Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak ženskih organov

rak ženskih organov

Pozdravljeni,

Imela sem zelo šibko krvavitev kakih 10 dni po menstruaciji in potem po ciklusu par dni rjav izcedek in srbeč občutek. To sem pozbila omeniti ginekologinji, saj sem prišla na pregled zaradi glivičnega vnetja. Zadnjih deset dni pa čutim občasne bolečine na levi in desni strani spodnjega dela trebuha (močneje na desni). Zanima me, če se obolelost za rakom na mehurju, jajčnikih, maternici ali nožnici vidi iz navadne krvne slike (bila je normalna). Zanima me tudi, če se to vidi iz odvzema nožnične sluzi pri ginekologu zaradi morebitnega glivičnega vnetja. Kaj pomeni PAP – ali je to navaden pregled brisa?

Najlepša hvala za odgovore.

Draga janja,

žal mi manjka veliko podatkov, da bi vam mogla popolnoma zadovoljivo odgovoriti. Ne vem niti, koliko ste stari, ali imate sicer redne menstruacije in kako dolg je vaš ciklus, kdaj ste bili natančno na pregledu itd. Če čutite bolečine šele zadnje dni, ni prvi možni vzrok, na katerega bi pomislili, rak, marveč bodisi ovulacijska bolečina ali pa morda izvenmaternična nosečnost (če ste imeli nezaščitene spolne odnose).

Iz krvne slike se obolelost za rakom, ki je omejen na neko mesto v telesu in ni zajel npr. kostnega mozga, ne vidi. Imamo pa določene označevalce ali markerje – a žal samo za nekatere rake. O tem si preberite tukaj:

PAP je bris materničnega vratu, s katerim ugotavljamo, ali so celice tam kaj spremenjene. PAP je torej presejalni test za ugotabljanje morebitnega raka na materničnem vratu. Osnovne stvari o ginekoloških rakih so razložene na straneh Društva onkoloških bolnikov Slovenije in branje vam priporočam.

Bris se lahko odvzame tudi iz nožnice ali sečnice, pri čemer ugotavljamo morebitno okužbo z povzročitelji infekcij (bakterije, glive itd.).

Ogromno informacij vas čaka na forumu dr. Pušenjaka. Nekaj povezav sem poiskala za vas, vendar vas vabim, da iskalnik uporabite tudi sami.

Vabim vas tudi k branju naslednje teme:

Vprašajte se tudi, ali je vaš splošen strah pred rakom rodil za vas neobvladljiv. Doživaljte stres, tudi strah pred drugimi boleznimi? Priporočam vam, da zberete pogum in se o tem odkrito pogovorite z zdravnikom. Njegovi usmerjeni odgovori vas lahko pomirijo!

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaš obsežen odgovor. Glede pomanjkljivih informacij: stara sem 25 let, imam redne menstruacije na 27-29 dni, zadnje tri pa sem krvavela močneje kot po navadi (krvavim pribl. 6 dni). Hormonskih tablet ne jemljem, možnost izvenmaternične nosečnosti je izključena, saj nimam nezaščitenih spolnih odnosov. Po prebiranju vseh vaših navedenih strani, sem še bolj zaskrbljena, saj se bolečina (pojavila se mi je približno 10 dni po prvem dnevu menstruacije in traja zdaj 15 dni) še vedno pojavlja in včasih širi na notranjo stran stegen. Čakam na izvide PAP (rekli so mi, da moram počakati kak mesec). Zaradi številnih bakterij v vodi, sem zadnjih deset dni jemala nolicin, a bolečine niso popustile. Težav pri uriniranju nimam.
Zanima me, ali lahko gre za kakšno bolj nedolžno obolenje?

Ponovno hvala. Vaši odgovori in forum nasploh so zelo zelo koristni!

Janja

Draga Janja,

SKORAJ GOTOVO gre za povsem nedolžno obolenje! V vaši starosti bi bil kakršenkoli ginekološki rak resnično velika velika izjema. Če bi se že pojavil, bi bil benigen (neškodljiv). Vendar pa bo potrebna ustrezna obravnava pri zdravniku, da se ugotovi izvor bolečine. Morda se je vaša infekcija sečil razširila še na mehur ali ledvice. Glede na to, da se bolečina širi v stegno, pa je lahko vzrok tudi hrbtenica. Obiščite še enkrat svojega izbranega zdravnika, ki bo ugotovil, kako in kaj. Kot sem rekla že prej – v vašem primeru nikakor ne bi najprej pomislili na raka! Cela vrsta bolj verjetnih diagnoz je, ki pridejo v poštev. Tudi za PAP nikar ne skrbite, ker je v teh letih redko spremenjen – in tudi če je npr. II, to še ne pomeni raka.

Nikar se ne vznemirjajte in obremenjujte, saj verjamem, da se po tem počutite še slabše.

Lep pozdrav in obiščite zdravnika!

Irena

New Report

Close