Najdi forum

!hola!

Končno poletne temperature. Prekrasen čas za morje in morske športe. Je tu še kdo, ki se rad potaplja oz. ga zanima ta šport? Meni se je po narejenem advance-u prav zalezel pod kožo in sedaj premišljam svoje plane za Namibijo zamenjat za kakšno potapljaško poletje na Hrvaškem.

Me zanima,če ima kdo kaj takih izkušenj. Kakšna koristna informacija,mogoče družba?

Ž
Tudi jaz imam potapljanje zelo rad in komaj čakam, da pride čas za to. Moram pa povedati, da imam rad tudi podvodni ribolov, letos sem si nabavil boljšo opremo in čoln, tako da mislim, da bo super poletje. Je pa potapljanje od krajev, ki sem jih jaz obiskal, najlepše na Dugem otoku in na severu Raba. Priznam pa, da nisem pregledal ravno veliko krajev.
P

kako se pa potapljaš z “bombolo” ali kar z dihalko…..zanima me tudi kako dihaš z dihalko in koliko časa si lahko pod vodo z dihalko…..jaz sem enkrat pred leti kupil Maresovo puško na feder,harpuna je imela vrvico približno 5 metrov….kakšno puško imaš ti…..

Jaz sem si lani prvic kupila plavutke in neko kvalitetnejso masko (za potapljanje na vdih). Bilo je krasno, a masko je kmalu zacelo zalivat in sem si morala sposojati boljso… pa tudi dioptrija mi je nagajala, ker je treba ocala pac odloziti. Se pa da kupiti celo tako z dioptrijo! Tega nisem vedela, pa sem na internetu trcila ob podjetje, ki to prodaja…

Privlacijo me tudi globine (no, malo globlje pac od tistega povrsinskega ogledovanja, nikakor pa ne kaksna nora pretiravanja), a ne vem, kje in kako zaceti.

Jaz sem lani dobila reklamni prospekt neke optike v Ljubljani (mislim, da je bila na Tržaški, ampak se ne spomnim imena, mogoče Optika Krstič), kjer so delali tudi maske z dioptrijo. Ampak mislim, da je kar drago.

1. Če loviš pod vodo s puško mora biti to na dah in ne smeš uporabljati bombul. Tako je pri nas. Na Hrvaškem pa sploh ne smeš lovit s puško, če seveda nimaš dovolilnice – lahko jo kupiš.

2. “Kako dihaš z dihalko in koliko časa si lahko pod vodo?….”
Dihalka to je cev, ki jo imaš poleg maske in z njo dihaš tako, da si jo daš v usta in plavaš na gladini, tako, da zgornji del dihalke gleda iz vode… ne vem kako naj ti drugače povem…
Glede tega pa koliko časa si lahko z njo pod vodo pa je odvisno koliko zdržiš… Jaz se večinoma potapljam le z masko, šnorklom – dihalka, plavutami, utežmi in puško. Pod vodo sem cca. 2-3 minute, tam do globine 12-13 m.

3. Če pa se odločiš le za potapljanje, pa je dosti lepše in bolj zanimivo z opremo. To mi je tudi ljubše, saj imam veliko več časa za raziskovanje…

4. Uporabo puške pa ti ne priporočam, če res ne znaš 100% pravilno ravnati….

Potapljanje je eden najlepših športov in se z njim ukvarjam že od svojega 7 leta, tako, da vem o čem govorim… Pamet v glavo, brez pretiravanja, pa z veseljem pod gladino…

Ciao, Nina

Nina,torej dihalko uporabljaš nad gladino,samo zato,da imaš lahko ves čas glavo pod vodo????………jaz sem mislil,da z njo pod vodo (par metrov pod vodo) lahko enkrat zajameš zrak,ki je v cevi…….no sedaj vidim,da ni tako…….2-3 minute zdržiš,to je ogromno……..

Je drago, o tem ni dvoma… pa jaz bi morala kupiti dve razlicni leci, ker imam tako razliko, da se mi vse megli, ce snamem ocala.

