Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Turčija

Turčija

Spoštovami!
Junija nameravamo teden dni preživeti v Turčiji, sicer v hotelu all inclusive zaprtega tipa. Z nama gre tudi 15.mesecov star sin, zato me zanima če naj s seboj vzamem kakšna zdravila, če jih bomo mogoče potrebovali, oziroma kaj mi svetujete?
Lep pozdrav, Mateja.

Spoštovani!
Kolikor mi je znano, so hoteli “Inclusive” na visokem nivoju. IKljub temu ni odveč nekaj pazljivosti, saj se v južnih krajih srečamo s povzročitelji, zlasti črevesnih nalezljivih bolezni, ki so drugačni kot pri nas. Poleg tega tudi turške zdravstvene oblasti stalno opozarjajo na veliko nevarnost potovalne driske in hepatitisa A povsod zunaj prvoklasnih hotelov.
Paziti boste morali na hrano in vodo, ki jo boste nudili otroku (in sebi). Hrana naj bo prekuhana, vroča, sadje in zelenjava, ki ju boste uživali surovi, vedno lupljena. V pijače ne dodajajte ledu. Če otroka še dojite, ga dojite še naprej. Pazite, da bo otrok med potovanjem in bivanjem dovival dovolj tekočine. Otroku ponujajte čim bolj podobno hrano, kot jo je užival doma.
S seboj vzemite par vrečk Nelita, ki ga boste uporabili ob morebitni otrokovi driski ali bruhanju za pripravo raztopine za vračanje telesu potrebnih soli. V potovalno lekarno spada sredstvo za zbijanje povišane telesne temperature, par obližev, povoj, škarjice, termometer, mazilo proti alergiji in pikom (npr. Fenistil gel), zdravilo proti alergiji (npr. Claritine). Ker se v vročini pogosteje pojavi plenični izpuščaj, ki ga povzroča glivica Candida albicans, ni odveč kakšno protiglivično mazilo: Daktarin ali Canesten. Pazljivi bodite pri izbiri krem za sončenje. Kremo za sončenje, ki so boste uporabili pri otroku, preizkusite parkrat že prej, da vas ne bo presenetila kakšna alergija. Ostala sredstva so stvar presoje oz. morebitnih otrokovih posebnosti: če otrok, na primer, pogosto oboleva za vnetji srednjega ušesa, je pametno imeti s seboj antibiotični sirup Hiconcil; če ima okužbe sečil Primotren, Primotren lahko tudi uporabite pri hujši driski pri otroku… Vsekakor se je o tovrstnih stanjih pametno pogovoriti z otrokovim pediatrom.
Verjetno se boste z otrokom kopali tudi v bazenu, zato vas opozarjam, da ga vedno po prenehanju kopanja dobro umijte s tekočo vodo, da boste odstranili ostanke klora s kože. Pazite tudi, da otrok ne bo požiral bazenske vode (ali pa vsaj čim manj).
Za zdravljenje morebitne potovalne driske pri odraslih (pri otroku prepovedano) priporočam še kinolonski antibiotik – npr. Ciprinol.
Lep pozdrav in prijetno potovanje!
Nina

New Report

Close