Najdi forum

Ne vem kako naprej

Goran, najprej lep pozdrav in vse pohvale, ki si jih res zaslužiš za tako pridno odgovarjanje na naša vprašanja.
Imam problem, ker ne vem kako naj izgubim še kakšne štiri kg, saj teža enostavno noče več nikamor. Visoka sem 169 cm in sem tam enkrat marca imela 67 kg. Sedaj sem na 62-ih. Že prej sem se veliko ukvarjal s športom in imam na splošno veliko energije in se mi da početi veliko stvari, vendar pa je bil očitno problem v sladkarijah in raznih pecivih. To sem seveda črtala in se začela bolj zdravo prehranjevati. Redno tudi tečem 3x na teden pa 50 min, cca 6 km, brez počitka, vmes pa delam še kakšne vaje kot je skipping, visok, nizek, pa počepe, pa vsake toliko kakšne poskoke, da sem na koncu res utrujena. Čez vikend pa grem na kakšen pohod, ali pa na turo s kolesom ali rolerji – vse skupaj bolj za zabavo. Nisem navajena, da se MORAM ukvarjati s športom, saj mi je bila to zmeraj zabava in sprostitev. Naj ti še povem kaj jem, če mi boš potem lažje svetoval.
zajtrk 7:00 jogurt 2dcl + sport musli 50g
malica 1 9:30 jabolko
malica 2 11:30 polnozrnata bombeta cca 70g + jogurt LCA 0,5 l
malica 3 14:30 jabolko
kosilo 16:00: zrezek piščančji ali puranji, samo pečen, malo riža ali krompirja, recimo kakšne testenine, rižota, ričet, enolončnica v glavnem nič mastnega, pa še kakšna solata
vecerja 19:30 150g vipavske skute, ali jogurt, kakšen sadež, ali samo posneto mleko in košček sosedovega kruha…

To je samo približno kaj in kdaj jem, samo po mojih izračunih ne presežem skoraj nikoli 1500 kcl na dan. Popijem tudi več kot 3 l vode na dan in sigurno 1 l nesadkanega čaja, drugih sokov itak ne pijem, mogoče le kakšne multivitamiske šumeče tablete brez sladkorja, zdaj ko so prehladi. 4x na teden tudi delam sklece-50 in trebušnjake-tvoje vaje.

Neprestano se mi zdi, da imam napet trebuh, čeprav s prebavo in s kakšnim zastajanjem vode nimam problemov, teža pa tudi nikakor noče na tistih mojih sanjskih 58, sedaj pa se je zunaj še začelo slabo vreme in ne bom mogla več toliko časa preživeti zunaj in se rekreirati, tako da me sploh skrbi in ne vem kako naprej…
Verjetno najboljše da v kakšen fitnes, ali pa orbitek, a ne?

Prosim povej mi kaj delam narobe, ker me že počasi mineva vse skupaj. Tudi šport mi ni več taka zabava kot nekoč, ker samo gledam, aha tak pulz tolk maščob, moram malo pospešit, aha zdaj je v redu, še 15 min, da jih bo 45, da bom skurla tud maščobe…

Sorry, ker sem bila tako dolga, samo res ne vem kaj delam narobe in zakaj ne morem shujšat. Goran, hvala za ves trud in lep pozdrav!
Monika

Monika,

Najprej bi te rad pohvalil… ker si res zelo pridna in pravzaprav vse kar počneš je tako vzorno, da bi si ostali lahko tebe vzeli kot primer za zdrav način življenja. Pri hrani ne pretiravaš niti z preveč niti z premalo. Treniraš redno… ne zato ker moraš ampak ker si navajena, da nekaj počneš. Tvoja teža glede na višino ni previsoka, je zdrava.

Kar pa tebe moti je… 4kg. Estetska merila katera se trudiš doseči so zmeraj strožja od tistih, katerih se pridržuješ sedaj. Zakaj se ti teža ne premakne in si nehala hujšat… je enostaven odgovor. Ker poješ točno toliko kot porabiš. Tvoja povprečna poraba čez dan(skozi cel teden) = tvoji povprečnemu vnosu kalorij na dan(skozi cel teden). Odgovor je v bistvu zelo preprost… doseči moraš vnovičen kaloričen primanjkljaj… ali ješ malenkost manj ali pa s treningom porabiš več kalorij.

