Najdi forum

Hujšanje in mlečne jedi

Lep pozdrav!

Veseli me, da obstaja ta forum, saj je več kot očitno, da veliko ljudi pestijo težave okrog hujšanja. Še bolj sem vesela, da odgovarja na vprašanja strokovnjak kot je Goran, saj imam pri njem občutek, da se zavzame za vsakega posebej in to zelo intenzivno.
Tudi jaz bi bila vesela, če bi lahko izgubila nekaj kilogramov. Velika sem 165 cm in tehtam 67 kg. Želela bi si, da bi shujšala vsaj za sedem kilogramov, ampak ne gre in ne gre. Zelo rada imam čokolado, ki se ji zelo težko uprem. Saj poskušam, a me čez nekaj dni tako zgrabi, da pojem vso 100 g Milko. Kasneje imam sicer slabo vest, a takrat je že prepozno.
Moram povedati, da imam psa, s katerim vsak dan delam dolge sprehode (najmanj dve uri, velikokrat še več). Včasih tudi tečem, a velikokrat po tako dolgem sprehodu več ne najdem energije in volje za tek. Vem, da s tekom porabiš več kalorij.
Imam pa tudi zelo rada mlečne izdelke in mlečne jedi (mlečni riž, mlečni pšenični zdrob). Zanimalo bi, ali je to zelo kalorična hrana. Jo lahko še naprej jem, brez da bi vplivalo na težo?
Poleg tega me zanima tudi kako je z musliji. Nisem jih še jedla, vendar sem jih zasledila že večkrat v zvezi z hujšanjem. Kako jih naj vključim v prehrano?
Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem in želim, da se nas Goran ne bi nikoli naveličal in imel vedno primerno rešitev za naše probleme.
Hvala, Ema

Ema,

Hvala za tvojo pohvalo in spodbudo, saj tega ne mores preveckrat slisat*smeh*

No pa k tvoji tezavi…

Mlecni riž… to ma kar dosti kalorij, za mlečni pšenični zdrob pa ne vem natančno, ampak sumim da ma tudi preveč, da bi bil primeren pri hujšanju. Za čokolade, tako veš… ker o teh stvareh sem že tolko govoril.

Pa če še nisi, si preberi kak članek na to temo na moji spletni strani, ker tam maš na enostaven način lepo razloženo, zakaj so sladkarije sovražnik številka ena pri hujšanju.

Sama ne shujšaš zato, ker poješ ravno toliko kot porabiš. Sama si lahko v mojih odgovorih že večkrat prebrala, da je treba jesti dovolj male obroke večkrat dnevno. To je že prva stvar, ki je zelo zelo bistvena. Ker če poješ isto količino hrane v enem obroku… ne hujšaš tako, kot če jo v 5 obrokih poješ. Saj če želiš je lahko tudi 6 obrokov. Vseeno, pa bo treba začet štet kalorije, ker ena milka 100g, ma kar blizu 500 kalorij… glede na to da če želiš shujšat, tako več kot kakih 1350 kalorij ne bi smela pojesti… nekje med okrog 1200 kalorij bi blo fajn, pa več gibanja. Ja to pomeni… tistih 500 kalorij… to gre 90 procentov v trenutku v maščobo, ker od teh kalorij nimaš nikakršne koristi, torej ti ostane le še 700 kalorij ki jih lahko poješ… če je en obrok bil tista milka… teško bo potem 700 kalorij razdeliti na 4 dele… ker to je pa potem že res tako malo hrane na obrok, da sam ne bi želel delati za svoje telo takšnih kompromisov.

Pa tisti mlečni riž ma na 100g tudi sigurno blizu 400 kalorij… Mislim, saj sama veš… sladkarije bo treba proč dat… pač se prepričuješ, da vseeno tega ne zmoreš… ampak to so le izgovori Ema. Saj meni bi blo najlažje rečt, da lahko vseeno ješ še naprej sladkarije… ampak potem bi se lagal. Dejstvo je, da boš zaradi sladkarij zelo težko shujšala… sploh pa ne bo to zdravo, če bi ti že uspelo… ker moraš potem pojest samo približno 700 zdravih kalorij, kar pa je premalo za tvoje telo.

