okužbe s povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni, potovalna driska je tptej zelo pogosta. Pred okužbo se varujete z uživanjem “varne ” hrane in pijače (jedi, ki so dobro toplotno obdelane, originalno pakirane industrijske pijače ali voda, ki je vrela vsaj tri minute). Pazimo, da nam v pijače ne mešajo ledu, saj je led lahko pripravljen iz higiensko oporečne vode. “Relativno varna hrana” je npr.olupljeno sadje in zelenjava, zelo suha, zelo sladka ali slana živila itd. Izogibajte se hitro pripravljene hrane, ki jo prodajajo na ulicah ..
V primeru, da se driska že pojavi, je priporočljivo vzeti kinolonski antibiotik (Ciprinol ali Ciprobay), ki vam ga predpiše izbrani zdravnik ali zdravnik v popotniški ambulanti v Sloveniji, ter sredstva za nadomeščanje tekočine in elektrolitov.
Ponekod v Mehiki obstaja nevarnost okužbe s povzročiteljem malarije. Pred boleznijo se zaščitite s tabletami, ki jih dobite v ambulanti za potnike na Zavodih za zdravstveno varstvo ali IVZ RS. Priporočeni antimalarik je klorokinski preparat (Nivaquine, Resochine).
Pozdrav!
Nina

Hvala za vas odgovor.
Sedaj ze vem priblizni termin potovanja – marec oz. april 2003.
Zanima me, kje se lahko cepim proti hepatitisu A, tifusu in tetanusu in koliko to stane. Hvala in lp.

Spoštovani!
Proti tetanusu se lahko cepite pri izbranem zdravniku, saj je to cepljenje vključeno v program obveznega cepljenja, katerega plačnik je ZZZS. Če imate urejeno zdravstveno zavarovanje, za cepljenje proti tetanusu pri izbranem zdravniku ne bo potrebno doplačati ničesar.
Proti tifusu in hepatitisu A pa se lahko cepite na kateremkoli Zavodu za zdravstveno varstvo v Sloveniji ali na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani. Cena cepljenja proti hepatitisu A je okoli 12.000 Sit, proti tifusu pa okooi 4.000 Sit.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close