Najdi forum

kakšno vodo pijemo?

Danes zjutraj, ko sem si v pisarni, kjer delam, naredila kavo (iz vrečke in vroče vode Izvir), me je sodelavka vprašala, če vem, kakšno svinjarijo pijem.

Namreč, prejšnji dan, je bila nekje na obisku in tam so s pomočjo filtra delali preizkuse. V Sloveniji je baje dovoljeno 500 mg nečistoč na liter vode. V nekaterih evropskih državah pa je dovoljeno samo 60 mg.

No, to hočem povedat, da je voda, npr. v Škofji Loki imela 128 mg nečistoč na l vode, voda iz avtomata, npr. Edina pa kar 400 mg. In baje te vode v plastenkah, ki naj bi bile čiste in neoporečne za pit, sploh nimajo manj kot 300 mg nečistoč na liter vode.

Ali vas to kaj skbi?

Izvedela sem, da prodajajo filtre za vodo, ki imajo doživljensko garancijo, plačaš pa lahko v več obrokih. Reklame za firmo ne bom delala.

Po eni strani bi taksen filter prisel se kako prav, po zdravi pameti sploh. Toda oglejte si trapaste reklame, kjer reklamirajo, kako iz svojega neposrednega okolja odstraniti vse bakterije. To ni okolje, ki bi bilo za cloveka ugodno. Grozi nam prevec sterilnosti. Ravno zato bi naj bile v porastu avtoimune bolezni, ker je imunski sistem zmeden zaradi vedno manj izzivov, ki jih je bil v preteklih tisocletjih vajen. Tako bi bilo vsekakor pametno ugotoviti, kaj so pravzaprav te necistoce. Se vedno domnevam, da ne gre za bakterije, ki bi jih naj v vodi ugotovili – za kaj torej gre? Za odplake, fosfate, nitrate, nitrite? Za tako definicijo teh necistoc pa ze potrebujete pravi laboratorij. Jaz menim, da je pitna voda pri nas se vedno sorazmerno pitna. Ne kupujem pa usteklenicene vode, ker ne verjamem, da je kaj boljsa. Veliko naj bi dosegli tudi s prekuhavanjem, toda meni se tega ne da poceti. Lastna cistilna napravica pa bi me stala zaenkrat prevec. Morda si jo omislim kdaj pozneje. V vodi pa naj bi bilo poleg drugih reci se veliko karcinogenih snovi, izmed katerih nekatere sploh se niso priznane kot take in torej niso uvrscene na seznam prepovedanih. A kaj potem piti drugega?

Se strinjam s prekuhavanjem, ampak vseeno prekuhana voda ni popolnoma čista. Če bi hoteli popolnoma čisto, bi morali vrelišče doseči 400 stopinj. Ali je to celo možno?
Tudi jaz se sprašujem, kaj drugega piti.

Kaj pa drugega piti ? sok .. saj je pravtako narejen iz vode. Kakšne vode ? ja, to pa bi se spet dalo razpravljati, poleg tega je vprašanje kakšen sok? z dodanim sladkorjem? z dodanim konzervansom? po možnosti še z barvilom? mehurčki, kot vemo niso preveč zdravi, ne naravni, kaj šele umetni. Kaj pa potem še ostane?
Strinjam se da pretirana čistoča prej škodi kot koristi, ampak bi bila pa tudi jaz zelo zainteresirana kakšna voda teče iz naše pipe. Če ima kdo kakšno informacijo kam lahko nesem vzorec vode na analizo bi bila zelo vesela.

Pri nas na Gorenjskem je voda, ki teče iz pipe (zaenkrat še, baje) zelo dobra, tako da se s tem sploh ne obremenjujem. Vode v plastenkah pa ne kupujem, ker je zanič, ima en čuden okus in za moje pojme je “premehka”.

Mi smo “odkrili” brežiško bistro, ki nam je najbolj všeč po okusu (negazirana ali z limono, imajo pa še gazirano). Po analizah naj bi bila med najbolj kvalitetnimi vodami v srednji Evropi. Razliko med vstekleničenimi vodami pa lahko občuti vsak sam, ko jo poskusi.

Po mojem mnenju je ta naša voda še vedno nekaj najboljšega, kar lahko trenutno pijemo … tudi razne nečistoče, klor in dejstvo, da je voda nekje malce motna, ne pretehtajo vseh dodatkov drugih “tako zdravih” pijač, ki jih lahko kupiš. Tudi tisti vitamini, ki so umetno dodani, niso to, kar telo potrebuje. Sveže stisnjeno sadje in zelenjava, z vodo iz pipe ali brez, je daleč najbolj zdrava pijača, ki jo lahko zaužijemo. Pa še odžeja! 🙂

Lp,
Jann

Pijem Živo, ker mi je všeč okus, ime in plastenka, v kateri jo prodajajo. 🙂 Poskusil sem tudi druge in ugotovil, da mi ta najbolj odgovarja.

Bila je tudi med bolje ocenjenimi v analizah, ki so bile objavljene v medijih.

V času finančne krize preidem na tisto iz pipe. Brez opaznih posledic.

