Najdi forum

voda in pesa

Pozdrav Goranu in ostalim!

Jaz imam pa dve vprašanji in sicer:
1. Zakaj je dobro, da se voda pije predvsem po obrokih?
2. Glede na to, da ima rdeča pesa visok GI, ali to pomeni da je ni dobro uživati niti kot samostojni obrok (npr. na solato za malico ali večerjo)?
Odločila sem se, da bom shujšala nekaj kilogramov (kar mi zelo počasi tudi uspeva!), vednar brez stradanja. Poleg občasne telovadbe (priznam da premalo), sem se odpovedala vsem sladkarijam, kruhu, beli moki, krompirju, ne jem mastnega in živil z visokim GI. Všeč pa mi je rdeča pesa, pa še zdrava je. Sem namreč mislila, da je razlika med drečo peso in npr. sladkarijami, čipsom, belim kruhom.

Hvala za odgovor in pohvala za angažiranost na forumu!
Neja

Neja,

Saj ni nujno da vodo piješ predvsem po obroku, ravno tako jo lahko piješ tudi med obroki. Vseeno pa kadar je malo manj hrane na krožniku, pa če spiješ zraven še kake 3-4dcl vode… imaš občutek, da si pojedel več kot dejansko si. Drugače pa kar se vode tiče… bolj kot je želodec poln z vodo, hitreje se prazni z vodo. Večina se tudi ne spomni piti vodo med obroki. Večina pije premalo vode, in se sploh ne zaveda kako pomembna je zadostna hidracija telesa.

Kar se pa rdeče pese tiče. Saj je res da ima malo višji GI, ampak… če jo boš pojedla v manjših porcijah, potem bo prišlo le do manjšega dviga sladkorja v krvi. Porcija naj bo takšna, da bo v njej le kakšnih 30-35g ogljikovih hidratov (poglej tabelo kalorij). Tisti sirup rdeče pese, ki se ga tudi da kupit pa je res presladek za hujšanje.

Seveda je rdeča pesa zelo zdrava… in ga ni za primerjat s sladkarijami, čipsom itd. Kadar hujšaš je pač pomembno, da se izogibaš in čimbolj zmerno uživaš jedi z visokim GI.

LP,
Goran

New Report

Close