Najdi forum

Živjo!
Sem brskala po forumu, pa je tega ful preveč za prebrat.
Moj problem je sledeč. Visoka sem 173cm, težka 63 kg. Naj mi prosim nekdo razloži kako sem se lahko v nekaj mesecih zredila za 5 kg? Jem kot vedno, pa imam vsak teden drugo težo. Res je, da sem začela intenzivneje telovaditi, pa vendar ali mi lahko preprosta telovadba prinese toliko kg? Začela sem s tekom (vsak drugi dan). Kombiniram: en dan telovadba drug dan tek. Nasplošno sem suha, samo trebuha imam pa ful. Trebušnjaki ne pomagajo, kot si že nekje omenil. Sem velik pristaš rekreacije – veliko hodim, in zdrave prehrane, čeprav se šele navajam. Zdaj se poskušam navaditi, da zjutraj jem zmešan musli, jogurt in banano. Je to OK? Moj velik sovražnik so pa sladkarije.
Še eno vprašanje: na svoji strani omenjaš, da ubiješ tisto lakoto med obroki z otrobi. A so to tisti otrobi, ki ostanejo, ko v mlinu zmeljejo pšenico? Ali morajo biti še prečiščeni al kaj?
Hvala za odgovore.

Tamara,

Dejansko je vzrok za dodatno tezo lahko vec stvari. Na sladkarije lahko vedno sumiš, te so res velik sovražnik vsakogar… ampak vsi se jih oklepate, kot da so to vaši edini prijatelji in svetla luč v življenju… pa je to daleč od resnice. Kakorkoli že, lahko da si s treningom pridobila nekaj mišične mase, kar ni nujno slabo…. saj to pomeni, da boš sedaj v mirovanju porabila več kalorij. Pridobljene mišice skladiščijo nekaj dodatne hrane v obliki glikogena in nekaj vode… zato je dejansko možno, da si pridobila nekaj teže na ta način, nekaj morda še s sladkarijami.

Je pa tudi možno da si pridobila kilograme, zaradi kakšnih drugih stvari, ki jih morda nisi omenila… če ječ kakšna zdravila, morda kontracepcijo… oz. piješ morda več sadnih sokov, sladkih pijač ali alkoholnih. Pij le vodo… če tega še ne počneš. Sladkarij res zminimiziraj.

Otrobi… te lahko najdeš v tipu v trgovin z zdravo prehrano oz. biohrano… nič ti ni treba mleti, to kar kupiš že pripravljeno v obliki finega prahu. Spiješ kaki dve jušni žlici teh otrobov z 3-5 dcl vode, kakšni pol ure pred načrtovanim obilnejšim obrokom.

Če si zjutraj zmešaš musli, jogurt in banano… potem je to že precej kaloričen napitek. Ne vem kako se prehranjuješ čez preostali del dneva… ampak lahko, da je to preveč kalorično…

Če treniraš ali telovadiš zjutraj, počni to raje na tešče… nato si pa privošči zajtrk. tisti napitek, je pa bolj primeren za čas neposredno po treningu.

Če te zanima še kaj, vprašaj.

LP,
Goran

Živjo Tamara,

meni se pa zdi, da je tvoj problem v kalorični vrednosti hrane. Tudi zdrava hrana redi, če je zaužijemo preveč. Že za zajtrk zaužiješ okoli 400 kcal, kar je veliko.
Če bi naprimer vsak dan zaužila 100 kcal več, kot pa porabiš, bi se v pol leta zredila za približno 4 kg, v enem letu pa za osem. 100 kcal je pa 2 dcl soka al pa naprimer dva keksa, kar pa mimogrede poješ.
Moja prijateljica je imela iste probleme. Dva meseca ni pojedla nič sladkega, uživala je samo zdravo hrano in tekla vsak dan in se zredila za 3kg! Nič ji ni blo jasno. Potem pa je začela malo gledati kalorično vrednost in ugotovila, da poje bistveno preveč. Za zajtrk je jedla muslije, jogurt in dve jabolki (400 kcal), čez dve uri jabolko in banano (200). za kosilo juho z ogromno rezanci in skledo solate z olivnim oljem (kar 3 žlice)ter sadje (okoli 600-700), čez tri ure polnozrnat kruh in piščančjo salamo(300) in še dva obroka… Skratka kadar koli je bla lačna je jedla sadje. Zdelo se ji je, da nič ne poje.. Potem je pa samo omejila sadje in teža se ji je zmanjšala.

