Najdi forum

Poraba maščob

Pozdravljeni!
Bral sem, da je najboljsa poraba mascob pri aktivnosti, ki poteka med 60 in 70% maximalnega srcnega utripa in sicer ne vec kot 45 minut. Zanima me, ali se lahko taksna aktivnost uporablja veckrat na dan in pri tem se vedno porabljamo mascobe? In ali ima jemanje t.i. ”fat burnerjev” pri taksni aktivnosti, kasen dodaten vpliv na porabo mascob?
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav
Domen

Domen,

Fat burnerji imajo tak vpliv… da kadar izvajaš aerobno aktivnost mobilizirajo odvečno maščobo, kot vir energije za trening. Dejansko pa to pomeni, da kadar npr. tečeš…. boš porabil večji odstotek maščob kot bi ga sicer. Fat burnerji so popolnoma neučinkoviti brez res intenzivnega treninga. Kdor je priden… tistemu koristijo.

Glede srčnega utripa… povzetek ene študije

Pri fizični aktivnosti intenzivnosti 60% max.utripa (lahek trening) v 30 minutah oseba, zmerne kondicije na kolesu porabi okrog 220 kalorij. Od tega je 50% maščobnih kalorij, torej 110. Ista oseba je na testiranju pri obremenitvi 80% max.utripa v 30 minutah porabila 330 kalorij. Od tega je 33% maščobnih kalorij, kar pa znova znese 110 kalorij, vendar je sedaj bilo porabljenih več skupnih kalorij (hrana ki smo jo zaužili čez dan). Drugače povedano, v enakem času pri višji intenzivnosti porabimo enako maščobe in ne manj kot marsikdo zatrjuje. Porabimo pa mnogo več skupnih kalorij, kar pomeni da nam je ostalo manj ali nič hrane v želodcu, ki bi se lahko shranila kot maščoba(Dr.Jack Wilmore&Dr.Dave Costill;University of Texas 1996).

Pa če te še kaj zanima vprašaj.

LP,
Goran

New Report

Close