Najdi forum

Idealna teža

Najprej en lep pozdrav iz Celja, kateremu sledi pohvala za tako dobre nasvete.
Imam vprašanje glede idealne teže. Toliko je teh tabel, da sem že popolnoma zmedena in ne vem, kaj drži. Sama sem visoka 172 cm (včasih me izmerijo tudi 173 cm) in sem bolj drobnih kosti oz. nežne gradnje. Zanima me ali drži, da je idealna teža zame od 55 do 59 kg. Nekateri pravijo, da je to premalo, sem pa zadnjič videla punco, ki je visoka kot jaz in ima 53 kg, pa se mi je zdelo, da ima glede na težo in svojo velikost precej močne noge in kar “zalit” hrbet.
Pomagala sem si tudi z računanjem ITM in tudi pri tej metodi zasledim različna merila. Enkrat naj bi bilo med 18 in 21 tisto, da si suh in od 21 do 25 normalna teža, drugič pa zasledim, da je idealno med 19 in 23. Saj ne vem več, kaj res. Samo po slednji bi bilo 74 kg še “zadovoljivo”, a sem bila sama pri tej teži bolj okrogla, kot da bi bila med tistimi z “normalno težo”.
Sedaj edino vem, da jih imam še vedno preveč in moram do novega leta izgubiti vsaj še 10 kg (10 sem jih namreč že – v zadnjih 3,5 mescih!). O številki pa zaenkrat (še) ne bi.
Naj pa povem še to, da sem stara 23 let, saj so leta tudi važna pri teh merilih.
Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem. Če pa ste morda že pisali o tem, se opravičujem, a nisem še zasledila te teme.
Lep pozdrav, Daša

Daša,

Prav verjamem, da glede teh stvari vlada precej zmede. Kaj je idealna teža ne bo nikdar mogel nihče dovolj natančno povedati s tabelo.

Indeks telesne teže je primeren le za ljudi, ki so fizično neaktivni in ne trenirajo. Kar je najboljši pokazatelj fizičnega stanja je slednje. Procent maščobe v telesu. Nižji kot je bolje je… starejši kot si, težje je imeti nižji procent maščobe.

Obstajajo neke kritične vrednosti katere se naj ne bi presegle… in pod katere se naj ne bi spustili. Vendar doseči kritično spodnjo mejo se ne da, kar tako…

Vzamimo primer… dvojčka. Oba isto stara, iste gene, isto visoka… celo isto težka. Eden je bil fizično dosti aktiven, drug pa sploh nič ni treniral. Če bi sedaj šli gledati ali imata idealno težo… recimo da je bil rezultat, da imata oba idealno težo… pa vseeno ne zgledata enako, ker eden ima več mišic kot drugi… eden je namreč športnik drugi pa ne.

Odgovor kdo od obeh ima boljšo postavo je seveda očiten. Ali se torej da kako zmeriti, da bi vseeno ugotovili z meritvijo kateri dvojček ima bolj zdravo in kvalitetno težo. Seveda se da… in to je procent maščobe. Tisti, od teh dveh ki ima nižji procent maščobe ima bistveno bolj kvalitetno težo.

Sam imam 186cm, in 90-92 kg… procent maščobe pa nikdar višji kot 14%. Spustim pa včasih za kakšna slikanja procent maščobe na 10%.

Kar želim povedati je… večina moških ki sem jih testiral, ima pri približno isti višini kot jaz, kakih 10kg manj… procent maščobe pa povprečno nad 22%. Tisti, ki so imeli isto težo ali večjo kot jaz pa imajo pogosto procent maščobe celo nad 30%. Saj zato pa je razlika v videzu tako očitna.

Moja mama naprimer, ima skoraj idealno težo po eni od tabel, procent maščobepa nad 30%… in večini žensk bi pokazala meritev enako.

Naj ti povem sledeče, pojdi si izmerit procent maščobe v kak fitnes center. Za tvoja leta je po zdravstvenih merilih odličen rezultat… med 18 in 20% maščobe. Če bi pa želela izgledati res ful fit, pa 15-16%.

Ampak takšne procente maščobe brez treninga ne boš dosegla… sploh pa se s prehrano ne da spustiti tako nizko brez pomoči treninga, ker če bi se le na račun diete… to ne bi bilo zdravo za tvoje telo.

LP,
Goran

Daša,ali mi prosim lahko zaupas svojo dieto v kateri ti je uspelo izgubiti 10 kg v tolikem rekordnem casu? Najlepsa hvala (lahko mi pises na e-mail)

Kako izračunaš % maščobe v telesu?

LP

Erica,

Ja kar tako se ne da zračunat. Obstaja več načinov, za vsakega je potrebna meritev. Pogosto se meri s kaliperjem, saj veš tisti “ščipalec”, s katerim so nas v šoli merili, na roki… ampak treba je zmeriti delež kožne gube po več delih telesa, potem pa se da s pomočjo teh rezultatov izračunat koliko naj bi bil delež maščobe. Največ pa se danes uporablja (ker je najlažje) naprava, ki na principu bio impedance, izmeri delež puste in maščobne telesne mase. Pa saj to majo v večini fitnesov, malo povprašaj… to je zelo hitra in preprosta meritev.

LP,
Goran

Zvezda, trenutno nimam te diete pri sebi. Če pa želiš, mi piši na moj mail naslov ([email protected]) in ti jo bom takoj poslala, ko jo dobim.
Lep pozdrav,
Daša

Zvezda, ravnokar sem se spomnila, da je to dieto enkrat že predstavil Primož na tem forumu. Prosim, poglej pod naslov “Še ena dieta”. Ni še tako stara stvar, natančnega datuma pa žal ne vem. Če pa boš imela še kakšno vprašanje, mi lahko pišeš. Tudi drugače mi lahko pišeš!
Pozdrav,
Daša

Pozdravljen Goran!

Glede % maščobe v telesu me zanima, kakšen je priporočljiv % delež v ženskem telesu, ki je stara 30 let in želi izgledati vitko oziroma ne presuho in ne debelo, temveč lepo, skladno telo. Zapisal si, da je to okoli 20%. Ali bi povedal kaj več o tem, saj ni dovolj samo gledati na tehtnico.

Hvala in lep pozdrav!

P.S. Čestitam za forum in tvojo spletno stran! Tega prej ni bilo in sem zelo pogrešala take stvari.

Dasa,najlepsa vala,bom pogledala.Cao 🙂

Ina,

Procent mascobe priporocljiv za zensko med 30-35 let je

odlicno-19,7%
dobro-22,7%
zadovoljivo-26,4%
tvegano-30,5% ali več

Je pa res, da znajo estetske lestvice biti se nizje… opisano se nanasa na zdravstvena priporocila.

LP,
Goran

PS. Hvala za pohvalo, ki mi je zmeraj spodbuda za moje delo.

New Report

Close