Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja vprasanja pred odhodom v AVSTRALIJO

vprasanja pred odhodom v AVSTRALIJO

Pozdravljeni!

Oktobra grem v Avstralijo in me zanima kako je z cepljenjem. Mislim, da ni obvezno, vendar bi vas kljub temu prosila, da mi svetujete oz. predlagate. Sem slisala, da so baje zelo strupeni komarji v nekaterih predelih Avstralije Jaz grem v Sydney. Pa prosila bi tudi da mi poveste kaj o “potovalni lekarni” oz. kaj si naj od zdravil vzamem zraven, kar bi utegnila potrebovati. Slisala sem tudi, da priporočajo pred dolgim poletom jesti aspirin nekaj dni pred odhodom..Kaj mi lahko kaj vec poveste o tem ce vam je znano. Najlepsa hvala za odgovore..

Klavdija

Spoštovani,

obveznih cepljenj za potovanje v Avstralijo ni.
Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A (nalezljivi zlatenici, ki se prenaša kot črevesna nalezljiva bolezen s hrano, vodo in kontaktno). cepite se lahko an ZZV Ljubljana v ambulatni za potnike.
Kot pred vsakim daljšim potovanjem je dobro preveriti cepilni status glede cepljenja proti davici in tetanusu; če je od cepljenja preteklo že več kot 10 let, se je potrebno ponovno cepiti. Cepi vas lahko izbrani zdravnik.

Proti pikom komarjev lahko uporabite repelente; t.j.snovi, ki jih nanašate na kožo in nekaj časa preprečujejo pike. Komarje odganjajo tudi insekticidi, ki delujejo v prostoru.

Za lajšanje oz. zdravljenje potovalne driske se priporočajo kinolonski antibiotiki, ki vam jih predpiše izbrani zdravnik. Antibiotik vzamete le v primeru, da se driska pojavi. ( Antibiotik pomaga le pri bakterijski driski). Za lajšanje driske se priporočajo tudi praški za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov npr. Nelit.

S seboj vzamite tudi sredstvo za lajšanje bolečin oz.sredstvo za zniževanje povišane telesne temperature; repelente proti pikom insektov, lahko tablete za lajšanje alergije in tablete proti potovalni slabosti.
Če stalno jemljete zdravila, se o režimu jemanja, shranjevanju med daljšim potovanjem (zlasti v primeru npr. sladkorne bolezni) pogovorite z izbranim zdravnikom. Podobno velja tudi za aspirin. Normalno ga zdravim potnikom ne priporočamo. Za preprečevanje zapletov med daljšimi poleti kot npr. tromboze se priporoča pitje zadostnih količin tekočin (čim manj alkohola, kave), občasno, kolikor je možno, razgibavanaje okončin med poletom. Nekatere letalske družbe imajo v svojih brošurah ali na televizijskih programih med poleti tudi navodila za takšne vaje. Med poletom se lahko občasno tudi “sprehodite”. (Nekoliko večja verjetnost tromboze je pri genetski predispoziciji, pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete, srčnem popuščanju, poškodbi žilja itd).

Želim vam prijetno potovanje,

Eva

New Report

Close