Najdi forum

Zivjo
ze nekaj let imam probleme s prehranjevanjem.vcasih se prenazrem pa grem bruhat kr se drugace sovrazim, spet drugic ne jem po cel dan..nekoc nisem jedla cele 3 dni.visoka sem 178cm in imam 73kg.teza mi niha iz dneva v dan.sovrazim se zaradi tega kar pocnem,ne morem pa nehati.kaj sploh pomeni imeti bulimijo?

Mia,

O podobnih težavah kot ti sta pred kratkim na forumu pisali še dve dekleti, poišči moja odgovora. Sta stara kakih 10 dni, morda kak dan več ali manj.

Bulimija, je prehranjevalna motnja, znaki so:

– hitro uživanje večjih količin hrane, kot bi jih večina ljudi zaužila v podobni pogojih
– pomanjkanje občutka za kontrolo pri uživanju hrane (ne moreš se ustaviti pri žretju, ne moreš kontrolirati kaj in koliko poješ)
– zloraba zdravil, raznih diuretikov, odvajal, laxativov… tudi bruhanje hrane, ali pretiravanje z športnimi aktivnostmi, vse z namenom, da se kompenzira prevelik vnos hrane… zaradi straha pred tem, da se zrediš.
– lastno-ocenjevanje sebe, je zelo pod vplivom lastnega videza in telesne teže.

Svetujem tudi tebi, da se pogovoriš o svojih težavah s kakšnim psihijatrom oz. psihologom, saj v večini preimerov prehranjevalne motnje izvirajo zaradi kakšne duševne stiske, o tem sem lepše odgovoril že pred časom. Poglej še njuni vprašanji.

Način prehranjevanja, ki si ga opisala je zelo nezdrav… tega se očitno tudi ti zavedaš, zato si mi tudi pisala. Sam nisem strokovnjak za to področje, za kaj takega so bolje usposobljeni zdravniki, ki sem jih zgoraj omenil… če se z njimi posvetuješ ti lahko le koristi, verjemi mi. Skozi pogovor z njimi boš lažje razumela zakaj to počneš in kako s tem prenehati.

LP,
Goran

Ne vem sicer kako pogosto to počneš, vendar vsekakor to ni dobro zate. Prav dobro te razumem kako se počutiš, ker imam sama podobne izkušnje. Ti praviš, da nisi jedla cele tri dni; kaj boš pa potem rekla na to, da jaz nisem jedla(edino eno mandarino, pa čaj sem pila, ena bela kava) zdaj že celi teden? Tudi to sem hotela izbruhat, pa mi tokrat ni uspelo. Zdaj se zdravim v bolnici, ker sem prepričana, da bom mojo anoreksijo in bulimijo premagala. Še vedno se sovražim, vidim obupno debelo, vendar vem, da bo enkrat drugače, ker se trudim. Tudi ti se moraš potruditi. Verjemi, da ne bo zastonj. Z bruhanjem sem skoraj prenehala, res je, da se mi zdi, da je bilo to le prehodno obdobje moje anoreksije, vendar bo prvo eno šlo vstran, potem pa še drugo. S tem mislim ti dve motnji. Kako pa lahko ješ med ljudmi? Jaz nikakor ne morem, ker me je preveč sram.Ne obupaj, pojdi na zdravljenje. Bulimija se večinokrat pozdravi ambulantno, samo do kakega psihiatra moraš stopit.

Lep pozdrav Peri

New Report

Close