Najdi forum

Zdravo!

Imam kar nekaj vprašanj za vas(Predvsem Gorana)?

1.Imam zelo veliko zadnjo mišico na nogah(pod ritjo-loža).In to mišico bi rad izgubil ,kot predvsem vse mišice na nogah bi rad izgubil(mislim mišično maso).Zgledajo preveč nabite.Zdaj pa me zanima ali se da to izgubiti tako npr.da se te mišice tresejo(naprava maser).Kajti nevm drugače kako bi izgubil mišice na nogah(maso).Npr če tečeš se bojim da jo pridobivlam še večjo in s tem pa izgubivljam mišice na zgornjem delu telesa in na obrazu.

2.Sem pa opazil da npr če tečeš izgubivljaš mišice kot so prsne,biceps itd.In pri teku te mišice sploh ne delajo ,ampak se samo tresejo,zato sm mislil npr če jih treseš da jih lahko izgubiš.Če ne mi pa ti prosim povej kaj se dogaja z zgornjimi mišicami ,da jih izgubim(masa),namreč na takšen način bi jaz hotel izgubiti mišice na nogah.Nevm kakko bi jih lahko drugače!!!

Lepo se ti zahvaljujem za odgovor!!
Miha

Miha,

Tresenje mišic in izguba mišične mase… tu ni nobene povezave. Si pač izgubil največ mišične mase najprej na zgornjem delu telesa, vseeno pa…. če bi dovolj redno in intenzivno treniral teko, kolesarjenje… ali kakšen drug aerobni šport, bi s časom pričel izgubljati tudi mišično maso na nogah.

Pri tebi se zdi, po opisu sodeč… da imaš genetske predispozicije za bolj mišičaste noge. To pomeni, da če je masa tvojih nog res predvsem mišičasta… potem ne pričakuj, da boš kdaj imel zelo suhe noge. Če pa je dosti mase na nogah… maščobe… je seveda stvar drugačna.

Vseeno pa je tek zelo dober, da ti “pokuri” noge… ampak teči je treba dosti, pa redno. Če boš veliko tekel… ne moreš pridobiti mišične mase na nogah, kvečjemu jo boš izgubil. Ker to da si pokuril nekaj mišic zgornjega dela telesa… npr. biceps in prsne mišice. Saj ravno zato ker pri teku ne sodelujejo si jih izgubil. Če mišice ne uporabljaš, potem jih izgubiš. Ampak če torej ne boš treniral nog, boš izgubil mišice, pridobil pa najbrž maščobo.

Poskusi kaj ti bolj leži, tek ali kolesarjenje. Poskusi, 5x tedensko 60min pri konstantnem utripu, ne čez 70% maksimalnega srčnega utripa.

LP,
Goran

zdravo.
imam par vprasanj za vas.
-ce ne uporabljas mišic ti lahko izginejo?…če ti čez koliko dni?
-kako bi lahko dobiv vecjo mišično maso za celoten telo?

kako hitro atrofirajo mišice je odvisno od veliko dejavnikov. Na nekaterih mestih mišice atrofirajo kasneje nekje prej. Razlika je tudi med moško in žensko populacijo. Enako pa oslabijo tudi drugi parametri, če jih ne stimuliraš, kot naprimer ravnotežje, gibljivost ali pa konec koncev občutek za met na koš.
Zato da mišice rastejo morajo biti zagotovoljeni trije pogoji. Biti mora dovolj hranil, dovolj počitka ter stimulus, ki ga telesu daš s treningom. Mišična masa raste hitreje, če izvajaš predvsem kompleksne vaje. To so tiste vaje pri katerem sodeluje celo telo. NAprimer počep, ziba, mrtvi dvig…

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Bi morda bil “rešitev” lahko daljši tek(maraton)? Ker če pogledaš imajo ponavadi maratonci precej vzdržljivosti a dokaj nenabite noge.

Pozdravljeni,

bom kar v tej temi vprašal.
Kaj je boljše? Da narediš recimo na dan 2x po 50 sklec ali da narediš 5x po 20 sklec? Al je to vseeno?

To sta dva različna treninga. Tisti, ki naredi 2 x 50, bo naredil tudi 5 x 20. Obratno pa ne mora veljati :).
Z ozirom na tvoje vprašanje sumim, da lahko narediš 2 x 50 sklec :).

Hehe ja res je… 50 naenkrat jih še zaenkrat res nisem zmožen naredit… Jih pa lahko naredim ene 35, ampak sam jih na dam naredim 7x ali 8x po 20 – torej okoli 150… Me pa zanima pač kaj je bolj učinkovito?

Lahko pa tud drugače vprašam… 4 x 35 (kar sem zmožen :D) ali 7 x 20 sklec?

… učinkovito, za doseči kaj ?
Jasno je, da je doseganje določenega števila ponovitev, težje izvesti z več izvajanji naenkrat. Saj pri 4 x 35 imaš pavzo samo 3x, pri 7 x 20, pa 6 x. Kar pomeni, da 4 x 35 naredi večji stres na mišični sistem, čeprav smo naredili enako število ponovitev.
Oba načina imajo svoje prednosti, zato je dobro izvajati oboje. To je smisel intervalnega treninga.

Hvala za odgovor.

Drugače pa sem mislil učinkovito v smislu, da si po določenem času zmožen narediti vedno več sklec.

Kako to misliš če jih ne uporabljaš? Vedno jih uporabljaš.

New Report

Close