Glede na to, da pa si ti Morska deklica, pa je to verjetno kar poceni, saj ne potrebujes nobene posebne opreme?! 😉

Nekaj spletnih povezav:
http://17slon.net/potapljanje/

http://www.potapljanje.com/
(ena leca je okoli 4.000 sit)

http://www.resp-sp.si/

http://www.dc-sharky.com/

http://www.manta-club.si/

http://www.neptun-klub.si/

http://www.kvarkadabra.net/?/pojavi/teksti/potapljanje.htm

Na žalost sem morska deklica samo v tem pogledu, da obožujem morje (čeprav sem Ljubljančanka) in ne zamudim nobene priložnosti za kopanje. Če je le možno se prvič v letu kopam v morju že konec aprila. Res je mrzlo, ampak se ne morem upreti. Moj fant pa misli da se mi je čisto zmešalo :). Ko bom v penziji (čez pribl. 40 let) se bom zagotovo preselila na morje.

Še posebej rada se potapljam z masko. Kot otrok sem bila več pod vodo kot nad njo. Zdaj se še vedno rada potapljam, ampak ker se mi je poslabšal vid (ja sem čisto čorava) zdaj ni več tako fino. Če hočem najti kakšno školjko moram plavati kakšnih 5 cm nad dnom, pa še takrat jih večino zgrešim. No ja, se pač staramo:). Denarja za posebno masko pa ni.

Jap, tako je! Dihalka je le zato, da lahko nemoteno na površini opazuješ kaj se dogaja pod vodo. Potem se umiriš, zajameš zrak in se potopiš. Ko pa prideš ven moraš pa vodo iz dihalke pihniti ven in normalno naprej plavaš, dihaš in občuduješ morsko življenje.

2-3 min ni veliko, moji prijatelji, s katerimi se potapljam zdržijo veliko dlje – res da so moški, a vseeno.

To poletje pa si le kupi masko in dihalko (pri nakupu maske naj ti pomaga nekdo, ki se spozna, da boš kupil tako, ki se prilegala tvojemu obrazu), potem pa veselo na morje in v vodo.

Veliko užitkov pri odkrivanju podvodnega sveta!

!Hola!

Ob temle pismu se počutim jaz že kot izkušen potapljač:)
No ja, saj vem da ni res in sem še čisti zelenček s svojimi devetimi potopi, čeprav je bil moj potop (s tem mislim potapljanje s polno opremo) že 27.1 m, ta vikend v Piranu.

No kar se tiče tiste maske. Pravzaprav stvar sploh ni tako komplicirana. Pri maski se ti ne splača varčevati, ker je vendarle potrebno dobro videti pod vodo. To je bistvo potapljanja. Splača se ti oditi v specializirano trgovino, še bolje pa v klub, kjer ti razložijo kako in kaj s tem. Imaš kar veliko tipov mask…v osnovi jih imaš ločene te s črno plastiko (namenjeno za podvodni lov, da si manj opazen) in one s prozorno plastik, s čemer naj bi imel malo več svetlobe in boljpi pogled. ker imaš dioptrijo,ti priporočam, da kupiš tako masko ki ima dve ločeni šipci za vasko oko posebej. Tako lahko potem ti menjaš s stekli z dioptrijo. Pazi pa tudi pri “šnorklu” tisti cevi za izdihovanje. ker imajo sedaj novejše spodnji izpust in ni treba ravno izdihniti, da spraviš odvečno vodo iz cevi.

Kar se pa tiče začetkov potapljanja…jaz sem se aprila dokaj na hitro odločila.na internetu poiskala enega od Ljubljanskih klubov, poklicala in se vpisala. Za 30 tisoč so me naučili v enem tednu vseh osnov in mi v Piranu pomagali da sem opravila štiri osnovne potope in s tem pridobila dovoljenje za potapljanje do 18 m globine. Z opremo ni bilo problemov,saj sem si vso sposodila pri njih. Moram pa opozoriti, da je učenje zelo intenzivno in naporno. Prilagojeno je samo tistim z dobro kondicijo. Dobra telesna pripravljenost pa je tako pogoj varnega potapljanja.

Me je pa potapljanje čisto prevzelo in sem ta vikend spet preživela v Piranu in opravila izpit še za potapljanje do 30m globine. Moram reči da je fantastičen občutek,ko drsiš ob morskem dnu in opazuješ vse tisto življenje in migotanje.