Če bi vsak dan pretekla 7-10 km, pol bi lahko čez dan dosti več kalorij jedla pa tudi hujšala, pa vseeno bi s sladkarijami bilo težje kot brez njih.

Saj v bistvu je vse zelo preprosto, pojesti malenkost manj kot porabiš z dnevnimi aktivnostmi… pol pa še s treningom doseči dodaten deficit v kalorijah. Če to počneš dovolj redno potem shujšaš brez težav. Ampak vsi se nekaj izmotavate, kako bi zaobšli tisto, kar tako veste vsi, da ne morete.

Prej ko slej, vsak spozna… da je leta narobe delal in da zdaj pa res mora začeti delati stvari tako, kot si je že tako pred vsemi tistimi leti mislil da mora. Ni to hecno…

Ema ne zgubljaj svojega dragocenega časa, dobro veš da moraš spremeniti svoje navade, ker le zato ne shujšaš.

Lep pozdrav,
Goran

Ema!

Tudi jaz nisem mogla nikoli prebavljat muslije. Potem pa sem v trgovini videla enega s koščki čokolade in ga kupila. To je King choco mix musli. Zdaj ga jem skoraj vsako jutro.

Gorana sem tudi vprašala, kolikšna količina bi bila primerna za eno porcijo (glede na sestavo ki sem mu jo opisala) in je napisal, da 2 dcl mleka in 50g muslija – to je 5 velikih žlic. Ravno prav za zajtrk. Nato pa je dobro spiti še kakšne 2 dcl vode in boš sigurno sita nekaj časa.

Poskusi in poročaj! Lahko pa se nam pridružiš na forumu Srednja leta – Hruška & Co. – hujšanje.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Hvala za vzpodbudne besede. Bom poskušala brez sladkarij. Vendar bi me zanimala še ena stvar. Kaj tisti, ki resnično imajo namen shujšati, resnično štejejo vse kalorije in količine vnosa hrane? Verjetno je najbolje, si sestaviti jedilnik, kaj in kdaj jesti, vse skupaj pa naj ne bi preseglo nekje 1200 kalorij.
Veselim se že septembra, ko boš ti (Goran) organiziral skupinsko dieto. Bom sodelovala.
Še enkrat najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Ema

Ema,

Saj jaz ne štejem kalorije pri vsakem grižljaju. Je pa dejasnko to tako… npr. če en teden vsak dan paziš na kalorije in šteješ pa malo preračunavaš… potem dobiš ful hitro tolko občutka, da ne računaš več za vsako stvar, ker nekako pač veš po občutko koliko smeš, koliko pa ne.

1200 kalorij je ok.

LP,
Goran

moja strategija….
jem priblizno toliko kolikor se mi zdi, da je potrebno za 3-4 ure…
potem po obroku analiziram, kaj sem pojedel in koliko – in s tem preracunam kdaj naj bi bil naslednji obrok.
ce postanem lacen prej, grem prej jest, ce pa se nisem lacen imam malo (casovne) rezerve, toda vsekakor pojem obrok po nacrtu..

kalorije zaokrozam na 100. ker se mi zdi cisto racunanje kalorij nepotrebno dlakocepstvo, sploh pa nikoli ne mores biti natancen.

NE BODITE NIKOLI LACNI !!!

peace

Zivjo!

rad bi shujsal okrog 15kg….
Zanima me, če bi mi lahko napisali kaksen seznam jedi, s katerimi bi si lahko pripomogel
da bi čimprej zdravo izgubil te kilograme.
Hvala za odgovor in Lep pozdrav!

