Najdi forum

duda in prvi zobki

Zanima me, kdaj je skrajni čas, da otrok opusti dudo, da ne bi vplivala na rast njegovih zob. Ali je uporaba dudke v povprečju 2-3 ure na dan škodljiva? Uporabljamo jo namreč, da dojenček zaspi, po kakih 20 minutah pa mu jo vzamemo (ali pa jo sam izpljune). Videla sem namreč triletno deklico, ki še duda in je imela sekalce čisto deformirane.
Hvala in lep pozdrav. Darja

Spoštovana Darja,

sesanje dude ( prstov ali katerekoli predmeta ) je popolnoma normalno pri dojenčkih.Dojenček bo sesal vsako stvar,ki bo prišla v kontakt z njegovimi ustki.
Ker gre za normalno aktivnost v prvem letu otrokovega življenja in zaradi tega ni potrebno preveč skrbeti.
Nekako do 1,5 leta pa naj bi se otrok dude odvadil.
Lepo pozdravljeni!

Torej duda ni tako škodljiva, kot pravijo, posebejk glede oblikovanja zob? V materinski šoli so mi kar precej povedali o takih negativnih učinkih sesanja dude na razvi+oj in obliko zob…Sama bom skušala otroku ne dajati dude, upam, da mi bo uspelo. Če pa ne- kakšno dudo vseeno priporočate , če jo otrok že ima?

Spoštovana Mateja,

za nepravilen razvoj čeljusti in zob je dosti hujša razvada sesanje palčka kot pa uporaba dude.Palec izvaja na zobe tudi pritisk in s tem prihaja do večjih deformacij.
Vaš otrok bo do določene starosti uporabljal različne stvari in jih dajal v usta,da bi se pomiril.Zato je vsekakor boljše,da je to duda.
O vrsti dude vas obvestim naknadno.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close