Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Driska, vrocina

Driska, vrocina

Pravkar sem se vrnil iz Vietnama in Kambodze, kjer sem imel 5 dni probleme.
Je mogoce dobiti drisko in isti vecer temperaturo 39,1 (ob 19:00 uri) od sonca? Z masko sem se namrec potapljal cel dan, na vrocem soncu, v plitvi vodi.Drugega razloga ne vidim. Z dekletom sva uzivala enako hrano (ona ni imela problemov).
Lekadol mi ni pomagal, prav tako Seldiar in med. oglje ne.Sele kombinacija Cotrim forte in Erceryl (kupil v lokalni apoteki) je “primila” takoj.
Hvala

Miran

Spoštovani!
Našteti znaki prav gotovo niso posledica sončarice. Pri sončarici je temperatura sicer lahko povišana, glavni znaki pa so hud glavobol, slabost, lahko tudi bruhanje, nemir in fotofobija (sončna svetloba nas intenzivno moti, zato se prizadeti vedno umika v hladen, temen prostor).
Driska (bruhanje) in vročina sta ponavadi znaka akutne črevesne okužbe. Okužili ste se lahko ob uživanju neke hrane ali pijače (ni nujno, da zbolijo vsi, ki so jo uživali!!!); ali pa ob požiranju okužene vode ob potapljanju. V nizkih vodah se lahko nahajajo najrazličnejši črevesni povzročitelji: virusi, bakterije in paraziti.
Medicinskega oglja za zdravljenje črevesnih okužb že dolgo ne priporočamo več (ker se ni izkazalo kot učinkovito, lahko pa tudi prikrije simptome); prav tako je treba biti pri uživanju Seldiarja hudo previden (ni primeren za črevesne okužbe z visoko temperaturo ali ob prisotnosti krvi v blatu).
Preparatov, ki ste ju navedli, ne poznam, saj pri nas nista registrirana (morda bi vedela več, če bi poznala učinkovini v njiju). Sicer pa ob znakih, ki ste jih imeli, potnikom priporočamo, naj čim več pijejo (po možnosti v tekočino zamešajo Nelit) in vzamejo antibiotik – še najbolje iz skupine kinolonov (npr. Ciprinol), lahko pa tudi iz skupine tetraciklinov ali sulfonamidov. Pogosto se povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni tudi po preboleli bolezni še dlje časa izločajo z blatom rekonvalescenta: pogosto več mesecev. Ves ta čas je blato kužno, zato je potrebno močno paziti na osebno higieno.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close