Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja deficit celične imunosti

deficit celične imunosti

Imam 3 letnega sina. V starosti 9-ih mesecev je preboleval hudo obliko noric.
Bolezen je trajala približno 10 dni z izredno visoko temperaturo in ogromnim številom izpuščajev. Naša zdravnica nam je zato svetovala preiskavo na sum na deficit celične imunosti. Prvi in vsi naslednji izvidi so zavrgli težjo napako, vendar pa nam test TTL večkrat kaže na nekoliko zmanjšano odzivnost levkocitov pri blastni transformaciji. Kaj to pomeni? Naj omenim, da sin od 9 mesecev dalje skoraj ni bil več bolan (razen prehlada). Odsvetujejo nam cepljenje z živim cepivom, zato smo se dosedaj cepili samo z mrtvim cepivom, še vedno pa nam manjka cepljenje priti ošpicam, rdečkam, kar bi morali biti cepljenji pri enem letu.
Ali se lahko z leti to kako izboljša ali poslabša. Otrok je primerno razvit, čvrst, z dobrim apetitom. Vse ostale izvide ima B.P. kdaj se lahko cepimo za ostala cepljenja?
Hvala za odgovor

Spoštovani!

-Specifični imunski odziv je zapleten obrambni sistem, kjer vzajemno delujejo številne celice in molekule. Zapomni si vsako srečanje z mikrobom ali telesu tujo snovjo (antigenom), tako da naslednje srečanje močno zveča učinkovitost obrambnih mehanizmov. Ta pojav imenujemo imunski spomin in je podlaga za zaščitno cepljenje proti infekcijskim boleznim.
-Specifični imunski odziv okrepi zaščitne mehanizme naravne imunosti in jim omogoči, da lažje odstranijo antigen.
-Imunski sistem normalno odgovori samo na tuje antigene, kar pomeni, da razlikuje lastne celice od nelastnih (tujih).

Specifični imunski odziv se sproži, če v telo vdre tuja snov. Glavni nosilci specifičnega imunskega odziva je vrsta belih krvnih telesc – limfociti. Specifične imunske odzive razdelimo v 2 obliki: humoralno in celično posredovano imunost.
-Humoralno imunost posredujejo molekule v krvi, ki specifično spoznajo in odstranijo antigene. Te molekule imenujemo protitelesa in jih izdelujejo limfociti skupine B.
Celično posredovano imunost pa posredujejo celice, imenovane limfociti T. Limfociti T nastajajo v kostnem mozgu in dozorevajo v timusu-priželjcu. Limfocite T delimo v spominske in efektorske; efektorske pa še v celice pomagalke in citotoksične celice. Limfociti T- pomagalke na primer pomagajo limfocitom B, da izdelajo protitelesa; citotoksični limfociti T pa na primer ubijajo z virusom okužene celice. Če celico pomagalko vzdražimo (aktiviramo) z antigenom, izloča številne hormonom podobne molekule, ki jim pravimo citokini. Te snovi so izjemno pomembne za nadaljnjo aktivacijo limfocitov B, celic ubijalk in številnih različnih drugih celic, ki sodelujejo pri kompleksnem imunskem odzivu.
– Citotoksični limfociti T pa predstavljajo poglavitno obrambo organizma pred virusi in nekaterimi bakterijami.

Bolniki s pomanjkljivostmi limfocitov T imajo na splošno v različnih stopnjah znižano število limfocitov, niso sposobni razviti določenih oblik imunskega odgovora, njihovi limfociti se ne (ali se slabše) preoblikujejo v t.i. blaste, če jih dražimo (aktiviramo) s različnimi rastlinskimi antigeni (osnova testa blastnega preoblikovanja). Pri večini bolnikov s T-celičnim pomanjkanjem se pojavljajo tudi motnje B-celične imunosti, saj smo videli, da celice B in T sodelujejo pri nastajanju protiteles. Bolniki z motnjami v T-celični imunosti so sprejemljivi za različne virusne, glivne in parazitarne okužbe.
Eden pomembnih testov, s katerim vrednotimo motnje celično posredovane imunosti, je test blastnega preoblikovanja limfocitov z različnimi vrstami telesu tujih snovi (mitogeni, antigeni, alogenskimi celicami). Uporabljamo ga za vrednotenje T-celične funkcije. V primeru okvar se po vbrizganju antigena limfociti slabše preoblikujejo (zaradi manjše aktivacije) kot pri zdravi osebi.
Večina okvar celične imunosti je genetsko pogojena, na kakšnem nivoju pa je motnja, ugotavljajo z različnimi genetskimi in biokemičnimi preiskavami.
Glede na dobro napredovanje vašega sina in majhno število okužb v zadnjih letih, je okvara verjetno blažje narave. Da pa verjetno vseeno obstaja, nam kaže podatek o motenem blastnem preoblikovanju. Ker ste videli, da imajo bolniki s celično imunostjo težave zlasti pri obrambi z virusnimi okužbami, se torej tudi cepljenj z živimi virusnimi cepivi (oššice, mump, rdečke) običajno izogibamo zaradi manjše učinkovitosti cepljenja in nevarnosti delovanja samega živega cepilnega virusa. Za nadalnje okvare o vrsti imuske okvare se posvetujte z imunologom.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close