Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja katero cepljenje

katero cepljenje

Pozdravljeni!
Na zdravniskem pregledu v 3.ali 4.letniku srednje sole zaradi bolezni nisem bila cepljena. Potem sem na to pozabila, tako da sploh ne vem tocno, katero cepljenje bi to moralo biti, kako nujno je in kje ga lahko sedaj opravim, ali je samoplacnisko?
Vnaprej hvala.

Spoštovani!
V 3. ali 4. letniku srednjih šol dijake cepimo proti tetanusu. Zadnji odmerek cepiva proti tetanusu ste pred tem verjetno prejeli v 7. razredu osnovne šole (pri starosti okoli 13 (14) let). Zaščito proti tetanusu je potrebno obnavljati na 10 let.
To pomeni, če ste zadnji odmerek cepiva proti tetanusu prejeli v starosti 13 let, morate naslednji osvežitveni odmerek cepiva prejeti najkasneje do 23. leta starosti. Cepljenje lahko v okviru obveznega programa ZZZS opravite pri izbranem zdravniku, če imate seveda urejeno zdravstveno zavarovanje.
Če pa ste starejši kot 24 (25) let, in je od vašega zadnjega cepljenja proti tetanusu minilo že več kot 10 let, je potrebno cepljenje proti tetanusu pričeti znova (in ne le obnoviti). V tem primeru boste prejeli 2 odmerka cepiva v razmiku 1 meseca, tretji odmerek pa 1 leto po drugem.
Cepljenje proti tetanusu je zelo koristno. Bacili tetanusa so prisotni praktično povsod, saj tvorijo spore. Zlasti nevarne so umazane, globoke, zaprte rane; razni vbodi, tudi s trni.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close