Sedaj ko bo zunaj slabše vreme je seveda zelo smiseln obisk fitnesa. Ne razmišljaj o treningu in dosežku na treningu kot o nečem kar moraš, uporabi enak pristop kot si ga imela tudi sedaj… razmišljaj kako bi v istem času naredila več kot prejšnji trening… prejšji tek… kako na enoto časa hitreje porabljati kalorije, kako bolj učinkovito izvajati vajo… kako narediti namesto 20 ponovitev-sedaj 25, kako v celotnem treningu opraviti čim več z čim manj počitka. To ni obveza… to je izziv Monika. Pripravi se na izziv… sposobna si veliko več kot si lahko predstavljaš. Verjemi mi, veliko je še kar lahko dosežeš… ampak naše telo je zelo zviti in vedno znova si “izmišljuje” ovire… telo ne želi izgubiti maščobe, niti jih porabljati.

Zelo pomembno kadar redno treniraš je, da si pišeš rezultate treningov… ne zato ker moraš, ampak ker viden in zabeležen napredek zmeraj motivira k boljšemu in kvalitetneejšemu treningu. Lepo je če je nekje napisano… koliko si napredovala. To te zmeraj spomni, da tudi kadar tehnica stoji… se spremembe vseeno dogajajo. Kadar stopiš na tehnico, zatem obvezno preveri obsege… prsa, boki, trebuh, stegna, roke, itd. Ena moja stranka, ki je imela 115kg ko sva začela s hujšanjem… je imela obseg v trebuhu 127cm, ko je shujšala s treningom le 3kg kot je pokazala tehnica… je istočasno obseg v trebuhu znašal le 109cm ????
Sam nisem mogel verjeti… od takrat dalje vedno pazim še bolj na obsege… to je pomebneje kot pa kar pove tehnica. Sam imam 92kg, pa večina moških moje višine pri isti teži… zgleda bistveno drugače… sploh v kopalkah, ko je videt kako so razporejeni kilogrami.

Naj ti teža ne bo vodilo… kar vidiš v ogledalu je bolj pomebno. Sam se pogosto hecam… že v pravljici je bilo… Ogledalce, ogledalce, kdo najlepši v deželi je tej.
Ne pa vaga, vaga.. kdo najlepši je…

LP,
Goran

Edino, kar ti lahko pomagam, je glede napetosti v trebuhu. Tudi jaz sem imel veliko teh tezav z napenjanjam, kljub temu, da sem drzal strogo dieto in v enem letu shujsal 29 kg (2 uri telovadbe na dan)!
Bil sem grozno napihnjen in mislil sem, da me bo razneslo, kljub temu, da sem obenem bil kar precej sestradan.
Pricel sem jemati SAB Simplex kapljice (odsvetujem tablete!) ki so mi res pomagale. Treba jih je jemati redno najmanj dva meseca in cisto nic nisem vec napihnjen. Upam, da sem ti pomagal!
P.s. Kaplijce SAB Simplex se dobi v katerkoli lekarni brez recepta.

JAz sem konstantno napihnjena, kako in kaj je s temi kapljicami?A res pomagajo?Zakaj prihaja do napihnjenosti?Na kakem principu delujejo kapljice??RAzmisljam, da bi sla zaradi napihnjenosti k zdravniku!
Vcasih me tako boli, da je ze motece za delo, kaj sele za trening?!
Hvala in lp,

kolesarka,

Morda bi obisk zdravnika res bil smiseln, sam ti o teh kapljicah ne vem dosti povedati… če pa ima kdo podobne izkušnje, pa lepo prosim če kaj napiše in bom to objavil.

LP,
Goran

To so kapljice, ki jih dajejo že dojenčkom proti napenjanju. Tako, da jih lahko brez zadržkov jemljete.

LP,Kaja

Seveda lahko vsi jemljejo te kapljice brez problemov!
Baje pride do napihnjenosti, ker v crevesju ni nekega sorazmerja in v crevesju nastane bela pena, ki daje obcutek napihnjenosti. (ima se tudi obcutek, da se mora iti na stran, tako se je vsaj dogajalo meni). kapljice so mi res pomagale. Poleg tega pa lahko pride do napihnjenosti zaradi stresa.
Upam da sem vam bil v pomoc.

Kupila sem to tekočino v lekarni, stane cca 500 sit, kar je kar ugodno če bo res pomagalo. Zanima pa me kdaj in koliko moram te tekočine popiti. Na steklenički piše da je doziranje 5 g za odraslo osebo, nič pa kako se jo jemlje; po ali pred obrokom, kolikokrat na dan… Prosim za pomoč!
Ali je ta preoralna tekočina isto kot kapljice?
Hvala vsem za pomoč in hvala tebi, Goran za spodbudo.

New Report

Close