Najdi forum

kaj pojesti?

Pozdravljen Goran!
Hvala za odgovor glede vprašanja “ali pretiravam”, tudi tam sem ti odgovorila, upam da mi boš utegnil odgovoriti tudi ti. Zanima pa me, kaj bi bilo najbolje uvrstiti še v moj jedilnik, namreč zdi se mi, da imam učasih malo premalo energije. Situacija pri meni je naslednja:
Zajtrk: čokolino iz 1/2 l mleka ali kos polnozrnatega kruha z margarino in posneto skuto ali manj sladko marmelado….+ čaj z medom ali mleko 1,6…..
Malica: kos sadja
Kosilo: testenine z zelenjavo + solata(zelena ali pač mešano) ali
puranji zrezek s kuhano zelenjavo + solata ali
včasih tudi skupaj: zrezek + testenine + solata ali
polnjen malancan z mletim mesom + solata ali
zelenjavna lazanja + solata ….itd..vse to pa ni nikoli preobilno
Malica: največkrat kar kakšna sadna bio rezina ( granovita, frutabela.ipd)

Večerja: največkrat nič, če pa, je to zopet čokolino ali pa kakšno jabolko
Naj omenim samo še to, da imam kosilo ob 13.00 – 14.00 , trening ob 19.00 , pred tem grem velikokrat tudi tečt……..tako da med 14.00 in 19.00 ne jem ničesar, ker mi tako ustreza, saj lažje treniram, problem nastopi po treningu…….torej cca 21.00 ko pridem domov….seveda popolnoma prazna. Kaj naj pojem, da ne bo preveč.??? …..ker če jem pozno…normalno….. slabo spim! Jogurtov pa na žalost ne maram oz jih moj želodec ne prenaša dobro.
Sicer pa nimam nikakršnih težav s hrano, jem skoraj use……..in imam že 100 let :):):) enako težo…morda niham za cca največ 3kg, odvisno od količine treninga…….
Goran, upam da ne zahtevam preveč in nebom nič užaljena, če ne utegneš odgovorit, ker verjamem, da imajo tisti, ki imajo zares težave s kg, prednost!!!
Lepo te pozdravljam,
Kaja

Kaja,

Ješ pretežno zdravo, in do kosila še kar pametno… ampak po kosilu pa ne ješ v redu. Če res razmiščljaš kako bi imela čim več energije, ki jo bi potem seveda lahko toliko bolj koristno porabila na treningu moraš določene stvari spremeniti.

Če se dobro spomnim treniraš karate. Torej delaš že pri treningu eno veliko napako. Isti dan ko imaš karate, pred tem tečeš… to ni ok. Na treningih borilnih veščin… ponavadi vadiš tehniko, taktiko, eksplozivnost… imaš sparinge itd. Zelo je pomembno, da na tak trening prideš maksimalno spočita in skoncentriana. Trenirati pred takšnim treningom ni dobro… razen če bi to bilo zjutraj… in še to kakšen lahkoten tek.

Če pred treningom tehnike, taktike, hitrosti ali eksplozivnosti treniraš kondicijsko… tečeš ali se kako drugače utrujaš.. potem tvoj trening tehnike, taktike, hitrosti ali eksplozivnosti nikdar ne bo tako dobre in kvaliteten kot bi to bil če bi te dve vrsti treninga opravila v obratnem vrstem redu, še bolje pa je kondicijski trening delati drug dan. Če so mišice utrujene, ne moreš biti hitra, če so utrujene niso sproščene… potem tudi tehnika ne more biti dobra, če so utrujene ne moreš biti eksplozivna. Saj ti je jasno kaj želim povedati…

Glede hrane, to da med 14 in 19 uro praktično nič ne ješ… pa še po treningu nič, to je za tebe kot športnico neke vrste športni samomor. Tega si ne smeš privoščiti, še toliko manj kadar sta dva treninga dnevno. Vedno po teku takoj spij kakšen napitek z ogljikovimi hidrati (dobiš v trgovini s športno prehrano, lahko pa mi pišeš na moj email in ti uredim, da ti iz trgovine to pošljejo domov) ali pojej kakšno energijsko ploščico, pa kaki 2 banani, pa nadomestiti je treba izgubo tekočine. Po potrebi čez kakšnih 60-90 minut poješ še kaj lažjega, kar ima ogljikove hidrate… npr. polnozrnato štručko… 90-120min pred pred novim treningom, ni dobro da ješ kaj težjega, lahko si pa privoščiš če si lačna kakšno malenkost nekje 45min pred treningom (energijska ploščica, jabolko, banano). Takoj po treningu, v roku 15-30min (hrano imaš s seboj), pa spiješ napitek z ogljikovimi hidrati ali pa kaj poješ, kar ti to nadomesti (prej opisano). Kot zadnji obrok pred spanjem so priporočljivi mlečni izdelki… npr. Vipavska skuta, Ego, Kefir, razni jogurti… itd.

Glede količine… to pa je treba malo prilagajati občutku, odvisno od količine treningov. Vedno razmišljaj, več energije za trening imaš, več energije lahko na treningu porabiš.

LP,
Goran

Lepo pozdravljen Goran!
Nekoliko pozno…….pa vseeno se ti zahvaljujem za odgovor, glede “kaj pojesti”. Vsekakor se strinjam s tvojim odgovorom glede mojega teka in potem karateja…….zdaj sem bila 1 teden na bolniški in sem zadevo zelo realno preučila, ker sem pač imela nekoliko “preveč” časa..ha ha ha…..
ni čudno, da sem bila stalno utrujena……..in bom tisti dan ko imam karate…izključno trenirala samo to ! enostavno sem pretiravala v napačno smer, ti pa si mi to smo še pordil.
Glede napitka z oglj. hidrati, pa ti pišem na tvoj email, se bova dogovorila, ….bi blo super, da bi mi kar poslali…..
Thanks!!!!
Kaja

New Report

Close