Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja mrtvo cepivo

mrtvo cepivo

Spoštovani!

Imam hčerko v 3. letu starosti, ki je na splošno zdrava in se lepo razvija. Prvo cepljenje pri 3. mesecih smo opravili, vendar se je takrat pojavila huda reakcija z drisko, zato je sledila hospitalizacija. Ugotovljeno je bilo, da je alergična na jajce, pri 6. mesecih pa, da ima tudi hipogamaglobulinemijo (vrednosti sedaj brez kakršnekoli terapije naraščajo proti normalnim).

Alergologinja nam termina nadaljnjega cepljenja še ni določila. V forumu sem zasledila, da obstaja tudi t.i. mrtvo cepivo. Ali je to mrtvo cepivo le proti otroški paralizi? V kolikšni meri bi bilo takšno cepivo primerno za mojo hčer?

Hvala za pojasnilo.
Darja

Spoštovani!
Večina cepiv, s katerim izvajao obvezno cepljenje otrok, so “neživa” cepiva; izjemi sta kombinirano cepivo proti ošpicam-mumpsu in rdečkam, ki je “živo cepivo”(ki vsebuje žive, a oslabljene viruse povzročiteljev ) in oralno cepivo proti otroški paralizi, ki vsebiue oslabljene cepilne viruse tipov polia I, II in III.

V primeru kontraindikacije za cepljenje z živimi virusi (huda imunska oslabljenost, maligna obolenja, ..) otroka z živimi cepivi (ošpice, mumps in rdečke) pač ne cepimo; proti otroški paralizi pa cepimo z “mrtvim cepivom”, ki vsebuje inaktiviran virus.
Vsa ostala cepiva, s katerimi cepimo otroke, so ali “toksoidi”(vsebujejo le mikrobni strupenini podobno substanco); ali vsebujejo le del (mrtvega) mikroba; ali del mikrobove ovojnice; ali pa so v celoti sintetično izdelana in vsebujejo le sintetično pridobljeno beljakovino, ki jo sicer v naravi izloča mikroorganizem in sproži nastanek imunskega odgovora. Ko bo količina protiteles pri vaši hčerki na dovolj visokem nivoju, ni ovir za cepljenje s temi cepivi, saj nikakor ne morejo povzročiti bolezni, proti kateri cepimo. Sedaj s ceplejnjem odlašajo zlasti zato, ker menijo, da bi bil odgovor po cepljenju (odpornost – količina protiteles po cepljenju) še prešibak.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close