Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Lariam

Lariam

Pozdravljeni,

Letos aprila sem začela jemati Lariam, ker sem šla na enomesečno pot po Aziji. Vzela sem samo pet (namesto 8) tablet. 3 tedne po zadnji tableti se je začelo…in traja še danes. Od vnetja nožnice do okužbe sečil. Obiskala sem že vse možne zdravnike, vendar nihče ne najde vzroka. Zato me tudi pozdraviti ne morejo. Osebno svoje zdravstveno stanje pripisujem stranskim učinkom teh tablet. Zdravniki pa na to vprašanje (veza Lariama in mojih simptomov) ne poznajo odgovora. Teh tablet namreč ne poznajo. Je možno, da je kakršnakoli povezava? Prosim, da mi kaj več poveste o tem. Prebrala sem nek vaš odgovor v zvezi s Cyprobajem – kombinacija z Lariamom, če imaš okužbo sečil. Kako je s tem?

Vaš odgovor mi bo v veliko pomoč

Nika

Spoštovana Nika!

Bolezenskih znakov, ki jih opisujete, nikakor ne morem povezati z jemanjem Lariama. Stranski učinki, opisani v zvezi z jemanjem Lariama so: slabost, nemir, motnje spanja, hude sanje, prividi. Najtežji opisani stranski učinki pa so bili krči, halucinacije in huda anksioznost. Lariama zato ne predpisujemo potnikom, ki imajo v anamnezi epilepsijo ali druge epizode krčev, težje psihiatrične motnje in motnje srčnega ritma.

Stanje, ki ga opisujete, je najverjetnje posledica vaše zmanjšane splošne odpornosti. Okužbe nožnice najpogosteje povzroča glivica Candida albicans, okužbe sečil pa enterobakterije – npr. Escherichia coli. Pogosto pa se dogaja naslednje: človek zboli z okužbo sečil, zdravimo ga z antibiotikom. Okužbo sečil pozdravimo, a hkrati pobijemo tudi koristno floro v ženski nožnici, ki v nožnici ustvarja nekoliko kislo okolje, glivica Candida albicans (ki je prisotna praktično povsod) se razmnoži in povzroči vnetje nožnice… Ob vnetju nožnice pri ženski moramo zdraviti tudi spolnega partnerja.
Pri ponavljajočih se okužbah sečil je potrebno paziti, da res uporabljamo pravilen antibiotik po antibiogramu (po predhodnem odvzemu urina in mikrobiološki preiskavi urina); da terapija traja dovolj časa; da po končani terapiji ponovno mikrobiološko kontroliramo urin; da ves čas uživamo dovolj tekočine (2 litra vode dnevno- stalno); da nikoli ne lulamo v vodo, priporočljivejše je tuširanje kot kopanje. Pomembne so tudi higienske navade našega spolnega partnerja.
Ciprobay je antibiotik, ki ga potniku pogosto svetujemo kot del potovalne lekarne. Je odličen antibiotik za zdravljenje driske na potovanju (deluje na bakterije Escherichio coli, Salmonello, druge), okužb sečil, pa tudi okužb dihal. Kar 70% potnikov na potovanju v prvih 14 dneh zboli z drisko na potovanju. Na potovanju po vročih krajih so tudi okužbe sečil precej pogoste. Vročina, huda utrujenost, kopanje v nečistih rekah, jezerih in tudi lulanje v vodo, zlasti pa izsušenost zaradi premajhne količine zaužite tekočine, so vse dejavniki, ki vplivajo na pogostejše pojavljanje okužb sečil. Kombinacijo Lariama in Ciprobaya sem omenjala le v smislu zaščite pred različnimi povzročitelji: Lariam deluje proti parazitom (Plasmodiju), Ciprobay pa proti različnim bakterijam.

Če se vaše okužbe res tako ponavljajo, hkrati pa vemo, da ste bili na potovanju, je smiselno, da vas pregleda še infektolog, ki mu boste natančno opisali tudi področja vačega potovanja.

Lepo vas pozdravljam!
Nina

New Report

Close