Najdi forum

sončne kreme in kožni rak

Včeraj sem na teh straneh prebrala članek o sončnih kremah in o snoveh v njih, ki naj bi povzročale kožnega raka. Moram priznati, da sem se pošteno zamislila ob tem. Najbolj pravzaprav mažem otroke. Ti so tudi največ na soncu – voda, kanglice in lopatke, čolnički….- jasno, da jih je treba zaščititi, saj so na soncu (še kljub temu, da nas v glavni vročini ni na plaži) še vedno preveč.V dodatno nevarnost torej glede na včerajšnji članek spravljam otroke, ob tem pa mislim, da jim delam dobro. In ko bi vsaj pisalo, katere kreme na tržišču teh snovi ne vsebujejo.

Kaj mislite drugi o tem?!

Vsekakor za otroke ni primerno, da so na soncu med 11. in 15. uro. Tudi, ce imajo na sebi majcko, zarki presevajo skozi tkanino. Preden pa kupite kremo, preverite njeno sestavo – take, ki je nima navedene, pac ne kupite. Sama se mazem le redko, saj predvsem skrbim, da sem v senci. A zarki te se kako dosezejo tudi tam… Otroci imajo na sreco najvecjo sposobnost tvorbe zascitnega pigmenta melanina, tako da se jim ob omenjenih okrepih ne bo zgodilo kaj hudega.

Sam sem imel nekaj časa celo službene opravke s to industrijo (kozmetično namreč) in ji prav nič ne zaupam. Le izjemoma uporabljam tovrstne izdelke. Senca je zakon. Otroke poskušam prepričati, da se v najhujši pripeki igrajo v senci ali si oblečejo majčke. Mažem jih kar z olivnim oljem.

Nedavno je bil baje objavljen tudi clanek o skodljivosti krem za soncenje z visokim zascitnim faktorjem. Poskusi na spolno se nedozorelih misih so menda pokazali, da so se miskam, ki so jih mazali s takimi kremami, pospesil razvoj maternice in spolnih organov in so hitreje spolno dozorele v primerjavi s tistimi, ki so jih mazali s kremo z manjsim zascitnim faktorjem.

Kakšen “faktor” pa ima olivno olje?

zdaj nisem prepričan ali me malo zezaš ali resno misliš. Odgovarjam resno. Dvomim, da ima kak faktor. Namesto faktorja se skrivamo pred pripeko. Ob zmernem izpostavljanju soncu ni potrebe po faktorju. Koža sama obvlada sonce.

Kaksno olivno olje pa uporabljate? Se ne hecam samo jaz poznam samo tega, ki ga uporabljam za prehrano. Vem za kakavovo maslo, ceprav sama nisem navdusena nad olji, ker bi se pocutila isto kot meso, ki ga vrzes v ponev – le tega pa ne maram :o))

Prav to, jedilno. Ma, da ne bo izpadlo, da se mažemo kot kotleti. Včasih namažem mularijo, če se jim koža izsuši. Sam se običajno ne mažem z ničemer, oz. se le izjemoma tudi s kremo s faktorjem, kadar se ne morem izogniti soncu.

Večina krem, ki jih pri nas prodajajo vsebuje celo vrsto škodljivih snovi (kdor zna nemško naj pogleda na stran http://www.oekotest.de – testi vse mogoče kozmetike glede na vsebnost zdravju škodljivih snovi).V naših lekarnah ( in DOM Mueller) prodajajo otroško kozmetiko Buebchen (tudi za sončenje), ki ne vsebuje kemičnih filtrov, dišav in konzervansov, zato po novem kupujem samo to. Ali kdo pozna še kaj podobnega?’
PS: : tudi barve za lase so baje prava katastrofa….
Irena

Moj oče je včasih, ko smo bili še manjši, olje za sončenje delal kar sam. Ne vem točno kaj je uporabil, vem pa, da je vedno namakal neka zelišča oz. travniške trave.

