Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kajenje in pljučni rak

Kajenje in pljučni rak

Pred kratkim sem nehala kaditi.Stara sem 31 let, kadila pa sem 15 in pol let pribl.20 cigaret dnevno (včasih tudi več). Na pregledu, kjer pihaš v cev (oprostite, pozabila sem kako se temu reče),so mi rekli, da imam obstrukcijske in restrikcijske sprememb v drobnih poteh. Rentgen pljuč je b.p. Včasih me tišči v prsih na desni strani, čeprav mislim, da je tole bolj psihičnega izvora, saj preneha, če začnem misliti na kaj pozitivnega.
Stvar je v tem, da se ne morem znebiti strahu pred rakom. Močno obžalujem vsa kadilska leta in včasih prav sovražim samo sebe, kje sem imela pamet toliko let. Vem , da ne morem obrniti časa nazaj. Ampak ta strah me že obvladuje neprestano, postajam depresivna, včasih me obhajajo misli “saj je zdaj že vseeno, tudi če naprej kadim” ipd. Kaj naj naredim? Ali zgoraj opisane spremembe lahko že pomenijo raka?
Pozdrav!

Draga Maja!

S kajenjem ste prenehali pred kratkim. Ste tudi razmeroma mlada ženska. Vendar bo terjalo nekaj časa, da se vam bodo lastnosti pljuč nekoliko popravile. Dolgoletno kajenje povzroča poškodbe, toda mnoge izmed njih niso trajne. Sčasoma se celice obnovijo, če se boste dodatno ukvarjali še s športom, boste zlagoma pridobili dobro kondicijo. Tiščanje v prsih se pogosto pojavlja pri povsem zdravih ljudeh in tudi ne pomeni pljučnega raka. Največkrat je pri mladih taka bolečina kostnomišičnega izvora.

Če imate občutek, da se vas črnoglede misli lotevajo le prepogosto, ali da jih ne morete nadzorovati, se obrnite na svojega zdravnika. Zaupajte mu svoje skrbi in nedvomno vas bo podprl pri prenehanju kajenja ter vam dal tudi nekaj koristnih nasvetov, kako razmišljati ali kako se upreti morebitni skušnjavi, ko se vam zdi “da je po tolikih letih kajenja že vseeno”. Pomagalo bo, če se o tem pogovorite tudi s kakšno prijateljico, ki vas razume in vzpodbuja.

Nikar ne obupavajte nad seboj, saj bi morali biti ponosni nase, da ste storili ta korak na poti k boljšemu osebnemu zdravju!

Irena

Stara sem 23 let in tudi sama pred kartkim prenehala kaditi (2 meseca). Kadila sem 7 let. Edino kar lahko rečem je to, da je tudi meni žal za kadilska leta in ČESTITAM!!!

Tanja ne prehitro! Kadil sem 4 leta 1 leto nič zdej se pa spet neki afnam!
Upam da zberem moč in pustim za zmeri!!

Po dveh mesecih še tud prbižno ni ta hudo mimo! Pride čas ko se oziraš in vsi kadijo razen tebe!!

Sveda ti pa čestitam, in držim pesti da vstrajaš!

veliko sreče!!

lp

Spoštovana Maja!

Čestitam vam za močno voljo!

Naslednji korak je res čiščenje pljuč. Sicer čas in dihalne vaje ali šport naredijo svoje (dobro), a včasih je treba telesu pomagati. V vašem primeru bi začel uživati pripravke za čiščenje pljuč in njihovo istočasno krepitev.

Poglejte v stvarno-pojmovno kazalo knjige “Učinkovita naravna zdravila: makrobiotični vodnik” (Michio Kushi in Alex Jack, MK Založba, 1997, Ljubljana), recimo pljučno obolenje. Tam si preberite vse pripravke, ki so označeni, in izberite tiste, ki čistijo pljuča in tiste, ki jih krepijo.

Knjiga se dobi v knjižnici in knjigarni. Postanite sama svoj (najboljši) zdravnik in zaveznik!

Srečno! Mitja

Je možno dobiti pljučnega raka po 2 letih kajenja 10-15 cigaret na dan ?

Na to vpašanje se ne da enostavno odgovoriti. Lahko se dobi rak na pljučih tudi če kadite samo dva dni ali pa če sploh ne kadite. Tudi pasivni kadilci so ogroženi. Pravtako tudi delavci določenih poklicev, ki imajo opravka s škodljivimi snovmi. Poleg tega lahko dobite npr. kožni rak, ki metastazira v pljuča. Zato ne razmišljajte preveč v to smer, ker strah Vam bo prej škodoval kot pa pomagal.
Če imate težave, pojdite na pregled; sicer pa živite Vaše življenje bolj zdravo (brez nikotina) in veselo. To krepi Vaš imunski sistem, ki lahko prepreči marsikatero rakovo obolenje.

