Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Pankreas

Pankreas

Spoštovani,

očeta (star je 67 let) so odpustili iz splošne bolnišnice in postavili glavno diagnozo:
TU v repu pankreasa?
žariščne lizije v obeh jetrnih režnjih
arterijska hipertenzija

Opravili so mu ERCP, kjer se izvid glasi: b.p. Solitaren konkrement v žolčniku. Metastaze v jetrih, verjetno iz pankreatičnega trakta.

Rezultati CT abdomna: Nesorazmerno obilnejši levi jetrni reženj in lobus cavdatus. Zelo verjetno posamezni manjši zasevki v levem in desnem jetrnem režnju na opisanih mestih. Dilatacij intrehepatalnih žolčnih izvodil omejena na desni jetrni reženj. Nepravilno oblikovana in proti okolicineostro razmejena hipodenzna zona – tumor? Odsotnost jasne opacifikacije desne veje vene porte, zono – manjši TU?. Znakov lokalne invazije peripankratičnega maščevja ali vaskularnih struktur neposredno ob tej spremembi ni videti. Znaki zmerne redukcije parenhima obeh ledvic. V ostalem abdomnu nativno in po kontrastu ni videti očitnejših drugih morfoloških, patoloških sprememb. Na posameznih posnetih skozi zgornje dele jeterje opazen širši kaliber torakalne aorte.

Rezultati CT toraksa: Zelo verjetno lokalizirana anevrizmalna razširitev sredne tretine descendentne aorte – arteriosklerotske spremembe torakalne stene. V mediastimu v pljučih ni videti drugih patoloških sprememb.

Rezultati koloskopije: so pokazali divertikle v cekumu ter sigma descendens.

Rezultati UZ vodene punkcije jeter: GGT 15.50, AF 3.31, bilirubin cel.38.7, uurat 7.8, kreat 82, kalcij 2.34, CRP 35.6, elektroliti b.p.

Rezultati histoloških analiz iz jeter z igelno punkcijo so pokazali na povečana jedra celic, hiperkromna, različnih oblik, citoplazma je zmerno obilna do obilna. Gre za maligne celice, katerih izvora ni mogoče ugotoviti.
Povedali so še, da bodo rezultati citoloških analiz znani čez 14 dni.

Očeta bodo naročili pri onkologu in zanima me, kakšne so možnosti in načini za zdravljenje?
Ali se lahko začne zdravljenje še preden so končane citološke analize?

Hvala za odgovor,
Saša

Draga Saša!

O raku trebušne slinavke (pankreasa) smo nedavno tega tukaj pisali. Vaš oče ima napredovalo obliko bolezni. Pisala sem o adenokarcinomu trebušne slinavke, ki je najpogostejši rak tega organa. Možni pa so tudi drugi (z drugačno napovedjo). O tem raku, kjer je zdravljenje najbolj učinkovito v nenapredovali obliki, sem pisala tukaj:

Preberite pa tudi vprašanje, da boste ugotovili, na kaj se moji odgovori nanašajo.

Žal histološka analiza pri vašem očetu ne pove izvora celic in torej ne vem, ali gre za adenokarcinom. Kakšno bo zdravljenje in kdaj se bo pričelo, ta trenutek ne morem ugibati in o tem resnično mora odločati strokovnjak onkolog.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Spoštovani,

kot eno izmed možnosti zdravljenja je onkolog navedel možnost zunanje drenaže žolčnih izvodil.
Zanima me, kaj bo to pomenilo za očeta – kakšne so prednosti in slabosti tega posega? Kakšen poseg je to v primerjavi z notranjo drenažo žolčnih izvodil?
Ali se stanje lahko poslabša, če se oče za ta poseg ne odloči? Kakšne so še druge možnosti?

Hvala za odgovor,
pozdrav, Saša

Draga Saša,

o natančnih prednostih in slabostih tega posega boste morali povprašati kirurga. Brez odvajanja (torej drenaže) žolča pa se stanje nedvomno lahko poslabša, poškodujejo se jetra, to pa lahko vpliva na celotno telesno stanje. Tudi ostala podrobna vprašanja naslovite na zdravnika, ki očeta zdravi, saj tukaj lahko odgovarjam samo na splošno, žal tudi nisem strokovnjak onkolog. Upam pa, da ste tukaj našli vsaj kakšno koristno informacijo!

Lepo vas pozdravljam!

Irena

New Report

Close