Vključi gibanje!
Sicer si pa mnogo premalo povedal o tvojih prehranjevalnih navadah, ali te ovirajo kakšne poškodbe/bolezni…

Hy… 🙂

SIcer redno obiskujem fitnes, ampak pred 1mesecem sem otrpel poskodbo roke, tako da sedaj ne morem nič večjega dokler se ne konča zdravljenje…

glede prehranjevalnih navad pa priznam, da ne pazim nevem kako…. 🙂

nisem debel, ampak imam več kg kot bi hotel…
Slisal sem pa tudi, da npr z rizem ni dobro hujsati, ker baje redi… in veliko taksih stvari…

Sam si si odgovoril, kaj moraš spremeniti. Ker še vedno nisi nič napisal o svojih prehranjevalnih navadah, bi za začetek bilo dobro, da omejiš in postopoma izločiš junk food.
Dnevne obroke razdeli na 5 obrokov, zjutraj naj prevladujejo ogljikovi hidrati – žitarice, kosmiči, kruh,sadje; proti večeru pa beljakovinska živila : skuta, tofu, jogurt, meso in zelena zelenjava.
Izogibaj se nepotrebnemu vnosu sladkorja in soli.
Spij dovolj tekočine (2-3L), če je le možno vode ali nesladkanega čaja.

Poškodba roke te še vedno ne omejuje tako močno, da bi v celoti miroval. Vaje se da prilagoditi. Verjemi, možno je, le da ti mora nekdo prav svetovati in te usmeriti. V kolikor imaš pa zdravnikova navodila o popolnem mirovanju, potem ti bo slednji tudi znal svetovati kdaj in kako vključiti gibanje.

Hujšati z rižem… made me smile.
V kolikor resnično želiš izgubiti 15kg, kot sam pišeš, bo potrebno temeljito spremeniti življenjski slog. Paziti moraš, da več porabiš kot vneseš s hrano.
Ne vem, zakaj bi bil riž pri tem živilo, ki redi. Prav tako kot riž, potem tudi testenine, kruh…
Vse potrebuješ, le v pravilnem razmerju.

In after all, cilj izgubiti 15 kg maščobne mase je precej (mišic si zagotovo ne želiš izgubiti) in je dolgotrajen proces.

pozdravljeni

lahko izvem malo več o omenjeni skupinski dieti, kako bo to potekalo (na internetu), kje in kdaj se začne? si ne predstavljam trenutno pa me zanima:) hvala

bojana_ tale skupinska dijeta bi morala iti že proti koncu glede na to da je zadnja objava bila skoraj eno leto nazaj.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

mene pa zanima sledeč.
kakšen ritem prehranjevanja naj določim možu-ki dela same nočne(2-3dni dela-potem2dni prost).npr.v službo gre ob 16.30-dela do 5. 00-pride domov okoli 6.00-lačen kot volk.nikakor si ne more obrokov razdelit na 5-6 ker v avtu celo noč ni možno jest.seveda pa še spanca ni tapravega.(varnostnik-intervent)
ravno berem knjigo v spanju hujšamo-samo tu je naveden normalen dnevno nočni cikel.ne pa za tiste ki imajo obratnega.
mislite da je dnevni spanec isto kot nočni?če mu že slučajno uspe spat 5-6ur v enem kosu?
saj nebi rad shujšal nekaj drastičnega,ene 5-8kg.pri 180višine ima 110kg-44let.
nekaj sva začela delat na tem da preklopi na polnozrnate stvari-bomo vidli.
naj povem še da ima blazne probleme s prebavo-kronično zaprtje.sedaj sva nabavila glino za pitje-bomo vidli.pa spije ogromno tekočine.pri njem noben klasičen preparat ali prijem ne velja.
mislim da ravno zaradi njegovega nočnega bioritma.
bom doktorirala na tem kakšno hrano mu dat in kdaj.po zelenjavi ga veliko zvija,sadja sploh ne je.
naj še omenim da hrane ne more jemat seboj v avto,ker se bo pokvarila.

New Report

Close