Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Rdečke

Rdečke

Spoštovani!
Stara sem 29 let in v naslednjem letu s partnerjem načrtujeva otroka. V osnovni šoli nisem bila cepljena proti rdečkam. Zanima me, ali lahko še to storim sedaj in koliko časa po cepljenju ne smem zanositi (če obstaja kakšen zadržek)? Zanima me tudi kje lahko to storim oz. na koga se naj obrnem v štajerski prestolnici. Hvala za odgovor Maja

Spoštovani!
Če proti rdečkam res niste bili cepljeni in jih po podatkih vaših staršev ali zdravnika tudi niste preboleli, je čas, da cepljenje opravite sedaj. Cepljenje je potrebno opraviti 3 mesece pred načrtovano zanositvijo, saj se cepljenje izvaja z živim oslabljenim virusom rdečk. Živ cepilni virus bi teoretično namreč lahko okvaril plod v prvem trimesečju nosečnosti.

V Mariboru lahko pokličete na Zavod za zdravstveno varstvo Maribor (ZZV Maribor) – Center epidemiologije in se dogovorite za cepljenje.
Lep pozdrav!
Nina

Pomoč
Izvid vrednosti spec. IgG proti Rubella virusu po VIDAS met. = +(158U/ml),
Vrednost spec. Igm proti Rubellavirusu po VIDAS met. je negativna. Prosim Vas, če mi lahko izvid razložite in poveste ali se naj grem cepit proti rdečkam (prebolela jih nisem, cepljena menda nisem bila), ker z možem načrtujeva otroka. Hvala in lep dan Vam želim. Maja

Spoštovana Maja!
IgG protitelesa so pokazatelj okužbe v preteklosti, IgM protitelesa pa pokazatelj sveže okužbe.
Ker so pri vas prisotna IgG protitelesa proti virusu rdečk, to pomeni, da ste se s povzročiteljem rdečk že srečali v preteklosti (bolezen?, tiha okužba?, cepljenje?) in ste proti bolezni odporni. Meja zaščitnih protiteleles, ki nas varuje pred okužbo, je 15 I.U/ml (testirano z VIDAS testom, I.U. pomeni internacionalne enote). Ker imate vi 158 I.U./ml zaščitnih protiteles, smatramo tako količino kot zadostno, da nas ščiti pred okužbo. Cepljenje ni potrebno.
Lep pozdrav!
Nina

najlepše se zahvaljujem za odgovor. LP

New Report

Close