Včasih v 2 dl vode zlijem še sok, ki ga izcedim iz polovice limone. V glavnem pa pijem kar samo, kot v tisti narodni.

Kaj pa Julijana ? Jaz sem slišala da je to najboljša voda, ki se jo dobi pri nas.

V tujini je pa to menda švicarska Evian voda, ki se prodaja v steklenicah in ne v plastiki.

Jaz pijem čaj,zeleni čaj……to je v bistvu prekuhana voda v kateri potem ni mikroorganizmov,to vodo ohladim na 60 st.C in zalijem zeleni čaj,ki je med drugim poln antioksidantov,ki potem po mojem telesu lovijo proste radikale,ki bi sicer nagajali v najbolj skritih predelih mojega telesa in morda nekje povzročili tudi kakšnega raka…….+++++…….
Kdor ni čisto prepričan kakšo vodo pije iz domače pipe,lahko pri reviji ZDRAVJE naroči po povzetju dva ameriška testa za kontrolo vode na mikroorganizme in na pesticide itd…..potrebno se je držat navodil točno tako kot piše…..
kdor pa tem testom ne verjame,pa lahko vodo nese na ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO,v Ljubljani je tak zavod na Zaloški cesti 29…vprašajte kje je oddelek za HIGIENO IN ZDRAVSTVENO EKOLOGIJO….
sicer je pa pri nas grozljivo kar se tiče pitja raznih GAZIRANIH pijač….jaz se v kakšnem hipermarketu včasih prav križam,ko vidim koliko ene KOLE ljudje zvlačijo v avtomobile,nakupovalni vozički se kar šibijo,proizvajalci in trgovci pa si manejo roke..in pomislite za malo pobarvane osladkane vode zmečejo toliko denarja,če ni to grozno…..vam povem samo eno “računico”….če kupiš kg pomaranč in jih sam odcediš in dodaš še polovico vode,dobiš kvalitetni sveži pomarančni sok,ki je poln vitaminov (če ga hitro porabiš),ali pa kupljen že narejen pomarančni sok,prazen,ker se vitamin C npr.uniči pri termični obdelavi…..
zakaj je tako,ker se nam ne ljubi stisniti pomaranč,limon,grenivk,ker se nam ne ljubi sprešati svežih jabolk…..ker je najbolj enostavno kupiti že pakiran sok in imeti sam sebe za norca……sory,saj ne bom več…….

Jože, kar povej nam, saj si zgleda res pravi strokovnjak. Čisto se strinjam s teboj glede naše lenobe. V življenju še nisem kupila soka in gaziranih pijač za lastno uporabo, ker se mi to sploh ne zdi pijača, ampak bolj sladkarija. Sicer pa mislim, da je zdrava prehrana postala pravi trend in vedno več ljudi se ukvarja s tem (tudi trgovci temu sledijo). Sama se zelo trudim, da zdravo jem, priznam pa, da se mi s hrano ne ljubi toliko ukvarjati kot tebi, tako da svoje moke še ne meljem… 🙂
P.S.- ali bi lahko, prosim, napisal tudi naslov ali telefonsko za test iz revije Zdravje? Koliko pa stane?

v reviji ZDRAVJE objavljajo (vsakič) kaj prodajajo,tam boš našla vse podatke,tudi ceno (mislim,da stane okrog 5.000.00sit-oba testa)….
kar pa se tiče mletja moke,pa to ni zelo velik strošek,niti ni dosti dela s tem….dejstvo pa je,da mleta moka na policah v trgovini v 1 mesecu izgubi skoraj vse vitamine B……če zmelješ sam,imaš svežo moko,polno vitaminov……kruh brez aditivov……..

Že, že, toda tisto kar je v zrnju (škropiva, gnojila itd.) pa so vseeno dejstva, ali ne?
Sicer pa smo mi včasih hodili po moko v mlin. Ker je bila sveže zmleta, je imela tudi čudovit vonj.

Da bi pa to vse, kar počneš ti, Jože, delala jaz, se mi pa zmeša. Pri taki obremenitvi današnjih zaposlenih mož in žena, si ne predstavljam, da bi lahko poleg vsega ostalega dela v hiši, zunaj nje, z otroci, kar me čaka poleg službe, lahko še pripravljala hrano na tvoj način.

Če ti vse to uspeš, ti iz srca čestitam.
Verjemi, utrujenost je včasih hujša od misli, da bi bila žlica moke za zagostitev bolj zdrava sproti mleta, kot pa taka že kupljena. Vsaj pri meni je tako. Se pa trudimo, kolikor se da, da bi jedli čimbolj zdravo.

Pred kratkim sem od sosede, ki pripravlja diplomo, izvedela, da je JULIJANA najboljša, baje ima najmanj nekih pesticidov. Največ naj bi juh imela ZALA. Povedala pa mi je da obstaja še ena boljša, ki pa jo ima samo zgornji del Slovenije in njeno ime naj bi bilo “kronoaqua” ali nekaj podobnega. Če izveste kaj več, mi prosim napišite!

New Report

Close