Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? zanositev po zdravljenju Hodkinove bolezni

zanositev po zdravljenju Hodkinove bolezni

Pozdravljeni!
Stara sem 26 let in maja lani sem zbolela za Hodkinovim limfomom.Zdravljenje sem zaključila decembra pred božičem in sicer je vključevalo kemoterapijo in obsevanje.Zanima me, koliko časa mora preteči od konca zdravljenja do zanositve? Oziroma, koliko časa po bolezni lahko s fantom načrtujeva starševstvo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Urška

Meni je zdravnica rekla da mora preteči najmanj 2 leti od zdravljenja.

Vso srečo ti želim !

Draga Urška!

Žal vam ne morem sporočiti točno omejenega časovnega termina. Ne vem tudi, kje ste bili obsevani ali podrobnosti o vaši bolezni. Obstaja možnost, da je zaradi zdravljenja prizadeta vaša plodnost, vendar sem našla veliko člankov o ženskah, ki so po Hodgkinovem limfomu postale srečne mamice. Če imate kmalu kakšno kontrolo, svetujem, da to vprašanje načnete takrat. Sicer pa se napotite do ginekologa in mu povejte o svojih načrtih, saj je pravzaprav priporočljivo, da začnete načrtovati pod njegovim “nadzorom”. Če imate redne menstruacije, na katere zdravljenje ni vplivalo (ali pa so se povrnile), če nimate drugih težav in veljate za ozdravljeno, mislim, da vam ne bo treba dolgo čakati! Hvala tudi naji za komentar!

Lep pozdrav in veliko sreče!

Irena

Najlepša hvala za odgovor in hvala tudi Naji.
Veliko sreče in zdravja!
Lep pozdravIrena je pisal/pisala:
>
>
> Draga Urška!
>
> Žal vam ne morem sporočiti točno omejenega časovnega termina.
> Ne vem tudi, kje ste bili obsevani ali podrobnosti o vaši
> bolezni. Obstaja možnost, da je zaradi zdravljenja prizadeta
> vaša plodnost, vendar sem našla veliko člankov o ženskah, ki
> so po Hodgkinovem limfomu postale srečne mamice. Če imate
> kmalu kakšno kontrolo, svetujem, da to vprašanje načnete
> takrat. Sicer pa se napotite do ginekologa in mu povejte o
> svojih načrtih, saj je pravzaprav priporočljivo, da začnete
> načrtovati pod njegovim “nadzorom”. Če imate redne
> menstruacije, na katere zdravljenje ni vplivalo (ali pa so se
> povrnile), če nimate drugih težav in veljate za ozdravljeno,
> mislim, da vam ne bo treba dolgo čakati! Hvala tudi naji za
> komentar!
>
> Lep pozdrav in veliko sreče!
>
> Irena

Hvala ti Naja in tudi tebi želim veliko sreče in zdravja!
Lep pozdrav

Mene pa zanima, kakšne znake si imela oz. ali so ti bolezen odkrili slučajno? Že nekaj časa me namreč močno skrbi za moje zdravje, pa oklevam z obiskom pri zdravniku. Počutim se namreč nekako brez energije, imam nekakšne pekoče bolečine pod pazduhami in na desni strani prsnega koša. Hvala za odgovor!

Mene pa zanima, kakšne znake si imela oz. ali so ti bolezen odkrili slučajno? Že nekaj časa me namreč močno skrbi za moje zdravje, pa oklevam z obiskom pri zdravniku. Počutim se namreč nekako brez energije, imam nekakšne pekoče bolečine pod pazduhami in na desni strani prsnega koša. Hvala za odgovor!

Milica,
le pogumno do zdravnika! Strah vam ne bo prav nič pomagal, tudi oklevanje ne. Možnost, da se boste pri zdravniku rešili vseh skrbi, pa je tudi precejšnja. Zdravnik danes ni več ranocelnik, ki bi samo izrekal sodbe in ugibanja ter puščal kri, marveč poznamo mnoga sodobna zdravila in veliko bolezni lahko ozdravimo (npr. Urška zdaj načrtuje družinico). Zato ne odlašajte, recite si, kar bo, pa bo. Upam, da se boste opogumili!

Irena

Živio Urška!
Tudi jaz sem zbolela za Hodkinovim limfomom. Ravnokar zaključujem obsevanja,seveda sem imela tudi kemoterapije. Upam da se dobro počutiš. Mislim da sva se celo srečali na tvoji zadnji ambulantni kemoterapiji.
Glede zanositve pa: preden sem začela z zdravljenjem sem imela največ vprašanj na to temo, saj sva s fantom ravno pred mojo boleznijo želela imeti otroka. Rekli so mi da moram počakati najmanj dve-tri leta po zdravljenju. Vendar, če ti povem po pravici imam o tem še vedno rahle dvome. Bomo videli kaj bo pokazal čas. Lepo se imej, želim ti vso srečo in da bi čimprej lahko zanosila in imela zdravega otročička. Lep pozdrav, VIVA.

Lep Pozdrav Milici!

Nekoliko pozno sem prebrala tvoje vprašanje, a mislim, da nikoli ni prepozno.
Imela sem povečane bezgavke na vratu ozr. v predelu nad ključnicama.Povečanje sem opazovala kar cel mesec in , ker sem sumila, da to ni normalno sem se odpravila k zdravniku.poslal me je na infekcijsko kliniko, kjer so me poslali na onkološki inštitut zaradi punkcije bezgavk.Čez par dni sem že izvedela za bolezen.
Me je pa tudi grozno srbela koža po celem telesu, kar je tudi eden od znakov Hodginove bolezni, česar nisem vedela, niti zdravnikom nisem omenila.
Zaenkrat sem zdrava, vsaj upam, redno hodim na kontrole in najbrž bom kmalu zaključila z bolniško.Na bolniški sem namreč že od 18.5. preteklega leta.
Ne odlašaj, če opažaš karkoli nenavadnega na svojem telesu ali počutju, mogoče ni nič posebnega in gre le za nedolžno zadevo, a vendarle je bolje preveriti.
Lep pozdravmilica je pisal/pisala:
>
> Mene pa zanima, kakšne znake si imela oz. ali so ti bolezen
> odkrili slučajno? Že nekaj časa me namreč močno skrbi za moje
> zdravje, pa oklevam z obiskom pri zdravniku. Počutim se
> namreč nekako brez energije, imam nekakšne pekoče bolečine
> pod pazduhami in na desni strani prsnega koša. Hvala za
> odgovor!

Živijo Viva!
Če si temnolaska s kratkimi lasmi in če si ležala poleg mene, desno, na ambulantni kemoterapiji, potem se te spomnim.Upam, da se dobro počutiš in da boš čim prej ozdravela in zaključila zdravljenje.
Glede družine, upam da mi ne bo potrebno čakati tri leta.Saj nisem nestrpna, a vendarle se počasi bližam tridesetim.Če pa gre karkoli narobe, pa veš, da so hitro mimo tista prava plodna leta.
Želim ti veliko sreče in zdravja!
Ciao

Živio Urška!
No, zdaj si mi potrdila, da sva se res videli na kemoterapiji. Hvala ker si se oglasila, želim ti vse najlepše!
Viva

New Report

Close