Če imaš željo,čas, volji, nekaj denarja in predvsem kondicijo (že samo sestavljanje opreme, nošenje jeklenke, svinca za obtežbo…ah pa meni najbolj grozno oblačenje v tisto plastiko od obleke……

no če se boš odločila…povej ko si pridobiš kakšno dovoljenje,pa lahko psokusiva s kakšnim potopom skupaj. ja pri potapljanju vedno rabiš buddya (sopotapljača) in fino je,če sta v znanju in željah precej usklajena….sicer pa je to vedno dobro v življenju:)))

Ze vceraj, ko sem izbrskala nekaj povezav, sem ugotovila, da je potapljanje dobro omrezeno. Najdete lahko veliko clankov o fiziologiji potapljanja itd. Cene pa se gibljejo nekje 30-35.000 (dobro je pogledati, koliko je clanarina kluba in ali je ze vsteta v to ceno). Meni najblizje je en drazji klub… tako da se ne vem… Zaceli pa so ravno ta teden, tako da sem zamudila tecaj… No, cez poletje bo verjetno se kaksen, sicer pa, ce se nas najde min. 5 ljudi, se baje organizira kadar hocemo.

Tanja, vsekakor si mi zanimanje se povecala… Sploh pa ze od nekdaj sanjam, da bi si vsa cudna bitja pod gladino ogledala kar na lastne oci. Z lecami ali brez… No, na povezavi, ki sem jo dala v prejsnjem postu, pise, v katera ocala lahko pridejo korekcijske lece.

Po mojih izkušnjah se ne splača čakati na zbiranje 5 ljudi. Čeprav je potapljanje precej zanimiv šport, pa se jih vseeno toliko ne odloči za to. Če te res zanim, potem je najbolje da si poiščeš tisti tečaj, ki ti najbolj ustreza in se prijaviš.

Se veliko potapljaš z opremo? Koliko globoko pa si se že potapljala?

prosim za informacijo,kje v Ljubljani se nahaja dobra trgovina,kjer bi kupil dobro masko in plavutke…..

Ja, jaz se potapljam čez celo leto. V bistu, kot sem že napisala se že od malega ukvarjam s tem. Drugače pa si obvezno dvakrat na leto vzamem po deset dni v maju in septembru, ko gremo jadrat in se takrat intenzivno potapljam na vedno novih krajih. Pri nas, nimaš kaj dosti za videti, razen mogoče dveh avionov in treh potopljenih ladij, povsem drugače pa je že, če se odpraviš npr. samo v dalmacijo.
Glede globine pa tako: potapljala sem se že na 50-60 metrih, vendar, mi tisti potopi niso pomenili nič pretirano posebnega. Če ti gre samo za to kako globoko se boš potopil, potem je, vsaj po mojem mnenju vse skupaj bedarija. Pomembno je kaj vidiš, če si bolj zainteresiran za naravo in podvodno življenje, potem na 50 m ne vidiš kaj dosti. Splača pa se pogledat kakšno potopljeno ladijo… Tako, da tisti ki sprašuje “kako globoko”, pa brez zamere, še ni zrel za potapljanje, sploh pa ni zrel za uživanje pod gladino…
No, pa še enkrat brez zamere, to je le moje skromno mnenje…

Ja, jaz se potapljam čez celo leto. V bistu, kot sem že napisala se že od malega ukvarjam s tem. Drugače pa si obvezno dvakrat na leto vzamem po deset dni v maju in septembru, ko gremo jadrat in se takrat intenzivno potapljam na vedno novih krajih. Pri nas, nimaš kaj dosti za videti, razen mogoče dveh avionov in treh potopljenih ladij, povsem drugače pa je že, če se odpraviš npr. samo v dalmacijo.
Glede globine pa tako: potapljala sem se že na 50-60 metrih, vendar, mi tisti potopi niso pomenili nič pretirano posebnega. Če ti gre samo za to kako globoko se boš potopil, potem je, vsaj po mojem mnenju vse skupaj bedarija. Pomembno je kaj vidiš, če si bolj zainteresiran za naravo in podvodno življenje, potem na 50 m ne vidiš kaj dosti. Splača pa se pogledat kakšno potopljeno ladijo… Tako, da tisti ki sprašuje “kako globoko”, pa brez zamere, še ni zrel za potapljanje, sploh pa ni zrel za uživanje pod gladino…
No, pa še enkrat brez zamere, to je le moje skromno mnenje…

ohhhhh……a res nihče ne ve,kje v Ljubljani je kakšna trgovina,kjer lahko kupiš kakšno dobro podvodno masko…..noooo………..

Ž
Kje je kakšna trgovina v Ljubljani ne vem, jaz in tisti potapljači, ki jih jaz poznam hodimo vse kupovat na Škofije. Tam resnično dobiš vse po pravih cenah.
P

Škofije…….kako se imenuje trgovina……hvala za informacijo…..

New Report

Close