Tudi nekadilci lahko zbolijo za pljučnim rakom, tako kot moj mož, star 31 let. Nikoli kadil, zdravo živel, imel urejene življenjske razmere.

Imajo pa nekadilci več možnosti pri zdravljenju in ozdravitvi (moj mož žal ne, ker je septembra umrl). Boril se je tri leta in pol, poleg kemoterapije in obsevanj je dobival še biološka zdravila, ki so mu zelo pomagala in zagotovo podaljšala življenje za leto in pol. Raziskave kažejo, da le-ta “primejo” samo pri nekadilcih, pri moških bolj kot pri ženskah.

Sicer pa recepta, da ne bi zboleli za katerokoli obliko raka, NI!!!

Po moje je rak bolezen psihe.

Pozdravljeni!!!

Stara sem 23. let, kadim že od svojega 14.leta. Kadila sem nekje 1 škatlico dnevno v povprečju.
Po porodu (6 mesecev nazaj) so se mi začele z vmesnimi prekinitvami pojavljati bolečine v prsnem košu (kot, da bi me bolele kosti tik pod kožo), izkašljevanje, včasih rjavega izpljunka in bolečine v rebrih, pogosto se moram zjutraj tudi “odhrkati”, sama bolečina ob dihanju ni prisotna, slišim pa zjutraj piskanje…
Pri zdravniku sem bila nekaj mesecev nazaj, dal mi je Nalgesin, pretipal rebra,…ni me pa poslal naprej na kakršnokoli slikanje.
Bolečina se je pojavila spet nekaj dni nazaj. Strah me je, da imam raka pljuč, kajti imam bolano hčerko in, ker sem bila zaradi njenega stanja pogostokrat pod stresom, sem kadila pogosto, zadnjih 6 mesecev tudi po 2 škatlici cigaret dnevno, zdaj sem kajenje zmanjšala na pol škatlice dnevno, ker imam namen počasi prenehati.

Menite, da imam lahko raka, ali je bolečina morda kostnega izvora? Jaz sem pomislila, da bi bolečina tudi lahko bila od stalnega življenja pod stresom, kajti zjutraj, ko se zbudim ne občutim teh bolečin, prisotno je samo odkašljevanje in rahlo piskanje, ki pa kmalu poneha (zapiska mi v pljučih nekajkrat, potem pa konec)

Hvala za vašo pomoč!

pozdravljeni.!

Prvič se takole oglašam ,ker imam res velike težave.Pred 2 mesecema sem začela hudo kašljat.Nič ni pomagalo (dom.zdravila,sirupi….)zato sem morala stopiti do zdravnika,kjer sem dobila antibiotike,katere pa tudi niso pomagale,saj se je na koncu izkazalo ,da gre za virus.Poslala me je v lab .izvid Bp.Slika pljuč pa ni v redu.Imela bi naj povečane bezgavke in neko vidno zgostitev in moram na ponovno slikanje,ko se pulmologinja vrne (1 mesev).Ker sem kadila 32 let po 1 škatlo ali manj ,me zelo skrbi ,da gre za raka.Ne vem kako naj povem ,kako žal mi je da sem kadila.stara sem 49 let in imam krasno družino 2 leti staro vnukico,ki mi pomeni vse na svetu.in ko pomislim ,da bi jo morala zapustiti sem še bolj uničena.Vročino sem dobila sedaj od skrbi ,kajti virus je izgleda izvenel,pa tudi kašelj se je nekoliko umiril.Kaditi sem začela ,ko sem hudo zbolela in sem bila veliko v bolniškem staležu.(huda revma).Nato je še mož zbolel za multiplo sklerozo,skratka veliko sem pretrpela,pa to ni opravičilo za kajenje .
No SEDAJ ,ko sem dobila izvide (5 dni nazaj) sem prenehala z kajenjem.in izgleda ,da cigareta od strahu ne pogrešam.Če kadite poskusite prenahati, sploh pa ko ste še mladi (večina na tem forumu) in je še čas.
Kakor koli se bo izteklo tole z mojimi pljuči ,sem trdno prepričana ,da kadila ne bom več.Malo sem se preveč razpisala,pa mi dobro dene kajti družino s tem nočem obremenjevati.(sicer pa itak opazijo ,da sem potrta).Vsem želim prijetne in lepe počitnice še naprej ,največ pa ljubega zdravja…

pozdrav olga.

New Report

Close