Veliko uspeha!

Mal sem čudna, ampak kje je kakšna trgovina z biohrano? Ali je priporočljivo jesti veliko otrobov?
Zakaj je musli, jogurt in banana precej kaloričen obrok? Zaradi banane?
Še nekaj! rekel si, da mišice skladiščijo vodo. Ali je to isto kot da ti v telesu zastaja voda? Ker kot vem, to povečuje nastanek celulita.

LP, Tamara

Kaj pa naj naredim, če sem pa fulll lačna že tri ure po zajtrku. Sej veš, tista lakota, ko bi pojedel kar ti pride pod roke. Da bi pa zjutraj pojedla samo musli in mleko bi pa pomoje po eni uri umrla od lakote. Pa še nekaj! Nikjer še nisem zasledila, da bi se redili od sadja?!? Vedno pravijo, da lahko sadja poješ neomejeno.

Tamara je pisal/pisala:
>
> Mal sem čudna, ampak kje je kakšna trgovina z biohrano? Ali
> je priporočljivo jesti veliko otrobov?
> Zakaj je musli, jogurt in banana precej kaloričen obrok?
> Zaradi banane?
> Še nekaj! rekel si, da mišice skladiščijo vodo. Ali je to
> isto kot da ti v telesu zastaja voda? Ker kot vem, to
> povečuje nastanek celulita.
>
> LP, Tamara

Tamara,

Pa saj teh trgovin z biohrano je kar nekaj, mislim… da ti to ve bolj natancno povedati ze kdo od domacih. Otrobi so kar vredu, ni smiselno pretiravati… tudi otrobi imajo kalorije.

Musli (odvisno pač kateri) imajo po večini veliko kalorij, tudi banan ima veliko kalorij… jogurti pa kako kateri. Nekateri jogurti so precej kalorični, kljub temu, da imajo le 0,1% maščobe.

Seveda telo skladišči vodo, če te zanima več o tem obišči mojo spletno stran in preberi članek ” Hidracija”. Voda v telesu ni povzočitelj celulita… celulit je maščoba, iz vode ne more nastati maščoba. Je pa res, da se pri nekaterih ljudeh, predvsem ženskah… zato ker pijejo premalo, nabira v spodnjem delu veliko vode, kot neka rezerva. To daje vtis, da se je v spodnjem delu telesa nabralao več maščobe, kot dejansko. V tem primeru, bi se stanje zelo popravilo že z zadostnim in dovolj rednim vnosom vode v telo.

LP,
Goran

Tamara,

Saj vsake dobri 2 do tri ure bi naj bil zmeraj nov obrok hrane. Musli in mleko… pa da bi bila vseeno lačna… seveda je to zelo odvisno od količine sport mueslija in mleka*smeh*…

Kar se pa sadja tiče… na moji spletni strani imaš Tabelo glikemičnih indeksov, ki ti bo v veliko pomoč pri pravilni izbiri sadja in ostalih živil, pa preberi članke o ogljikovih hidratih.

Seveda se lahko zrediš od sadja, vse je stvar količine in vrste sadja. Zelena solata ima zelo malo kalorij… ampak če si cel dan pazila na prehrano, pa jedla same zdrave stari… na koncu dneva pa pojedla še zeleno solato, ki je imela sicer zelo malo kalorij, ampak je pomenila presežek kalorij, celotne dnevne porabe… v tem primeru bi se zaradi tistega enega prevelikega obroka zelene solate že začeli rediti.

LP,
Goran

New Report

Close