Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? nasvet

nasvet

Pozdravljeni !
Prosila bi vas za nasvet in sicer; Tašča (47l.) je imela raka na maternici. Odstranili so ji celo matrnico,jajčnike, bezgavke. Obsevana ni bila, ker je bil rak zelo dobro definiran in majhen (1cm). Tašča je zelo dobro okrevala. Ker je nastopila prisilna mena je že v bolnišnici dobila hormonsko inekcijo, za domov pa 50 mg obliže. Z obliži dejansko nima nobenih težav (menskih), vendar pa ima dojke zelo napete (kot pred menstr.). Prav tako, smo že večkrat prebrali,da hormonska nadomestila lahko povzročijo hormonskega raka dojk. Zanima me ali lahko hormonske obliže zamenja za kakšno naravno zdravilo? Lahko proba biti brez ? Kaj vi svetujete ?
Hvala in lep pozdrav !
Tina

Draga Tina!

Tašči so predpisali hormone strokovno in zaradi razlogov, ker so ji bili odstranjeni jajčniki. Takšno stanje lahko povzroči nenadni šok v telesu, zato je bilo hormone smiselno dodati. Mena običajno ne nastopi tako nenadno, marveč je to proces, ki traja več let.

S tem tveganje za raka dojke ni tako povečano, da bi se bilo smiselno bati. Svetujem vam, da taščo pomirite. Čeprav so ji odstranili maternico s pripadajočimi jajčniki, pa to še ne pomeni, da je obisk pri zdravniku – ali pri ginekologu prepovedan. Še več, čisto smiseln je, da se nadzoruje hormonska terapija in se jo po potrebi tudi ukine, če bi obstajali za to oprijemljivi razlogi. Ves ta čas naj tašča hodi tudi na preglede dojk. Če čuti v njih napetost, to ni razlog za alarm, saj je to normalni odziv žlez v dojkah na vpliv hormonov. Če jo bo to pomirilo, naj se nauči pregledovati dojke tudi sama.

Predlagam vam, da se napoti tašča k osebnemu zdravniku, ki mu naj zaupa svoje skrbi. Tam bo prejela strokovnejšo razlago hormonske terapije, hkrati pa se bosta z zdravnikom dogovorila za nadzor ali po potrebi ukinjanje.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

New Report

Close