Tudi jaz ne zaupam več kremam z visokim faktorjem in se raje držim v senci, namažem pa se s kakšnim nižjim faktorjem ali pa s kakšno kremo za telo.

Mi smo kar nekaj časa uporabljali kakavovo maslo. Sončne kreme z visokim faktorjem uporabljamo zadnji 2 leti, saj je sonce postalo zelo močno. Vedno si privoščimo počitek v času od 12h do 15.30 in se tako ognemo hudemu soncu. Kljub temu pa se zgodi, da si izpostavljen več kot je treba. Zatorej bo vsak dober nasvet dobrodošel.

Imam izrazito belo kožo, ko sem bil mali sem bil rdečelas… in imam vedno probleme s soncem. Običajno se na debelo mažem s faktorjem med 15 in 25. Seveda bi se rajši mazal z olivnim oljem (slučajno sem letos kupil eno flaško od enega kao kmeta v dolini Neretve…), pa me zanima koliko je to olje pravzaprav učinkovito. Nekoč sem se po pomoti mazal s kremo s faktorjem 2 in skupil kar hude opekline…

Takole Edi. Najprej, da ne boš mislil, da sem kak strokovnjak za to področje, nisem. Olivno olje vsebuje vitamine/antioksidante zato je koristno kot živilo in mazilo (kožo naredi gladko in elastično). Ne preprečuje pa opeklin, tako da ti proti močnemu sončnemu sevanju, sploh če imaš bolj občutljivo kožo, ne pomaga.

Kaj mi lahko zaupaš kje si brala ta članek o kremah, da si ga lahko tudi drugi preberemo ?
Hvala

Nika

V ta namen je moja babica pripravljala “sentjanzevo olje”. Samo tu je najprej potrebno nabrati sentjanzevo rozo (ali kaj je ze ta zadeva), potem pa to na soncu v olju namakati (oz. ne vem tocno postopka – babica je imela to poleti pripravljeno). Ucinkovito je bilo zelo in sicer primerljivo s kremo proti soncenju. Ni pa nihce pretiraval z izpostavljanjem…

Mislim, da lahko šentjanževo olje tudi kupiš v kakšni lekarni, vsej pred leti se je dalo. Je pa res učinkovito.

Za sentjanzevo olje se mora nabrati sentjanzevko, ki ima drobne rumene cvetove in raste skoraj povsod.Najboljse, da si v kaksni zeliscni knjigi pogledate, kako izgleda.Potem jo daste v kozarec ( kar za vlaganje ), preko nalijete olivnega olja, lahko kar jedilnega, saj se od preciscenega lekarniskega ne razlikuje dosti, razen po ceni, seveda.To daste na sone in po enem tednu precedite.Dobili boste lepo rumeno tekocino, ki je odlicna za soncenja, vendar pa nima zascitnega faktorja, torej se najbolje obnese na ze porjaveli kozi.Glede Bubchen kozmetike, tudi jaz prisegam nanjo, saj ne vsebuje konzervansov in parafina.Vendar pa se mi je pred enim tednom pojavila alergija pri obeh otrocih, ko sem jiz mazala z novo Bubchen peno za soncenje, tako, da sem postala skepticna.Drugace pa jaz oba negujem z mesanico olivnega olja v hladilni kremi.Najcenejsa varianta in najmanj svinjarije.

Lp Mojca

Za sončanje je naj boljše OGNJIČEVO MAZILO
l.p.

A ni to krema za zdravit pike in bolečine itd.?

Kolikor jaz vem, naj se s šentjanževim oljem NE bi mazali PRED izpostavljenjem soncu (vsaj tako sem bila prepričana do sedaj). Pomagalo pa naj bi za umiritev opeklin. Tole le za opozorilo, raje še preverite, preden se namažete s tem, če se nameravate sončiti – jaz bom pa tudi.
Če pa kdo ve za kak zanesljiv vir, naj ga, prosim, navede (da ne bomo živeli v zmoti).

New Report

Close